Oudemirdum

Brinkdorp Oudemirdum kent een lange bestaansgeschiedenis, die zeer interessant is. Als we even terug in de geschiedenis gaan komen we de naam 'Oudemirdum' voor het eerst tegen in 1329. De eerste nederzettingen waren er echter al voor 850, toen het dorp nog 'Meretha' heette. De naam is, tegelijk met de dorpskern, gegroeid via Merthen, Maerdum, Merthum, Mirdum naar de huidige plaatsnaam: Oudemirdum. De oudste kern is ontstaan in de Late Middeleeuwen rond de Kerk, wat nu dan ook een Rijksmonument is geworden. Het dorp kent van oudsher een een agrarische functie, maar tegenwoordig is deze economische functie niet meer voornaam in het Friese dorp.

Evenementen en activiteiten

Oudemirdum bruist! Gezellige terrasjes, winkeltjes en campings maken dit tot een geliefde vakantieplek. Aan de brink staat een kerk, een hotel en een bezoekerscentrum. Het Oudemirdumer klif, het strand met paviljoen, de IJsboerderij en het speelpark liggen vlakbij. Met de boot maak je via natuurreservaat 'de Wyldemerk' een prachtige tocht langs de befaamde Elfstedenroute! Ook fietsen en wandelen is geweldig in deze prachtige omgeving. Wilt u meer weten over de exposities en fiets- en wandelroutes? Ga dan direct naar het agentschap van de VVV voor kaarten, tips en souvenirs.

 

Wetenswaardigheden

We weten zoveel van de geschiedenis van dit brinkdorpje dankzij de notities van de heer J.R. Baukema. Hij leefde in de 19e eeuw en was destijds hoofd van de openbare school. Als schoolmeester en voorzanger was hij betrokken bij allerlei activiteiten binnen het dorp. Hij omschreef niet alleen de landschap en ligging, maar ook de bevolking, het onderwijs en leven van alle dag.