Terherne

Het 'eiland in de Friese Meren': Terherne. Dit dorp is ontstaan in de landontginningen en verkavelingen in de 12e en 13e eeuw op oostelijke hoek van het Sneekermeer. Gelegen op een eiland tussen het Terhornstermeer en de Terhornster- en Terkaplester Poelen was en is dit dorp vooral geliefd om de ligging in het water. Vroeger een vermogende plaats om te leven, vanwege de scheepvaart, visserij en scheepsbouw, maar ook tegenwoordig een aangename plaats voor liefhebbers van het waterrijke gebied. Tot 1857 was Terhorne ook echt een eiland, totdat er een grindweg werd aangelegd naar Meskenwier en Akkrum. Terherne, in het Nederlands Terhorne, is gelegen in gemeente de Fryske Marren.

Evenementen en activiteiten

Dit eiland staat natuurlijk vooral bekend als Kameleondorp; de thuishaven van de ondeugende tweeling Hielke en Sietse. Met name 's zomers bruist het hier van de activiteiten en weten toeristen hun weg naar Terhorne zonder twijfelen te vinden. Ga je mee op de boot richting Kameleoneiland of verkies je een terrasje pikken boven het sportieve? Ook zijn sloepvaren, fietsen en wandelen favoriete bezigheden. Aan de haven staan karakteristieke Havenhuisjes waar je heerlijk kunt overnachten. In de winter kom je naar dit dorpje om lekker lang te tafelen, uit te slapen, te wandelen in de prachtige omgeving. Met een beetje geluk kun je ook gelijk de ijzers onderbinden

Wetenswaardigheden


Welk dorp heeft nog geen 1000 vaste inwoners, maar in de zomer wel zes keer zoveel? Juist, Terherne! Door de vele toeristen die hun intrek nemen in recreatiewoningen barst het dorp in de zomer zowat uit haar voegen. Wist u dat dit Friese dorp ook populair is onder zakenmensen? Het combineren van een rustig gelegen vergaderruimte en een teamuitje op het water, zorgt voor een levendige bedrijfscultuur.