Ga naar inhoud
MAP

Welkom in het interactieve bezoekerscentrum van Heeg

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Kom dat zien en vooral beleven

Na een half jaar keihard werken, gaan vanaf 1 april 2023 – écht waar - de deuren open van het nieuwe bezoekerscentrum van Heeg. Het pand aan Harinxmastrjitte 36 is dan omgetoverd tot een interactief beleefcentrum voor toeristen en bezoekers en inwoners van Heeg. Een inspirerende plek die uitnodigt tot ontdekking en waar je informatie over historie, cultuur, watersport en recreatie van Heeg en Waterland van Friesland kunt krijgen én beleven. Het nieuwe bezoekerscentrum is uniek in z’n soort. Kijk zelf maar.

informatie die je (aan)raakt

“Niet aankomen!” Dat zul je in het nieuwe bezoekerscentrum van Heeg niet zien en niet horen. Sterker nog: bijna alles is bedoeld om aan te raken. Zodra je binnenkomt, begint de belevenis. Je wordt uitgenodigd om interactief je nieuwsgierigheid of je honger naar informatie te stillen. Of om toeristische zaken te regelen. Er zijn schermpjes waarop je gerichte informatie kunt opvragen over bijvoorbeeld de ’13 watericonen’ van Waterland van Friesland waaronder het Woudagemaal, de Tsjûkemar, de Kliffen en de Afsluitdijk. De informatie wordt zo aangeboden dat je wel enthousiast moet worden om deze iconen in het echt te willen zien. Temeer, omdat je heel gericht naar je interesse kunt zoeken.

Bekijk Heeg met nieuwe ogen

De historie van Haghekercke naar Heeg in zakformaat, vertaald naar een inspirerende wandeltocht. Dát is de dorpskuier van Heeg. Voor het samenstellen van de tocht is er diep gegraven in de historische schatkamer van Heeg. Er is door vele mensen samengewerkt en er is natuurlijk ook proef-gewandeld. Neem ook de proef op de som en kijk, met deze dorpskuier in de hand, met nieuwe ogen naar Heeg. In de shop van het bezoekerscentrum zijn zowel deze dorpskuier als andere stads- en dorpswandelingen te koop. Leuk en leerzaam om te doen en nog goed voor de conditie ook. Dus: trek de stoute schoenen aan en wandel het bezoekerscentrum binnen.

duik in de geschiedenis van de (paling)visserij

Heeg ligt in het hart van het Friese merengebied en daarmee in het hart van watersporters. Maar gezellig Heeg biedt meer dan waterplezier. De oorsprong van dit eeuwenoude dorp gaat terug tot voor 1132. Gebeurtenissen op het gebied van palingvisserij, scheepvaart en handel hebben Heeg historische juweeltjes gebracht. Met name de palingvisserij heeft Heeg welvarend gemaakt. Dit vind je overal in Heeg terug. Een belangrijk icoon van de palinghandel was de palingaak. Hiermee werd de oversteek naar Londen gemaakt waar de paling met vette winst werd verkocht. In het bezoekerscentrum zie je een impressie van de beroemde palingaak Korneliske Ykes II waarmee je tastbaar in de palinghistorie kunt duiken. Natuurlijk werd er in Heeg niet alleen paling gevangen. Welke vissen er nog meer gevangen werden – en worden – kun je verderop zien. Durf jij een vis te duwen, zodat je kunt ontdekken hoe z’n kop eruitziet?

met een vingerknip regel je een stedentrip

In het bezoekerscentrum in Heeg wachten zeven ‘schatjes van Elfstedenstadjes’ op je voor een interactieve ontdekkingstocht. Sfeerimpressies maken je deelgenoot van de schatten die Sneek, Bolsward, Sloten, Hindeloopen, Workum, Stavoren en IJlst voor je bewaard hebben. Dit nodigt uit voor een ontdekkingstocht in het echt. En dat is precies de bedoeling. Want het bezoekerscentrum nodigt uit en maakt zaken voor elkaar. Dus direct een stedentrip boeken? Dat kan! En loop je als bezoeker ergens in vast? Dan is hulp altijd bij de hand. Want interactief betekent in het bezoekerscentrum niet dat je het allemaal zelf moet doen. Er staan ook medewerkers van vlees en bloed die je met alle plezier te woord staan en zaken direct voor je kunnen regelen. Vraag maar raak dus.

Misschien vind je dit ook leuk

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.