Ga naar inhoud
MAP

Camperroute langs waterwerken en -wegen in Friesland

Laat je inspireren met deze camperroute door Friesland. De route volgt 13 watericonen van Zuidwest Friesland. Deze watericonen vertellen het verhaal van hoe de Friezen samenwerken met het water alsook strijden tegen het water. De route voert je dwars door de regio Waterland van Friesland. Dit is de regio met de Friese meren en Gaasterland, van Lemmer tot aan de Afsluitdijk. Al rijdend door het Friese landschap verken je met deze mooie camperroute Friesland. De route is net geen 185 kilometer en nodigt uit om onderweg regelmatig uit te stappen en te genieten van de rust, ruimte en natuur. Het is de ideale camperroute voor een lang weekend of midweek in Friesland! Oant sjen!

Meer over de camperroute langs waterwerken

De camperroute

De camperroute

De route is geschikt om elk seizoen te rijden, steeds meer camperplekken of campings blijven jaarrond (gedeeltelijk) open waardoor je ook in het voor- of najaar deze prachtige route kunt rijden. Je start de route in Lemmer, bij het Ir. D. F. Woudagemaal en rijdt dwars door Zuidwest Friesland naar de Afsluitdijk, het eindpunt van deze camperroute. Uiteraard is het ook mogelijk om de route in tegengestelde richting te rijden. Onderweg passeer je 13 waterwerken en -wegen die samen onze verhaallijn Stromen in Waterland vormen. Let op: controleer in het laagseizoen altijd de openingstijden.

Overnachten tijdens de route

Overnachten tijdens de route

Door de route op te knippen in een aantal kortere etappes heb je niet alleen meer rust en ruimte om uit te stappen en de omgeving te verkennen, maar heb je ook de mogelijkheid om onderweg te overnachten op een van de vele camperplekken in Friesland. We hebben een overzicht voor je gemaakt met daarin alle camperplekken en campings waar je als camperaar terecht kunt. Zoek en boek een overnachting zodat je optimaal kunt genieten van deze camperroute.

dorpen en steden onderweg

dorpen en steden onderweg aquaduct Woudsend LR

Tijdens de route passeer je de leukste dorpen en steden van Friesland. De route start in Lemmer, waar je zomers heerlijk kunt genieten op het grote strand. Via het Tjeukemeer rijd je door Langweer richting Sneek. Deze Elfstedenstad is natuurlijk bekend van de Sneekweek en de Waterpoort. Vanaf Sneek is het maar een kort ritje naar IJlst, bekend van de prachtige houtzaagmolen. Vervolgens rijd je naar Heeg, maak hier een stop bij het bezoekerscentrum in Heeg en stap voor een mooie tocht aan boord van de palingaak. Na Heeg rijd je verder naar Woudsend. Na Woudsend is het tijd om bij Balk Gaasterland binnen te rijden. Vervolgens rijd je dwars door het glooiende landschap via Oudemirdum naar Stavoren. Hierna rijd je door naar Hindeloopen, een prachtig karakteristiek Elfstedenstadje. Het is een flink stuk rijden dwars door het Nationaal Lanschap Zuidwest Friesland, met diverse tussenstops, om in het volgende dorp Makkum uit te komen. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje naar de laatste halte van de route, de Afsluitdijk.

Diverse landschappen

luchtfoto mirnserklif en kitesurfers op het water

Naast dat je door leuke dorpen en steden in Zuidwest Friesland rijdt tijdens deze camperroute, rijd je ook dwars door prachtige natuur en diverse landschappen. Zo begint je route praktisch aan het IJsselmeer, de vroegere Zuiderzee. Vervolgens rijd je via een aantal van de Friese meren, onder andere het Tjeukemeer en Sneekermeer, naar een compleet ander landschap. Het heuvelachtige Gaasterland. Dwars door de bossen kom je uit bij de kliffen. Wist je dat dit de drie enige kliffen van Nederland zijn? Na Hindeloopen kom je weer in een ander landschap terecht, met uitgestrekte landerijen en vergezichten. Net boven Bolsward passeer je de Pingjumer Gulden Halsband, een voormalige dijk die beschermde tegen de Marne, een uitloper van de Waddenzee. Vervolgens eindigt je camperroute op de Afsluitdijk, die de Waddenzee en het IJsselmeer van elkaar scheidt. 

Vierdaags programma

Vierdaags programma Camper

Speciaal voor jou hebben we een vierdaags programma aan de hand van de camperroute uitgestippeld. Onderweg krijg je tips om je camper te parkeren en nader kennis te maken met een van de waterwerken en -wegen. Ook geven we je tips voor leuke camperplekken en de lekkerste horeca adresjes! De route is zo opgeknipt dat je overal rustig langs kunt rijden en niet te veel kilometers op een dag maakt. 

Stromen

Stromen

Deze camperroute is onderdeel van de verhaallijn stromen. Aan de hand van 13 waterwerken en -wegen vertellen we alles over het gevecht tegen het water, maar ook over de waterwegen. Deze waterwegen waren vroeger de snelwegen van Friesland.

Camperelfstedenroute

Camperelfstedenroute camper rijd over brug bij canon sloten

Ben je na het rijden van deze camperroute langs waterwerken en -wegen geïnspireerd geraakt en wil je nog een mooie camperroute door Friesland maken? Kijk dan ook eens naar de camperelfstedenroute! Deze camperroute voert je dwars door Friesland langs alle Elfsteden. Onderweg kun je in iedere stad een stempel verzamelen en als je alle stempels hebt verzameld maak je kans op mooie prijzen!

Stedentrip

Stedentrip stavoren haven gekleurde huizen

Deze camperroute langs waterwerken en -wegen kun je ook heel goed combineren met een stedentrip! Wist je dat maar liefst 7 van de 11 steden in Waterland van Friesland liggen? Zo is er altijd een leuk stadje bij jou in de buurt. Parkeer je camper en ontdek te voet, bijvoorbeeld aan de hand van de stadswandelingen, de mooiste schatjes in ieder stadje. 

Bekijk de 13 iconen van de Friese waterwegen- en werken

Ontdek en beleef de waterwerken en -wegen - Laat je inspireren door de blogs hierover

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.