Ga naar inhoud
MAP

Augustus: tips voor eropuit in Waterland van Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

De zomer is volop bezig. We genieten van het ‘moaie waar’, oftewel het mooie weer, en natuurlijk van de vele gezellige activiteiten. Ook in augustus is er in Zuidwest Friesland weer van alles te beleven. Kom je gezellig langs! We zetten meerdere leuke activiteiten uit de Uitagenda voor je op een rij.

Skûtsjesilen bekijken van dichtbij

Friesland en skûtsjesilen. Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vanaf 30 juli tot en met 12 augustus barst de strijd op het water weer los. Dan vindt het SKS Skûtsjesilen plaats; de belangrijkste zeilwedstrijd van skûtsjes in Friesland. Jij kunt als bezoeker de wedstrijden bekijken vanaf je eigen (huur)boot of vanaf de wal. Ook zijn er rondvaarboten waar je op kunt stappen. Zo kun je het zeilen met de traditionele schepen van dichtbij bekijken. Er wordt bijna elke dag gezeild in een andere plaats. De finale van het SKS Skûtsjesilen wordt gehouden op het Sneekermeer. Heb je er daarna nog geen genoeg van? Van 13 tot en met 20 augustus vindt het IFKS-kampioenschap plaats. Dan zetten zestig skûtsjes in diversen klassen alles op alles om kampioen te worden.

Lees meer

Reuzenrad in Makkum: genieten van prachtig uitzicht

Op de boulevard van Makkum is de komende tijd iets bijzonders te beleven. Daar staat nog tot en met 14 augustus een reuzenrad van 25 meter hoog. Juist doordat het reuzenrad aan de boulevard staat, is deze attractie extra aantrekkelijk. Je krijgt daarmee namelijk een fantastisch uitzicht over het prachtige IJsselmeer, het strand, de boulevard en het dorp. Bij helder weer zie je de Afsluitdijk en Noord-Holland liggen. Het reuzenrad is voorzien van mooie ledverlichting. Daarmee wordt een tochtje in het reuzenrad in de avonduren extra romantisch. En vanaf beneden kijk je naar een prachtige lichtshow.

Stap in het Reuzenrad

Mooie vlootschouw in Sneekweek

In de maand augustus vindt traditioneel de Sneekweek plaats. Dit is het is het grootste zeilevenement op Europese binnenwateren. De opening van de Sneekweek bestaat uit de vlootschouw. Je kunt rekenen op een parade van alle deelnemende zeilboten. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen deze vlootschouw. Kom jij ook langs de kade staan om te genieten van dit nautische spektakel? De vlootschouw wordt gehouden op vrijdag 5 augustus in de Kolk van 21.30 tot 22.30 uur. Daarna volgt nog een spectaculaire laserschow en kun je je uitleven op de kermis of dansen op de diverse muziekpleinen in de stad. De dag erna beginnen de zeilwedstrijden op het Sneekermeer. De hele week is er van alles te beleven in het centrum van Sneek. Mis het niet!

Bezoek de Vlootschouw

Genieten van de paardensport op Concours Hippique Rijs

Ben je gek op paarden? Dan moet je zaterdag 6 augustus bij Manege Gaasterland aan de Wyldermerkwei 1 in Harich zijn. Daar vindt het grootste hippische evenement van de regio plaats: Concours Hippique Rijs. Dit is een prachtig eendaags evenement dat je niet wilt missen. Dit jaar vindt het Concours Hippique Rijs voor de 75ste keer plaats. Dat wordt passend gevierd, zo wordt er statig bezoek verwacht. In een non-stop programma van 09.00 tot 17.30 uur word je vermaakt met verschillende onderdelen van de aangespannen sport. Reken op tuigpaarden, hackneys en natuurlijk de Friese tuigpaarden. Verder kun je genieten van springsport. Het concoursterrein bestaat uit een gezellig terras en een kinderdorp. Er is dus wat te doen voor het hele gezin.

Bezoek Concours Hippique Rijs

Openluchtvoorstelling ‘Verdriet van de Zuiderzee’

De muzikale voorstelling ‘Het verdriet van de Zuiderzee’ is een productie van Orkater (theatermakers uit Amsterdam) en Schouwburg De Lawei uit Drachten in samenwerking met Natuurmonumenten en Kunstkring Gaasterland. De locatie van deze voorstelling is uniek: aan de Oudemirdumerklif, met weids uitzicht over het IJsselmeer: het water dat alles nog weet. ‘Het verdriet van de Zuiderzee’ vertelt de verhalen over mensen en dieren die rond de Zuiderzee leefden. De verhalen maken de heimwee naar een verloren zee voelbaar. De voorstelling is vanaf 10 augustus t/m 11 september te bezoeken. Grijp je kans, want een openluchtvoorstelling als deze wil je simpelweg niet missen.

Koop tickets

Week lang feest in Lemmer

De ‘Lemster Wike’ komt eraan! Dat betekent dat het binnenkort weer een week lang feest is in Lemmer. Veel mensen weten het mooie Lemmer te vinden tijdens deze gezellige feestweek. Dit jaar begint de feestweek met de intocht van de SKS-skûtsjes op dinsdag 9 augustus. Daarna zijn er activiteiten tot en met zaterdag 13 augustus. Het SKS-Skûtsjesilen in en rond de baai van Lemmer vindt plaats op 10 en 11 augustus. Tijdens de feestweek staat gezelligheid centraal. In het centrum van Lemmer is er elk dag kermis en livemuziek. De feestweek wordt op zaterdagavond vanaf 22.15 uur afgesloten met een schitterend vuurwerk.

Bezoek de Lemster Wike

'Sneupen' op romantische markt in Joure

Zin om romantische te slenteren over een braderie en kunstmarkt? Dan moet je vrijdag 12 augustus in Joure zijn. Dan vindt van 10.00 tot 21.00 uur weer de zogenoemde romantisch markt plaats. Naast gezellige kraampjes is er livemuziek en straattheater. Op de markt kun je ‘sneupen’, oftewel rondsnuffelen in kramen vol met leuke, oude spullen en talrijke nostalgische artikelen uit de grootmoederstijd. Er zijn ook activiteiten voor kinderen, dus het hele gezin kan heerlijk genieten in het altijd gezellige Joure. 

Bezoek de Romantische Markt

Geniet van Gondelvaart Balk

In het gezellige watersportdorp Balk houden ze wel van een feestje. De jaarlijkse zomerfeestweek wordt altijd afgesloten met een mooie gondelvaart door de Luts. Donderdag 25 augustus is het weer zover. Vanaf 20.00 uur vindt er een voorprogramma plaats in de vorm van dweilorkesten die voor een gezellige sfeer zorgen. Daarna kun je genieten van een prachtige parade. De Gondelvaart Balk is het hoogtepunt van de feestweek. Na afloop is er nog volop gezelligheid in en op de terrassen van de plaatselijke horeca. De entree bedraagt vijf euro.

Lees meer

Lees hier meer tips voor je bezoek in Waterland van Friesland.

Organiseer je zelf een evenement? Meld hier je evenement gratis aan voor in de Uitagenda.

Regelmatig de uitagenda in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Bekijk boekbaar aanbod

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.