Ga naar inhoud
MAP

Autoroute langs waterwerken en -wegen in Friesland

Ben je op zoek naar een mooie autoroute in Friesland? Zoek dan niet verder want deze prachtige autoroute brengt je naar de mooiste landschappen en 13 waterwerken en -wegen van Zuidwest Friesland. In het verhaal Stromen van Waterland vertellen we je alles over deze waterwerken en -wegen. Tijdens deze autoroute rijd je langs 13 waterwerken en ontdek je alles over de vorming van het Friese (water)landschap en de samenwerking tussen water en mens. De route start in Lemmer waar je kennis maakt met het grootste nog werkende stoomgemaal van de wereld, het Ir. D.F. Woudagemaal, gaat langs Friese Meren, de IJsselmeerkust en je ontdekt idylische watersportplaatsen. Bezoek onderweg interessante musea, vaar mee op de Palingaak, ontdek de enige kliffen van Nederland en leer meer over de Afsluitdijk, het eindpunt van de route. De route is maar liefst 183 kilometer lang en gaat dwars door Zuidwest Friesland, ook wel Waterland van Friesland genoemd. Een ideale autoroute voor een weekend in Friesland.

Meer over de autoroute langs waterwerken

De autoroute

De autoroute

De route kun je in elk seizoen, het hele jaar rond, rijden. Elk seizoen ontdek je andere dingen. Waar je in het voorjaar geniet van de bloemen in de berm, zie je juist in de winter de ganzen in veelvoud op de weilanden. Niet leuk voor de boeren, maar wel een mooi gezicht. De route start in Lemmer bij het Woudagemaal en eindigt op de Afsluitdijk bij het Afsluitdijk Wadden Center. Natuurlijk kun je de route ook in tegenstelde richting rijden. Tijdens deze route rijd je langs 13 waterwerken en -wegen, maak je kennis met twee UNESCO Werelderfgoederen, de enige kliffen van Nederland, prachtige natuurgebieden, een terpdorp en maak je een oversteek met een autopont! Let op: controleer in het laagseizoen altijd de openingstijden.

Overnachten tijdens de route

Overnachten tijdens de route

Je rijd de route toch niet in een dag? Maak er een weekendjes of mini-vakantie Zuidwest Friesland van en overnacht in een knusse B&B, fijn hotel, trekkershut of andere accommodatie. We hebben een overzicht voor je gemaakt met daarin alle accommodaties in de steden en dorpen die je onderweg passeert. Zoek en boek een plek om te overnachten zodat je uitgerust op weg kan.

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden stockfoto auto opladen

Naast dat je deze Friese autoroute kunt rijden met een 'gewone' auto of motor, kun je deze ook rijden met een elektrische auto! Onderweg zijn er diverse mogelijkheden waar jij je auto kunt opladen. Ben je op zoek naar een overzicht van alle oplaadpunten? Klik dan op de knop voor een compleet overzicht.

dorpen en steden onderweg

aquaduct Woudsend LR

Onderweg rijd je tijdens deze autoroute dwars door de leukste dorpen en steden van Friesland. Zo begin je in Lemmer, bekend van het heerlijke strand en het Woudagemaal. Vervolgens rijd je via het Tjeukemeer en Joure naar Sneek, misschien wel de bekendste van de Elfsteden! Niet te missen hier zijn de Waterpoort en het Fries Scheepvaart Museum. IJlst is de volgende plaats waar je langs rijdt, voordat je koers zet richting Heeg. Daarna kom je door Woudsend, met het prachtige aquaduct. Vanaf hier rijd je via Balk en Oudemirdum door Gaasterland, waar je langs prachtige kliffen en de schitterende IJsselmeerkust rijdt. Via Stavoren en Hindeloopen rijd je via allerlei binnenweggetjes dwars door Waterland van Friesland richting de Afsluitdijk.

een route, vele landschappen

Tijdens deze autoroute door Friesland passeer je de mooiste landschappen. Het begin van de route staat in het teken van een aantal Friese meren, zo passeer je onder andere het Tjeukemeer en het Nannewiid. Vervolgens rijd je langs de Langweerder Wielen en via Sneek langs het Heegermeer en Slotermeer. Vervolgens kom je in een nagenoeg compleet ander landschap terecht; het heuvelachtige en beboste Gaasterland. Hier rijd je langs de oevers van het IJsselmeer en langs drie prachtige kliffen. Wanneer je Gaasterland weer uitrijdt kom je in het uitgestrekte land tussen het IJsselmeer en Bolsward. Hier zie je veelal uitgestrekte landerijen. In een van deze landerijen zie je restanten van de Pingjumer Gulden Halsband. Deze binnendijk beschermde het dorp Pingjum tegen water van rivier de Marne: een zijtak van de Waddenzee. De autoroute eindigt op de Afsluitdijk, tussen zoet en zout water, tussen IJsselmeer en Waddenzee.

Stromen in Waterland

Stromen in Waterland

Deze autoroute hoort bij het verhaal Stromen in Waterland. In dit verhaal vertellen we je over de 13 waterwerken van Zuidwest Friesland. Alle 13 hebben ze te maken met het water, het gevecht tegen het water en de waterwegen die vroeger de snelwegen van Friesland waren.

Autoroutes

Autoroutes

Ben je door deze autoroute geïnspireerd geraakt en wil je meer autotochten door Waterland van Friesland maken? Dat kan! Ontdek bijvoorbeeld de diverse Friese Meren met de Elfmerenroute, of rijd langs de Elfsteden.

3 daagse programma

3 daagse programma

Wil je deze route zelf beleven? Kom dan 2 of 3 dagen naar Zuidwest Friesland. We hebben een 3-daags programma voor je gemaakt waarbij de route de leidraad is en die aangevuld met een bezoek aan de 13 watericonen, overheelijke horeca onderweg en natuurlijk fijne overnachtingsplekken. Op deze manier hoef je niet alles zelf uit te stippelen. We hebben in dit programma gekozen voor een 3-daags programma, op deze manier kun je relaxt rijden, veel zien en de tijd nemen voor uitstapjes onderweg!

Lydia ging op reis langs de waterwerken

Lydia ging op reis langs de waterwerken

Lydia van OntdekjePlekjenl.nl ging op reis door het waterrijke Zuidwest Friesland en reed de autoroute langs de 13 waterwerken. Benieuwd naar haar belevenissen?

7 waterwerken uitgelicht

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.