Ga naar inhoud
MAP

11 leuke campings in Friesland aan het water

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Zuidwest Friesland is dé plek om te kamperen aan het water. Je vindt hier alles wat je nodig hebt om een heerlijke tijd in de buitenlucht door te brengen. Er zijn prachtige meren, mooie bossen, unieke vergezichten, idyllische dorpen en historische steden. En: er zijn heel veel leuke campings! Van boerencampings en glampings tot mini-campings. Neem je eigen tent of caravan mee of overnacht in een safaritent, trekkershut of chalet. We zetten elf leuke campings aan het water in Friesland in willekeurige volgorde voor je op een rij.

1/ Camping De Finne: rustig en waterrijk

Als je op zoek bent naar een ruime kampeerplek in het rustige hart van Friesland, dan is camping De Finne absoluut een leuke locatie. Deze camping ligt aan de rand van het prachtige dorp Reahûs en aan de oever van de Franekervaart. Deze oude trekvaart slingert door het groene Friese landschap. De Elfsteden Sneek, Bolsward, Franeker, Harlingen en Leeuwarden liggen dichtbij. Vanaf de camping zelf maak je prachtige boottochten. Bootjes zijn te huur op de camping. Zit je liever aan de waterkant? Er is een vissteiger waar je ontspannend naar je dobber kunt turen. Terwijl je daar zo zit en van je ‘kofje’ (koffie) nipt, voelt het echt als vakantie. Heb je kinderen? Dan vind je die vast terug bij de dierenweide of je ziet ze rondrijden op skelters en traptrekkers. Deze camping is namelijk leuk voor jong en oud(er).

Meer over camping de Finne

2/ Camping De Bearshoeke: watersport én rust

Op een andere mooie plek aan het water in het Friese merengebied vind je watersportcamping De Bearshoeke. Deze camping ligt direct aan de Oudegaaster Brekken, een prachtig gebied voor watersportliefhebbers én rustzoekers. In Friesland bestaan zulke plekken nog. De camping biedt kampeerplekken, blokhutten, safaritenten en aanlegplaatsen voor boten. Vlakbij De Bearshoeke ligt het pittoreske dorpje Oudega. Er is een openverbinding, zonder bruggen, met het Heegermeer en De Fluessen. Er is voor iedereen wat te beleven. Je kunt vanaf deze camping bijvoorbeeld een etappe van het Odulphuspad wandelen. Of maak een mooie fietstocht langs de Elfsteden in Waterland van Friesland. Je kunt ook zwemmen aan het strandje of een bootje of supboard huren. Je komt gegarandeerd tijd tekort.

Meer over camping De Bearshoeke

3/ Camping De Rakken: in het hart van de Friese meren

In watersportdorp Woudsend vind je camping De Rakken. Dit is een bijzondere plek waar je er echt even helemaal uit kunt zijn. De camping ligt op een unieke plek, direct aan het water in het hart van het Friese merengebied. Je vindt hier alle rust en ruimte, maar je kunt ook actief zijn of op zoek gaan naar meer drukte. Je kunt hier een camperplek of een vakantiehuisje huren. Op de camping zelf zijn er allerlei faciliteiten; van een tennis- en jeu-de-boulesbaan tot een speeltuin en de verhuur van boten en kajaks. Heb je zelf een boot? Dan neem je die gewoon mee. Er is altijd een ligplaats voor je boot in de groene en rustige haven.

Meer over aquacamping de Rakken

4/ Soal Beach Resort: mooie plek aan een prachtig strand

Soal Beach Resort ligt direct aan een prachtig strand van ongeveer 800 meter aan het IJsselmeer. Er zijn op Soal Beach Resort diverse kampeerplekken. Je kunt ook een appartement huren met uitzicht over het IJsselmeer. Het strand is door het ondiepe water bijzonder geschikt voor kinderen. Zij kunnen hier veilig spelen. Het ondiepe water is ook ideaal voor catamaranzeilers en surfers. Zij kunnen op deze plek optimaal hun sport beoefenen. Elfstedenstad Workum ligt dichtbij. Geniet hier van de prachtige stad; wandel langs trapgeveltjes en zadeldaken. Bezoek ook het Jopie Huisman Museum en de Elfstedenfontein. Weer terug op de camping breng je natuurlijk een bezoek aan Strandpaviljoen ’t Oude Strandhuys of havenrestaurant Soal Beach Resort.

Meer over Soal Beach Resort

5/ Camping De Koevoet: een goed bewaard geheim

Eigenlijk is camping De Koevoet een goed bewaard geheim in Friesland. Maar aan jou verklappen we deze bijzondere plek toch! Deze kleine familiecamping in Friesland aan het water is echt een leuke vakantiebestemming. De camping biedt op een kampeerweide plaats aan vijftien tenten. Op het campingveld aan het water bij de jachthaven kunnen nog eens vijftien caravans of campers staan. In de sfeervolle, originele Friese koprompboerderij zijn tien knusse appartementen te huur. Op de voormalige hooizolder bevindt zich nu een gezellig restaurant. Samen met een mooi gelegen terras aan het water en de verhuur van openzeilbootjes bij de hand, kun je hier een heel leuke vakantie beleven. Het is een plek waar je eigenlijk niet meer weg wilt.

Meer over camping De Koevoet

6/ Camping ’t Séleantsje: unieke vakantiebestemming

Camping ’t Séleantsje (vrij vertaald: het zeelaantje) is ook al zo’n ontzettend leuke camping aan het water. De locatie is prachtig: ’t Séleantsje bevindt zich midden in de natuur! De camping ligt aan het IJsselmeer bij het oude karakteristieke vissersdorpje Molkwerum (Molkwar in het Fries). Deze plek is echt een familiecamping. Je kunt kiezen voor een kampeerplek of een chalet huren. Direct bij de camping is een strand. Je kunt hier vissen, surfen, kanoën, waterskiën of zeilen. De lieflijke Elfsteden Stavoren, Hindeloopen en Workum zijn dichtbij en dragen extra bij aan het feit dat ’t Séleantsje een unieke vakantiebestemming is. Ben je een vogelliefhebber? Zet dan ook een bezoek aan de Bocht fan Molkwar op je to-do-lijst. Vanuit vogelkijkhut de Swan heb je een prachtig uitzicht op heel veel verschillende soorten vogels. Denk aan de wintertaling, de brilduiker, de zwarte ruiter, de blauwborst, de baardman, de pijlstaart, de grote mantelmeeuw en natuurlijk de zwaan.

Meer over camping 't Séleantsje

7/ Camping Rufus aan het water: rust, ruimte, water

Bij camping Rufus aan het Water vind je rust en ruimte. Deze leuke camping heeft je veel te bieden: van een minicamping, B&B-kamers en groepsaccommodaties tot zeil- en sloepverhuur en een passantenhaven. Rufus aan het Water ligt in Broek, midden in de natuur tussen de Langweerder Wielen en het Sneekermeer en tussen Joure en Sneek. Daarmee is het een toplocatie om heerlijk te overnachten en te varen in Friesland. In de Blokslootpolder kun je mooie wandelingen maken en fietsroutes volgen. Is het een wat koudere dag? Opwarmen doe je in het café of buiten bij de kachel van Rufus aan het Water. Je kunt ook de sauna afhuren en daarna lekker onderdompelen in de vaart. Bij Rufus aan het Water komen je zintuigen tot leven.

Meer over Rufus aan het water

8/ Camping Hindeloopen: stad, strand én de beste kitesurfspot

Nog zo’n leuke plek om vakantie te vieren, is camping Hindeloopen. Deze camping ligt direct aan het water, het IJsselmeer. Hier geniet je van de prachtige waterrijke omgeving. Je vindt op deze locatie ook de beste kitesurfspot van Friesland (en misschien wel van Nederland). De camping verhuurt kampeerplaatsen, camperplekken, chalets, slaaphutten en een outdoor living-lodge (geschikt voor zes personen). Vlakbij vind je, zoals de naam van de camping al deed vermoeden, de historische Elfstedenstad Hindeloopen. Als je deze stad bezoekt, heb je het gevoel in een openluchtmuseum te wandelen.

Meer over camping Hindeloopen

9/ Recreatiepark Idskenhuizen: vakantie aan het water

Op een van de andere mooiste plekjes aan het water in Zuidwest Friesland vind je Recreatiepark Idskenhuizen. Dat bestaat uit een kleinschalige jachthaven, camping en bungalowpark met heuse watervilla’s aan een doodlopende vaart. Deze plek is ideaal voor mensen die houden van rust en ruimte. Heb je een eigen boot? Dan kun je bij Recreatiepark Idskenhuizen zelfs eenvoudig tanken. Heb je geen boot? Dan kun je deze huren en zo alsnog de schitterende Friese meren verkennen. Vanuit de jachthaven kom je eenvoudig op het Idskenhuistermeer, dat wordt omringd door de Koevorde, de Langweerder Wielen, het Heegermeer, De Fluessen en het Sneekermeer. Zin in een dagje op het vaste land? Op loopafstand van het recreatiepark is een strandje met ondiep water. Bij mooi weer is het ook genieten op het terras van het gezellige grand-café. Met zo’n prachtig uitzicht over de haven en de weilanden wil je waarschijnlijk nooit meer naar huis.

Meer over Recreatiepark Idskenhuizen

10/ Boerderijcamping Poelzicht: voor watersport- en natuurliefhebber

Camping Poelzicht in Heeg is een echte boerencamping in Friesland aan het water. Hier kun je staan met je tent, caravan of camper op een heel unieke plek. De camping is gelegen aan de Poelen en grenst aan het natuurgebied De Pinepolder. Kortom, dit is dé ideale kampeerplek voor watersporters, vissers, vogelaars en natuurliefhebbers. Camping Poelzicht heeft een zwemplaats met zwemsteiger. Ook zijn er diverse vissersplekken die verscholen in het riet liggen. Je kunt een motorboot of Canadese kano huren. Voor de kinderen is er onder meer een speelveld met schommels. Het centrum van het altijd gezellige watersportdorp Heeg is dichtbij. Hier vind je leuke winkeltjes, restaurants, cafés en een interactief bezoekerscentrum waar je onder andere meer te weten komt over de palinggeschiedenis.

Meer over Boerderijcamping Poelzicht

11/ Camping Ykema: fietsen, zwemmen, praamzeilen

De omgeving van het dorp Sandfirden is ook zo’n mooi stuk van Zuidwest Friesland. Hier vind je aan het water camping Ykema. Varen, zwemmen, fietsen, wandelen, relaxen, het kan hier allemaal. Er is een camping, een groepsaccommodatie (veertig personen), twee luxe blokhutten (vijf personen) en een glampingtent. De camping heeft nog iets heel unieks. Camping Ykema heeft een heel mooie praam. Deze is geschikt voor maximaal twaalf mensen. De camping regelt de doorgewinterde schipper en jij zorgt met jouw gezelschap voor de bemanning. Je bezoekt een aantal mooie plekken in de Friese natuur over het water en hoort van de schipper de mooiste verhalen. Daarna geniet je op deze leuke camping heerlijk na van je avonturen!

Meer over Boerderijcamping Ykema

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.