Ga naar inhoud
MAP

Elfdorpenroute in Friesland

Fietsroute langs 11 Friese dorpjes

Ben je op zoek naar een meerdaagse fietsroute die je dwars door Zuidwest Friesland leidt, zoek dan niet verder. Deze Elfdorpenroute, niet te verwarren met de Elfstedentocht, is 170 kilometer lang en voert je dwars door 11 leuke, mooie en gezellige dorpjes van Zuidwest Friesland. Het ene dorp is piepklein, een volgend dorp zou zo door kunnen gaan voor een Elfstedenstad. Tijdens deze Elfdorpenroute ontdek je 11 van de 133 dorpen die Waterland van Friesland rijk is. De route is erg afwisselend, van het weidse platteland tot het glooiende en bosrijke Gaasterland tot de oevers van het IJssel- en Sneekermeer. Wanneer ga jij deze leuke Elfdorpenroute fietsen?

Meer over de Elfdorpen fietsroute in Friesland

Elfdorpenroute

Hoofdstraat Balk in september

De Elfstedentocht kent iedereen, nu is het tijd voor een Elfdorpenroute! Deze meerdaagse fietstocht bestaat uit twee lussen die met elkaar verbonden zijn in Balk. Vanuit Balk fiets je naar Woudsend, Heeg en Oudega (SWF). Daarna fiets je dwars door het Friese landschap in de richting van Makkum. Vervolgens vervolg je je route naar Koudum en ga je dwars door het prachtig glooiende Gaasterland naar Oudemirdum en weer terug naar Balk. De tweede lus voert van Balk naar Lemmer en vervolgens fiets je naar Joure en Terherne. Hier keer je om en met behulp van twee pontjes kom je uiteindelijk uit in het 11e dorp; Langweer. Daarna fiets je weer terug naar Balk.

Overnachten tijdens de route

Overnachten tijdens de route

Deze fietsroute kun je in drie of vier dagen fietsen, afhankelijk van hoe ver je op een dag wilt fietsen. Onderweg passeer je diverse dorpjes waar je fijn kunt overnachten in een hotel, B&B of trekkershut. In het complete overzicht vind je diverse accommodaties en kun je in veel gevallen ook direct boeken. 

E-bike opladen

E-bike opladen Fietstocht in Waterland van Friesland

Wanneer je deze fietstocht dwars door Zuidwest Friesland fietst, kan het zo zijn dat je onderweg je e-bike moet opladen. Gelukkig zijn er onderweg voldoende mogelijkheden om je fiets op te laden. En ook niet verkeerd, soms zijn deze oplaadpunten vlakbij een restaurant of café, kun je tijdens het wachten meteen een terrasje pakken!

Fietsen huren

Fietsen huren fietstocht zuiderzee

Beschik je niet over eigen fietsen, of vind je het handiger om fietsen ter plaatse te huren? Geen probleem. In Zuidwest Friesland zijn erg veel bedrijven waar je fietsen kunt huren, zowel gewone fietsen als ook ebikes. De route start vanuit Balk, maar ook in andere dorpen kun je prima fietsen huren en vanuit daar de route oppakken. 

dorpen

dorpen

Deze fietsroute leidt je langs 11 van de 133 dorpen in Zuidwest Friesland. Het ene dorp is piepklein, het volgende dorp zou door kunnen gaan voor een Elfstedenstad. De verscheidenheid en afwisseling tussen de dorpen maakt deze route de moeite waard. Joure is bijvoorbeeld de bakermat van Douwe Egberts en Pickwick en in Heeg kun je alles leren over de palinghandel. Zo heeft elk dorp zijn eigen unieke kenmerken.

Fietsroutes

Fietsroutes

Ben je na het fietsen van deze fietsroute geinspireerd geraakt en wil je meer fietstochten in Zuidwest Friesland maken? Dat begrijpen we helemaal. We hebben de mooiste fietsroutes voor je geselecteerd. Klik op de link voor een compleet overzicht van alle fietsroutes in Zuidwest Friesland.

Pontjes

Pontjes

Onderweg passeer je twee keer een fietspontje. Deze veerpontjes varen van april tot oktober altijd én in maart in de weekenden. Het is wel aan te raden om voor vertrek te checken of het pontje vaart, dan weet je zeker dat je wel of niet mee kunt. Ook is het slim om altijd wat kleingeld bij de hand te hebben, je kunt nog niet bij alle pontjes pinnen.  

Meer tips voor onderweg? Deze blogs vind je misschien interressant:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.