Ga naar inhoud
MAP

Meivakantie tips in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Heb jij nog geen plannen voor in de meivakantie? Geniet van de lente in eigen land en kom naar Waterland van Friesland. Waar de natuur ontwaakt, de planten bloeien en de vogels fluiten. In Zuidwest Friesland zijn enorm veel leuke dingen te doen en plekjes om te ontdekken. Bezoek één van de prachtige steden of verken de kleine pittoreske (watersport)dorpjes. Wil je blijven slapen? Geen probleem. Het aanbod van accommodaties is groot en er is van alles mogelijk. Van camping tot (woon)boot en van hotel tot boomhut. Voor ieder wat wils. Geniet van het Friese buitenleven, de rust en de vrijheid en ontdek Zuidwest Friesland. VVV Waterland van Friesland geeft je 10 tips om in de meivakantie te doen.

1/ Ontdek Friesland vanuit de auto

Rijd de Autoroute langs waterwerken en ontdek regio Zuidwest Friesland en haar waterwerken! Onderweg ontdek en leer je alles over het unieke waterlandschap. Hoe het water en de mensen samenwerken, hoe de natuur verandert en de cultuur is gevormd. Het water heeft ons veel gebracht, maar heeft ook veel ontnomen. Lydia, van ontdekjeplekje.nl, ging je voor, lees hier haar avontuur.

Tweedaagse autoroute waterwerken

2/ Bezoek palingdorp Heeg

Het bruisende watersportdorp Heeg is prachtig en heeft een rijke geschiedenis. Heeg was vroeger namelijk één van de belangrijkste exporteurs van paling. Zo vind je in havenkom de ‘Syl’ een reconstructie van palingaak de Korneliske Ykes. Met deze aak kun je op excursie gaan en van alles leren over het palingvissen. Ook kun je de dorpskuier wandelen en ontdekken welke rol Heeg speelde in de scheepvaart, palingvisserij en handel in het verleden. Start je ontdekkingstocht in het nieuwe interactieve bezoekerscentrum en beleef de rijke historie van Heeg.

Meer over de historie van de palinghandel
een luchtfoto van Heeg, je ziet de haven van Heeg met allemaal boten.

3/ Ga kamperen in het voorjaar

De meivakantie is bij uitstek een mooie gelegenheid om de tent weer van zolder te plukken of de caravan uit de winterstalling te trekken en klaar te maken voor de zomervakantie. Tijd om er op uit te gaan! In Waterland van Friesland vind je heel veel verschillende kampeermogelijkheden. Zo kun je kamperen aan het water, in het bos, de stad of bij de boer. Er zit voor iedereen wel wat leuks tussen. Ontdek alle mooie kampeerplekken in Zuidwest Friesland en boek direct.

Campings in Friesland
Een oud licht blauw busje staat met het luikje open onder bomen in een zonnig hoekje met 2 stoeltjes en een tafeltje ervoor.

4/ Bezoek het epicentrum van de Friese klok

In de negentiende eeuw werd het dorp Joure ook wel het ‘epicentrum van de Friese klok’ genoemd. Met fascinerende uurwerken en kunstig beschilderende wijzerplaten neemt Museum Joure je mee terug naar de toptijd van de Jouster klokkenindustrie. Vele klokken zijn hier met de hand gemaakt, de bekendste klokken zijn de Friese stoeltjesklok en Friese staartklok. Wist je dat een klok vaak in de gang hing zodat iedereen ‘m kon horen? Het eerst weetje hebben wij je alvast gegeven, ontdek de rest van dit prachtige ambacht zelf door een bezoek te brengen aan de Friese klokkenmakerij in Museum Joure.

Meer over Museum Joure
twee kinderen aan de slag bij de maakfabriek in museum joure Het museumgebouw van Joure.

5/ Fiets een rondje Fluezen

Strek je benen, pomp je fietsbanden op, stop voldoende proviand in de rugtas en spring op de fiets voor een rondje Fluezen. Deze fietstocht van ruim vijftig kilometer neemt je mee langs een prachtig stukje Zuidwest Friesland. Water en natuur wordt afgewisseld door leuke dorpen en steden, onderweg valt van alles te beleven. Trek er een hele dag voor uit, zodat je onderweg ook regelmatig kunt afstappen.

Fietsroute Rondje Fluezen
een paar mensen die over een smal fietspad fietsen

6/ Ga op stedentrip

Ga op stedentrip en ontdek 7 van de Friese Elfsteden. Dompel je onder in de Friese cultuur, proef de lokale keuken, ga lekker winkelen of bezoek een museum. Laat je meevoeren door de rijke geschiedenis van de steden Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum of Bolsward. In elk Elfstedenstadje vind je maar liefst 7 schatjes, maak een stadswandeling en ontdek ze allemaal!

Ontdek 7 van de Elfsteden
de haven van stavoren met op de achtergrond gekleurde huisjes

7/ Maak een rondvaart

In Zuidwest Friesland zijn er vele manieren om het water op te gaan maar de boot is toch wel de meest voorkomende manier. Voor als je liever zelf niet vaart kun je mee gaan met één van de georganiseerde rondvaarten. Maak een boottocht met bijvoorbeeld een skûtsje, praam of aak en verken Friesland vanaf het water. Één ding is zeker; gegarandeerd genieten! VVV Waterland van Friesland heeft de verschillende rondvaarten voor je op een rij gezet.

Ga mee op rondvaart in Friesland

8/ Slaap in een Friese boerderij

Heb je aan één dagje Friesland niet genoeg? Dat snappen wij helemaal. Gelukkig zijn er in Zuidwest Friesland genoeg mogelijkheden om te overnachten. Boek een Bed & Breakfast in een Friese boerderij en maak kennis met het Friese boeren buitenleven. De Friezen verwelkomen je graag bij hun thuis en doen er alles aan om jouw bezoek tot een unieke ervaring te maken. Wij hebben 7x een Bed & Breakfast in een verbouwde Friese boerderij voor je op een rij gezet.

7x een Bed & Breakfast in een boerderij
Geit op hekje bij Zathe De Spieker Sfeerfoto van Kamer Balkzicht.

9/ Leer (kite)surfen

Met het juiste materiaal en een goed wetsuit kun je zeker te weten (kite)surfen in de meivakantie. In Waterland van Friesland hebben we fantastische (kite)surfspots, waar je te gekke moves kunt maken. Heb je dit nog nooit gedaan, maar lijkt het je te gek? Neem dan (kite)surfles in Friesland, je hebt hier voldoende kite- en sufscholen waar ze planken verhuren en jou alles leren over deze extreme sport.

Kitesurfen in Friesland
vrouwelijke kitesurfer

10/ Kom suppen

Zin in een beetje actie? Kom suppen in Friesland. Tijdens het suppen ben je actief in beweging maar tegelijkertijd is het hartstikke rustgevend. Je ontdekt al peddelend de mooiste plekjes in de natuur, en vanaf het water zien de Friese dorpen en steden er weer heel anders uit. Volg een mooie suproute of ga op é strún, oftewel de bonnefooi over de wateren in Zuidwest Friesland.

Leer suppen

Ontdek meer tips voor de meivakantie in Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.