Ga naar inhoud
MAP

7x B&B in een boerderij in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Kom helemaal tot rust en slaap in de sfeer van weleer in een Bed & Breakfast in een boerderij in Friesland. Waar men vroeger de koeien molken, het hooi werd bewaard of pasgeboren lammetjes geboren werden, kun je nu steeds vaker luxe overnachten. Helemaal verbouwd tot mooie kamers en appartementen waar je gastvrij ontvangen wordt. Maar waar de (Friese staart)klok toch net iets langzamer lijkt te tikken en je kunt vertragen. De details, locatie en de boerderij herinneren je nog aan hoe het vroeger was: melkbussen staan er nog steeds ter decoratie, aardappelkistjes worden nu gebruikt als bijzettafeltje en oude eiken balken en spanten maken je verblijf extra sfeervol. Buiten snuif je de gezonde Friese boeren buitenlucht op. We zetten 7x een ‘Bêd & Brochje, oftewel Bed & Breakfasts in een verbouwde Friese boerderij voor je op een rij.

7 Bed and Breakfasts in een voormalige boerderij op een rij

1/ Gaasterland-Hoeve 22

1/ Gaasterland-Hoeve 22 Sfeerfoto van Kamer Balkzicht.

In deze boerderij in Wijckel is op de voormalige hooizolder een prachtige B&B kamer gemaakt, kamer Balkzicht. Het is bijna niet meer voor te stellen dat het hier vroeger vol stond met hooi. De oude details, zoals de spanten en de balken, zijn zichtbaar gebleven. Vanuit de ramen heb je een mooi uitzicht over de landerijen. Deze Bed & Breakfast is prachtig gelegen in een bos- en waterrijkgebied met gezellige dorpjes én elfstedenstadje Sloten!

2/ B&B Wijdzicht

2/ B&B Wijdzicht Een tot B&B omgetoverde boerderij.

De naam wijdzicht zegt het natuurlijk al. In deze prachtige woonboerderij in Wolsum geniet je gegarandeerd van het wijde uitzicht. Deze boerderij is recent verbouwd en in elke kamer vind je de kenmerkende landelijke elementen terug. Beeld je eens in dat het hier vroeger vol stond met koeien! Stap op de fiets en geniet van al het moois dat Friesland te bieden heeft.

3/ Welgelegen

3/ Welgelegen Vooraanzicht van de boerderij Welgelegen.

Vlak bij de IJsselmeerkust tussen de elfsteden Hindeloopen en Workum vind je de voormalige stolpboerderij Welgelegen. In de boerderij zijn meerdere B&B kamers gerealiseerd en elke kamer heeft een unieke authentieke sfeer. Zo zijn de sierkussens en bedspreien zijn gemaakt van echte Hindelooper Sitsen (stoffen). Bij elke overnachting zit een Fries ontbijt met typische Friese lekkernijen inbegrepen. Ook is er een natuurzwembad! Neem jij een duik?

4/ Bed en Breakfast Zathe De Spieker

4/ Bed en Breakfast Zathe De Spieker Zijaanzicht van de kop-hals-romp boerderij Zathe De Spieker.

Deze fraai gelegen, typisch Friese kop-hals-romp boerderij uit 1890 vind je midden in het weidegebied de Greidhoek. Vanaf het terras heb je een oneindig uitzicht over de weilanden, vogelliefhebbers halen hun hart op. Bij aankomst staan de geiten je al op te wachten en de loslopende kippen zorgen elke dag voor een vers eitje.

5/ De Stjelp Pleats

5/ De Stjelp Pleats Achteraanzicht van de boerderij van B&B Stjelp Pleats.

Via de oude staldeur van de stelpboerderij uit 1913 kom je binnen in de smûke (gezellig in het Fries) huiskamer. Vanuit daar heb je toegang tot één van de karakteristieke kamers waar de landelijke en industriële elementen zichtbaar zijn. De B&B is landelijk gelegen en aan de achterzijde is een tuin met terras waar je heerlijk kunt ontspannen en genieten van het boerderijleven. Breng je ook een bezoekje aan het bruisende lemmer? Er valt daar genoeg te beleven!

6/ Omke Jan

6/ Omke Jan Boerderijkamer van Omke Jan.

Omke Jan is een ‘boergondische’ ontmoetingsplek waar je kunt eten, drinken en slapen. Deze authentieke Friese stolpboerderij is onder leiding van ontwerper Piet Hein Eek omgetoverd tot een modern restaurant en hotel. De oude boerderijmaterialen zijn in ere hersteld en brengen je terug naar de eenvoud. De ‘pleats’, boerderij in het Fries, is gelegen aan het water in het bruisende watersportdorp Woudsend. De uitzichten vanuit de kamers geven je een betoverend gevoel.

7/ Ûnder de Wol

7/ Ûnder de Wol Een tot B&B omgetoverde boerderij met bedstee.

Kun je het je voorstellen? Slapen op een hooizolder, waar vroeger al het hooi voor het vee werd bewaard? Het kan in deze oude stelpboerderij midden op het platteland in Friesland. Hier zijn recent vier appartementen gerealiseerd met alle ruimte voor jezelf. Bij Boerderij Appartementen Ûnder de Wol staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo hebben zij onder andere zonnepanelen, beperkte buitenverlichting, een oplaadpaal voor elektrische auto’s. Maar ook wassen zij het bedlinnen op eigen zonne-energie met 100% afbreekbaar wasmiddel. Op deze manier houd je je ecologische voetafdruk beperkt!

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.