Ga naar inhoud
MAP

10 terrassen aan het water in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Zo van de boot het terras op. En dan op het terras genieten van alles wat voorbij vaart. Bij deze restaurants aan het water in Friesland word je verblijd door de Friese gastvrijheid. Vaak staan er heerlijke streekgerechten op het menu. Laat de lunch, het diner of borrel je smaken op deze 10 terrassen aan het water in Zuidwest Friesland.

1/ oranjerie joure

1/ oranjerie joure

Uniek gelegen tussen de passantenhaven van Joure en park Heremastate. Bij de Oranjerie is het puur genieten met je voeten in het zand op het ministrand of in de tropische serre, tussen de palmen.

2/ helder

2/ helder Helder Boornzwaag

Deze ontmoetingsplek ligt pal aan het water van de Langwarder Wielen. Hier kun je ‘gewoon’ terecht voor een ijsje of een drankje. Maar ook voor een - naar eigen zeggen - tikkeltje eigenwijs menu van chefkok Doeke de Konink.

3/ beachclub sneek

3/ beachclub sneek Beachclub Sneek

Een perfecte locatie voor een heerlijke zomerdag. Hier kun je aan de Snitser Mar op een ligstoel in het zand even relaxen. Of geniet samen aan een lange tafel van het lekkere eten en elkaars gezelschap.

4/ paviljoen salt

4/ paviljoen salt

Aan de rand van Terherne vind je Paviljoen SALT. De naam van het restaurant is geïnspireerd op de ‘Sâltpoel’, het water waar het restaurant uitzicht op heeft. Ook voor kinderen is er volop ruimte om te spelen in een omheinde speeltuin.

5/ pizzaria tre paesi

5/ pizzaria tre paesi Tre Paesi Oudega

Beleef de smaak van Italië aan het water in het knusse Oudega. Eigenaren Hinke en Martin maakten zich de kunst van de Italiaanse keuken meester in Italië en dat proef je. Alle gerechten worden bereid in de open keuken met uitsluitend verse ingrediënten.

6/ restaurant d'ald herberch

6/ restaurant d'ald herberch

Hier worden niet alleen Friese streekproducten geserveerd, maar wordt ook het verhaal erachter gepresenteerd. Zo is er brood van bakker Freerk van Ommen en snoekbaars van beroepsvisser Andries van Netten.

7/ badmeester keimpe

7/ badmeester keimpe badmeester keimpe

Dit terras met fraai uitzicht over de Sleattemer Mar, is vernoemd naar een vermaarde badmeester die in het verleden in dit meer zwemles gaf. Geniet van heerlijk eten en de bootjes, surfplanken en kano’s die voorbijglijden.

8/ rufus aan het water

8/ rufus aan het water borrelplank rufus aan het water

Een knus café met deels overdekt terras. Neem buiten plaats op een loungebank en geniet van het uitzicht. Door de week voeren ze een bescheiden kaart en in het weekend kun je terecht bij de ‘Foodtruck van Nanne’.

9/ kootje bij de brug

9/ kootje bij de brug kootje bij de brug wolsumerketting

Op deze fijne plek bij de brug van Wolsum krijg je, gezeten op knusse bistrostoeltjes of parkbanken, als diner ‘wat de pot schaft’ geserveerd. Laat je verrassen door de ‘Table d’Hôte’ en de gastvrijheid van Joke en Harold.

10/ omke jan

10/ omke jan In de schemering vanaf het water is de boerderij van Omke Jan te zien en de molen.

Bij Omke Jan (Fries voor oom Jan) kom je om lekker te eten, zonder fratsen. Dat uit zich in eerlijke gerechten bereid met zoveel mogelijk producten van de boer uit de omgeving. De seizoenen bepalen wat er op tafel wordt gezet.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.