Ga naar inhoud
MAP

Pontjes in maart in de vaart

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Een pontjesroutes wandelen of fietsen kan dit jaar al in maart. Het is dan mogelijk om elk weekend met vijf verschillende pontjes ‘oer te stekken’. Rondom de pontjes wordt een groot aantal inspirerende belevenissen georganiseerd. Ga bijvoorbeeld op pad met een local in het Nationaal Landschap. Maak een culinaire wandeltocht bij Rufus aan het Water. Krijg gratis ontbijtkoek bij de chocolademelksalon van Margje24. Stempel een Opfrieser Bierenburg bij elkaar. Ga schatzoeken door bij elk pontje aan geocaching te doen. Of krijg gratis bloemzaadjes bij een overtocht. Genoeg redenen om in maart een overtocht te maken met een pontje. Ontdek snel alle routes en tips!

Deze pontjes varen

Rufus aan het Water bij Broek op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

De Woudfennen bij Boornzwaag op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

Pont It Oerset - Gaastmeer-It Heidenskip op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

Pont Droech oer de Feart - Gaastmeer-Nijhuizum op zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur

Langwarder Feart bij Langweer. Elke dag en op zaterdag en zondag van 09.00 tot 21.00 uur

Ook in Zuidoost Friesland vaart er al een pontje: de Hooidammen in de Veenhoop – Smallingerland

Belevenissen rondom de pontjes

hele maand maart gratis bloemzaadjes

hele maand maart gratis bloemzaadjes wilde bloemen in verschillende kleuren

Vaar in maart mee met een pontje en krijg een zakje bloemzaadjes om het voorjaar verder mee in te luiden.

18 maart culinaire wandeltocht

18 maart culinaire wandeltocht

Geniet van een heerlijke lunch naar keuze in het café van Rufus aan het Water Broek. Vervolgens ga je samen met Rufus een wandeltocht maken door het natuurgebied van de Blokslootpolder. Na afloop staat er koffie en gebak voor je klaar. Je betaalt alleen voor de lunch, de koffie en het gebak. De wandeltocht is kosteloos. Er kunnen maximaal 20 personen mee, vol is vol! 

Elke zaterdag paling proeven

In Gaastmeer kun je elke zaterdag terecht bij lokale visserman Andries van Netten aan de Jan Jelles Hofstrjitte 4. Je kunt een kijkje nemen bij het palingroken en natuurlijk ook proeven. Vol energie en gezonde omega-3 vetzuren vervolg je daarna je route.

Elk weekend geocaching

Elk weekend geocaching

Moet je even wachten op een pontje, dan hoef je je niet te vervelen! Bij alle pontjes is namelijk een cache verstopt. Vind jij de schat? Je kunt deze bekijken, ruilen of aanvullen met een eigen voorwerp. Natuurlijk log je je bezoek in het logboek. Bij elke geocache krijg je een tip van de schat bij het volgende pontje.

Elk weekend op stap met een local

Elk weekend op stap met een local

De fietstocht Brekkenroute gaat van Oudega naar Workum en via It Heidenskip en Gaastmeer weer terug. Wil je meer horen over de waterwegen, de natuur en de Elfstedenstad Workum? Dan kun je meefietsen met local Klaas Haringa. In het natuurgebied De Wolvetinte bij It Heidenskip staat Fouke de Vries op aanvraag voor je klaar om met je op pad te gaan.

Elk weekend genieten van streekproducten

een kop chocolademelk met suiker op de bovenkant

Direct naast de pontjes vind je verschillende restaurants waar je geniet van verschillende streekproducten en even lekker opwarmt. Restaurants Rufus in Broek, Helder in Boornzwaag, D’Ald Herberch in Gaastmeer, It Polderhûs in De Veenhoop en Ie-Sicht in Oudega zijn geopend. Bij Margje24 in Workum haal je heerlijke, warme chocolademelk. Je krijgt er zelfs gratis ontbijtkoek bij!

Elk weekend stempelen voor gratis Beerenburg

Elke overtocht met een pontje is een stempel waard. Met een volle stempelkaart kun je bij een lokale uitspanning genieten van een gratis heerlijke Opfrieser Bierenburg van Kâld Kletske en Sonnema. Let op! Voor een volle stempelkaart moet je ook mee met pont Hooidammen-Veenhoop in Smallingerland. En daar is niks mis mee, want ook die tocht is genieten.

echopper of fatbike met korting

echopper of fatbike met korting

Met een e-chopper of fatbike die je in Makkum kunt huren beleef je de pontjesroutes op wel een hele stoere manier! Je huurt er nu een e-chopper met korting met de code ‘pontjesmaart’.

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.