Ga naar inhoud
MAP

Weken van de Tweede Wereldoorlog

Museum 'De Tiid', Bolsward

Van zaterdag 13 april t/m zondag 5 mei organiseert Cultuur Historisch Centrum de Tiid de Weken van de Tweede Wereldoorlog. Drie weken waarin verschillende activiteiten en tentoonstellingen rondom de Tweede Wereldoorlog plaatsvinden.

Tijdens de Weken van de Tweede Wereldoorlog zijn er verschillende activiteiten en tentoonstellingen in Cultuur Historisch Centrum De Tiid. Er is extra aandacht voor lokale geschiedenis, wat prachtig tot uiting komt in verhalen die vertelt worden door mensen uit Súdwest-Fryslân die de oorlog meegemaakt hebben. Op verschillende dagen delen zij hun verhaal en herinneringen in De Tiid, een bijzondere ervaring. Verder zijn er lezingen, tentoonstellingen, een toneelstuk en een vrijheidsdiner. Het volledige programma vindt u op www.detiid.nl

Programma

Fietsroute WOII – Bolsward en omgeving
Zaterdag 13 april wordt er afgetrapt met een bijzondere fietsroute langs negen beleefplekken die meer vertellen over het verzet, onderduikers en de luchtoorlog in de omgeving van Bolsward. De route is 29 km lang en voert langs verschillende historische plaatsen die een rol gespeeld hebben in de oorlog. Op verschillende plaatsen staan mensen die meer vertellen over de gebeurtenis en halverwege wordt koffie en oranjekoek geserveerd. De start en de afsluiting is in het Auditorium van De Tiid. Men kan de fiets stallen in de binnentuin aan de Wipstraat en vanaf 13:30 binnenlopen via de zij-ingang. Er is een beperkt aantal folders met fietsroutes beschikbaar, waardoor vooraf aanmelden nodig is. Dit kan via www.detiid.nl/agenda  

Lezingen en workshop
Hylke Speerstra, Dinsdag 16 april | 19:30 uur
Speerstra beleefde bijna op de kop af 79 jaar geleden de bevrijding van Bolsward. De Fryske skriuwer bekijkt de donkere tijd van ’40 - '45 door de bril van een schooljongen van acht, maar ook als 87-jarige schrijver die in de ban raakte van de kracht en het belang van het vertellen van verhalen.  ”Grutte skiednis kin ferteld wurde yn lytse ferhalen dy’t ta de ferbylding sprekke” volgens Speerstra.

Willem Haanstra, Donderdag 25 april | 19:30 uur
Bolsward in oorlogstijd – Haanstra vertelt het aangrijpende verhaal over verraad, verzet en verdriet in een kleine stad.

Alexander Tuinhout, Donderdag 2 mei | 19:30 uur
Historicus Alexander Tuinhout, secretaris van de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation, vertelt over de laatste rampzalige vlucht van de Lancaster ED603, de Britse bommenwerper die in 1943 door een Duitse nachtjager neergeschoten werd en in het IJsselmeer terechtkwam. Hij deelt ook het boeiende verhaal van de bergingswerkzaamheden van het vliegtuig, waarmee in september 2023 werd begonnen. Hierbij werden de stoffelijke resten van drie vermiste bemanningsleden teruggevonden.

Vredeslezing Willy Boersma en Gerrit de Haan, Zondag 5 mei | 19:30 uur
Persoonlijke verhalen en ervaringen van Gerrit en Willy. Daarnaast een blik op het verleden en hun kijk op wat vrijheid nou eigenlijk betekend.

Workshop oorlogsbronnen , Zaterdag 20 april | 10:30 uur
Tijdens de workshop Oorlogsbronnen van het gemeentearchief Súdwest-Fryslân en de Fryske Marren wordt ingegaan op hoe je zowel online als in het archief onderzoek kunt doen naar stukken uit de Tweede Wereldoorlog.

Verhalenochtenden – Oorlogservaringen en andere bijzondere verhalen
Donderdag 18 april | 10:00 - 12:00 uur
Klaas Groeneveld - Piloot Menzies en de 4 geheim agenten
Groeneveld vertelt over de nacht van 5 op 6 juli, waarin een RAF-toestel HUDSON FK 790 werd neergeschoten bij Breezanddijk. Hierbij kwamen 4 RAF mannen en 4 Nederlands geheimagenten om, die werden begraven in Makkum.

Woensdag 24 april | 10:00 - 12:00 uur
Anton van der Weide – De vijf van Bolsward
Van der Weide vertelt over hongerevacués en voedseltransporten. Vijf Bolswarders, waaronder de vader van Anton, speelden een grote rol in het brengen van voedsel naar het westen, en het ophalen van kinderen om die in Friesland onder te brengen.

Nena Huizinga – Oorlogsverhalen van Súdwest-Fryslân
Nena van het archief deelt enkele persoonlijke verhalen die binnengebracht zijn door (voormalig) inwoners van Súdwest-Fryslân.  Ze vertelt over Johannes Kingma, een man in verzet, over onderduikers en vervalste persoonsbewijzen en het verhaal van Sake Lanting.

Vrijdag 26 april | 10:00 - 12:00 uur
Janny Rollema en Trienke Postma - Kind in de oorlog
Hoe is het om als kind de oorlog mee te maken? Janny en Trienke delen hun ervaringen.

Dinsdag 30 april | 10:00 - 12:00 uur
Klaas Groeneveld – De bevrijding
Over de hevige strijd tussen Canadezen en de Duitsers, op 15, 16, 17 en 18 april te Witmarsum, Pingjum, Wons en Makkum. Veel heftige gebeurtenissen in deze laatste dagen van de oorlog, waarin veel doden te betreuren waren.

Nynke de Vries – Dagboekervaringen
Nynke vertelt over haar moeder en leest voor uit het boek dat aan de hand van haar moeders dagboek geschreven is.

Stadswandeling
Donderdag 2 mei | 14:00 uur
Wandel onder begeleiding van een stadsgids langs diverse locaties in Bolsward die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Na afloop is er ruimte om met elkaar na te praten.

Theatervoorstelling De Uittocht - Pingjum onder vuur
Vrijdag 3 mei | 14:00 middagvoorstelling en 19:30 avondvoorstelling
De historie komt tot leven tijdens een theatrale vertelling door vier generaties Bakker, ex-Pingjumers. Alle dorpen rondom Pingjum zijn bevrijd door de Canadezen, maar in Pingjum heeft de Duitse bezetter zich verschanst in boerderijen en loopgraven. Ze geven zich niet zomaar over…

Wanneer:
t/m 4 mei
Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Weken van de Tweede Wereldoorlog
Museum 'De Tiid'

Onderdeel van Cultuur Historisch Centrum 'De Tiid'
Jongemastraat 2
8701 JD Bolsward
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.