Ga naar inhoud
MAP

Pontjes in maart in de vaart

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Een pontjesroutes wandelen of fietsen kan dit jaar al in maart. Het is dan mogelijk om elk weekend met vijf verschillende pontjes ‘oer te stekken’. Rondom de pontjes wordt een groot aantal inspirerende belevenissen georganiseerd. Ga bijvoorbeeld op pad met een local in het Nationaal Landschap. Doe de Tasting Tour Terherne in combinatie met een pontjesfietsroute. Ga schatzoeken door bij elk pontje aan geocaching te doen. Of doe een pontjesroute met een gehuurde e-chopper of fatbike. Genoeg redenen om in maart een overtocht te maken met een pontje. Ontdek snel alle routes en tips!

Deze pontjes varen

Rufus aan het Water bij Broek op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

De Woudfennen bij Boornzwaag op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

Pont It Oerset - Gaastmeer-It Heidenskip op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

Pont Droech oer de Feart - Gaastmeer-Nijhuizum op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

Langwarder Feart bij Langweer. Elke dag en op zaterdag en zondag van 09.00 tot 21.00 uur

Ook in Zuidoost Friesland vaart er al een pontje: de Hooidammen in de Veenhoop – Smallingerland

Belevenissen rondom de pontjes

Kroegjes-pontjestocht

Kroegjes-pontjestocht

Maak een bourgondische pontjestocht door Waterland van Friesland. Warm onderweg op bij de leukste horeca-adressen. Direct naast de pontjes vind je verschillende restaurants waar je geniet van verschillende streekproducten en even lekker opwarmt. Zo maak je er je eigen kroegjes-pontjestocht van! 

Maak kans op een lunch

Bij Pont It Oerset en Pont Droech Oer de Feart vind je een fotobord. Ga op de foto met het fotobord, keer terug in de tijd en zie hoe je rond 1950 in Waterland van Friesland een oversteek maakte! Deel je foto op social media met #pontjesfriesland en maak kans op een lunch voor twee personen bij Restaurant aan de Gracht.* De winactie loopt tot en met 30 november 2024. De winnaar wordt persoonlijk geïnformeerd! 

Tasting Tour Terherne

Tasting Tour Terherne

Wandel op zaterdag 3 maart een route langs vijf restaurants in Terherne en proef per restaurant heerlijke gerechtjes met passende drankjes.

voorjaarswandeling

voorjaarswandeling

Midden in de natuur tussen de Langweerder Wielen en het Sneekermeer, tussen Joure en Sneek, ligt Rufus aan het Water. Op zondag 17 maart nemen ze je graag mee de natuur in naar de uitkijktoren in de Blokslootpolder. Verwacht geen uitgebreide verhalen over plant en dier. In plaats daarvan laten we je gewoon lekker genieten van de rust van het Sneekermeer en de vele vogels die hier te zien zijn. Om dit allemaal nog aangenamer te maken serveren ze vooraf een lekker lunch! En voor de liefhebber is er na de wandeling nog een heerlijk taartje. Aanmelden verplicht.

Lazy Sunday Salt

Lazy Sunday Salt

Geniet op zondagmidagdag 10 maart van een heerlijke lazy zondagmiddag met muziek bij Paviljoens Salt!

Elke zaterdag paling proeven

Elke zaterdag paling proeven

In Gaastmeer kun je elke zaterdag terecht bij lokale visserman Andries van Netten aan de Jan Jelles Hofstrjitte 4. Je kunt een kijkje nemen bij het palingroken en natuurlijk ook proeven. Vol energie en gezonde omega-3 vetzuren vervolg je daarna je route.

Live muziek diner

Live muziek diner

Geniet van een culinair drie - of vier gangen diner bij restaurant D’Ald Herberch in Gaastmeer terwijl er een Friese artiest live staat te spelen. Alleen op reservering bij D'Ald Herberch.

Elk weekend geocaching

Elk weekend geocaching

Moet je even wachten op een pontje, dan hoef je je niet te vervelen! Bij alle pontjes is namelijk een cache verstopt. Vind jij de schat? Je kunt deze bekijken, ruilen of aanvullen met een eigen voorwerp. Natuurlijk log je je bezoek in het logboek. Bij elke geocache krijg je een tip van de schat bij het volgende pontje.

Elk weekend op stap met een local

Elk weekend op stap met een local

De fietstocht Brekkenroute gaat van Oudega naar Workum en via It Heidenskip en Gaastmeer weer terug. Wil je meer horen over de waterwegen, de natuur en de Elfstedenstad Workum? Dan kun je meefietsen met local Klaas Haringa. In het natuurgebied De Wolvetinte bij It Heidenskip staat Fouke de Vries op aanvraag voor je klaar om met je op pad te gaan.

Elk weekend genieten van streekproducten

Direct naast de pontjes vind je verschillende restaurants waar je geniet van verschillende streekproducten en even lekker opwarmt. Bij Restaurant Rufus in Broek kun je terecht voor een verse soep van het seizoen, huisgemaakte plaatcake of een lokaal biertje. Uitgebreid genieten doe je met een Zero Waste Menu bij D’Ald Herberch in Gaastmeer. De keukenbrigade kookt een wisselend driegangenmenu van ‘buitenbeentjes’ van de groenteboer, onverkochte broden van de bakker en overgebleven fruit en koek. Zo ga je samen de strijd aan tegen voedselverspilling, steun je de lokale ondernemers en blijft het betaalbaar. Restaurants Rufus in Broek, D’Ald Herberch in Gaastmeer, It Polderhûs in De Veenhoop en Ie-Sicht in Oudega zijn geopend.

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.