Ga naar inhoud
MAP
nl

Wandelroute St. Odulphuspad

Het St. Odulphuspad is ideaal voor iedereen die houdt van wandelen. Het St. Odulphuspad is een wandelroute van maar liefst 260 kilometer lang en gaat dwars door Zuidwest Friesland. In 15 etappes ontdek je de veelzijdigheid van het Zuidwest Friese landschap en de cultuurhistorie van dit gebied. De route kenmerkt zich door de thema's: rust, ruimte en bezinning. Deze wandelroute wordt door deze thematiek ook wel een pelgrimsroute genoemd. Geniet van de stilte, bezinning en verwondering tijdens deze prachtige pelgrimstocht. Wanneer ga jij het St. Odulphuspad wandelen?

Meer over het St. Odulphuspad

Pelgrimeren

Een meer met vliegende vogels en zwemmende eendjes.

Het St. Odulphuspad biedt je een moment om los te komen van de dagelijkse zaken en om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Je stapt in op de stilte, bezinning en verwondering. Elke route heeft een bepaald thema en een bijpassende Latijnse naam zoals Vitus, Tumulus en Campanarium. De app geeft bij elke route een moment van bezinning en verdieping. 

Sint Odulphus

Odulphus

Sint Odulphus leefde in de 9e eeuw en hij was de eerste heilige van eigen bodem. Hij volgde zijn priesteropleiding in Oirschot. Dat was tevens de omgeving waar hij was geboren en getogen. Later ging Odulphus het klooster in, bij de kanunniken van Utrecht. Hij viel daar op door zijn heilig leven en ijver en werd overste van het klooster. In opdracht van Fredericus, de bisschop van Utrecht, onder wiens bisdom ook de Friezen vielen, ging Odulphus zich als missionaris toeleggen op de bekering van de Friezen. Gaasterland is de bakermat van St. Odulphus' werk en van hieruit strekte de invloed van het St. Odulphusklooster zich uit over Zuidwest-Friesland en daarbuiten. Hij bood de Friezen houvast, troost en invulling van het leven. Als ‘Apostel der Friezen’ werd hij heilig verklaard.

 

 

Pelgrimsverblijven

Pelgrimsverblijven Russisch Orthodox Kerkje in Hemelum

Onderweg kun je overnachten in vier historische kerkjes langs het St. Odulphuspad. Dit zijn zogenaamde refugio’s in de kerken van Nijland, Jorwert, Boksum en Blessum. Er kunnen twee tot vier pelgrims overnachten op veldbedjes. Er is water en een toilet. Je moet je eigen slaapzak meenemen. Je moet 24 uur van tevoren even bellen om de beschikbaarheid te checken. Je kunt van de refugio’s gebruik maken op vertoon van een routeboekje van het St. Odulphuspad.

De etappes

De etappes Trajectkaart Odulphuspad

Alle 15 etappes samen vormen het St. Odulphuspad. Elke etappe is tussen de 15 en 21 kilometer. Daarnaast zijn er ook 4 St. Odulphuspareltjes. De start- en tussenborden van de verschillende etappes tref je bijna altijd aan bij een wandelknooppunt.

Stempelposten

Stempelkaart St. Odulphuspad

Op iedere etappe kun je een stempel halen. Heb je een stempel gemist? Bij de eerstvolgende stempelpost van het volgende traject kun je deze alsnog halen. Daarnaast zijn er vier hoofdstempelposten waar je eventueel alle gemiste traject-stempels kunt halen. Deze bevinden zich in Oudemirdum bij Mar en Klif, in Sneek bij het VVV informatiepunt, in Bolsward bij het VVV informatiepunt en bij Wolsum bij Kootje bij de Brug.

Certificaat

Certificaat van het Odulphuspad

Als je alle etappes hebt gelopen kun je met een volle stempelkaart een mooi aandenken aanvragen van je pelgrimage op het St. Odulphuspad.

Volg de route met een app

Wandelen langs de Morre

Het St. Odulphuspad is ook te volgen met de app RoutAbel op je smartphone of aan de hand van het wandelknooppuntennetwerk van Zuidwest en Noordwest Friesland. De routes via het wandelknooppuntennetwerk kunnen soms een stukje afwijken van de routes in de app.

OV-wandelingen

De start- en eindpunten van de etappes zijn allemaal dichtbij het OV-netwerk van Arriva, de aanbieder van het openbaar vervoer in Friesland voor zowel bus als trein. Een handige tip is dan ook om de Arriva app en de app OVinfo te downloaden. Beide apps zijn gratis te downloaden en geven actuele informatie over de vertrektijden en mogelijke vertragingen.


 

Meer pelgrimstochten in Friesland

Meer pelgrimstochten in Friesland Er zijn maar liefst vier verschillende pelgrimstochten die door heel Friesland kruisen.

Er zijn maar liefst vier verschillende pelgrimstochten die door heel Friesland kruisen. Dit komt door de rijke kloosterhistorie. Helaas is daar vandaag de dag weinig van overgebleven. De rust en ruimte biedt voldoende gelegenheid om tot rust en nieuwe inzichten te komen.

Meer tips voor het St. Odulphuspad? Deze blogs vind je misschien interessant:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.