Ga naar inhoud
MAP

Weekend vaartocht door Zuidwest Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

3 dagen varen op de Friese meren in de herfst en de winter

Hou je ervan om een weekend buiten de gebaande paden te gaan? Zoek je vooral rust en ruimte in je vrije tijd? Heb je er wel eens aan gedacht in de herfst of winter met een boot eropuit te trekken? Er zijn dan nog maar weinig mensen op de Friese wateren te vinden, dus jij kunt gewoon dóórvaren. Heb je zelf geen boot? Buiten het hoogseizoen zijn de mooiste jachten te huur voor een aantrekkelijk tarief, sommige zelfs met wellness aan boord! Tot en met 31 oktober worden alle bruggen regulier bediend en daarna kun je met behulp van de Watersport app een heel aantal Friese bruggen zelf bedienen, anderen kun je op aanvraag laten openen. De nacht breng je door op bijzondere plekken middenin de natuur, of juist in een gezellig Fries dorpje.

Vaartocht door Zuidwest Friesland

We hebben een mooie vaarroute van 60 kilometer gemaakt die je buiten het watersportseizoen kunt varen. Deze route leidt je door waterrijk Zuidwest Friesland. Je maakt kennis met de watersportdorpen Terherne, Heeg, Woudsend en Joure. Ook elfstedenstadje Sloten ga je verkennen. Maar vooral ga je genieten van alle rust en ruimte in de herfst of winter op de Friese meren! Deze route is zeer geschikt om in een weekend te varen. Hieronder vind je een mooi 3-daags programma op basis van deze route.

Bekijk de route
sturen op de boot

Vrijdag, dag 1

15.00 uur / Terherne

15.00 uur / Terherne Yachtcharter van de Schiffart in Terherne

Op vrijdagmiddag start je je weekend in het centraal gelegen Terherne, het dorp ligt op een eiland in de Friese meren en is alleen te bereiken met een brug. In Terherne kun je bij De Schiffart Yachtcharter een goed verwarmd motorjacht huren waarmee je Zuidwest Friesland gaat verkennen. Het goede nieuws is: je hebt hier geen vaarbewijs voor nodig: alle uitleg over de boot krijg je direct bij aankomst, daarna vaar je zo weg.

16.00 uur / Sneekermeer

Vaarroute op het Sneekermeer in de winter

Vaar deze middag nog over de Snitser Mar (Sneekermeer) richting Uitwellingerga vervolgens vaar je via het Prinses Margrietkanaal in de richting van Heeg. Zonder iets te merken vaar je over de autoweg, je maakt namelijk gebruik van een aquaduct: een knap staaltje vakmanschap van de Friezen waar je als watersporter veel profijt van hebt.

17.00 uur / Heegermeer

foto van een boot in de winter achter het riet genomen

Vervolgens vaar je op het Hegemer Mar (Heegermeer). Hier is het aangenaam om aan te leggen bij de Rakkenpolle: een onbewoond eiland in het meer. Je kunt er een wandelingetje maken en mag er gratis de nacht doorbrengen. Uiteraard is het dan wel handig dat je een boot hebt met voldoende water en een volle accu aan boord.

 

18.00 uur / Woudsend

18.00 uur / Woudsend

Hou je wel van wat gezelschap om je heen? Leg dan aan in het sfeervolle dorpje Woudsend, bij de jachthaven van De Drait kun je ook buiten de zomermaanden terecht. In dit dorp kun je verdwalen bij het afleggen van de Elfstegentocht, onderweg strand je dan vast bij één van de sfeervolle restaurants zoals Omke Jan, ’t Ponkje of Vis en Meer. De volgende ochtend haal je verse broodjes bij Bakkerij Visser.

Zaterdag, dag 2

10.00 uur / De Hellingbrege

10.00 uur / De Hellingbrege aquaduct Woudsend LR

Op zaterdag start je met een brug: de Hellingbrege van Woudsend is 2,5 m. hoog en moet voor de meeste boten daarom geopend worden. In de wintermaanden wordt de brug alleen geopend op afroep, daarvoor moet je uiterlijk vrijdagmiddag al bellen naar 058-2925888 (want de telefoon wordt alleen opgenomen tijdens kantooruren). Zodra je Woudsend uitvaart, passeer je weer een aquaduct en zo kom je op de Sleattemer Mar (Slotermeer) terecht. Vaar rechtdoor naar de overkant om in Elfstedenstadje Sloten uit te komen. Ook hier is een brug waarvoor je op vrijdagmiddag al moet bellen, om deze op zaterdag te laten openen.

11.00 uur / Sloten

11.00 uur / Sloten gracht in sloten

Eenmaal in Sloten moet je zeker afstappen en een rondwandeling maken langs het kanon, de fontein, het oude stadhuis en molen De Kaai: op zaterdagochtend kun je hier onder andere lokaal pannenkoekenmeel halen. Sloten is een prachtig klein stadje met mooie grachtjes! Aan te raden is om met de stadswandeling van Sloten de stad te verkennen. Je koopt de stadswandeling bij restaurant De Zeven Wouden.

15.00 uur / Follega

15.00 uur / Follega aan het roer op de boot

Daarna is het doorvaren geblazen naar het gehucht Follega waar je de brug superhandig kunt openen met de Watersport app op je telefoon. Je komt uit op het grootste meer van Friesland: de Tsjûkemar (Tjeukemeer). Al gauw ga je bakboord (links) om de sloot richting Scharsterbrug in te varen. In dit dorpje kom je weer een brug tegen die je digitaal kunt laten openen met behulp van de Watersport app! Daarna passeer je het dorpje Langweer. Snel doorvaren en ga stuurboord (rechts) om de laatste brug van vandaag met de app te openen. Dat is de brug bij de Noorder Oudeweg die tot 17.00 uur geopend kan worden (of je moet een jacht tot je beschikking hebben dat niet hoger dan 2,80 m. is: in dat geval kun je er gewoon onderdoor varen).

18.00 uur / Joure

18.00 uur / Joure midstaat joure verlicht in kerstsfeer

Hierna is het tijd voor Joure: een - voor Friese begrippen - grote plaats vol met winkeltjes en leuke horecazaken. Dineer bijvoorbeeld bij De Jouster Toer of bij de Jongens van Joure en daarna is het lekker ’koese’ (slapen) in je eigen jacht aan de kade van het dorp. Let op: De jachthaven met voorzieningen is niet geopend, dus zorg dat je met een goed gevulde watertank en volle accu naar Joure komt.

Zondag, dag 3

10.00 uur / Ontdek Joure

10.00 uur / Ontdek Joure Kinderen spelen in Museum Joure met hun ouders

Op zondag lekker uitslapen en daarna een wandeling maken door park Heeremastate, een park dat werd aangelegd bij de adellijke woning die daar stond. Brunchen is in dit park mogelijk bij de Oranjerie. Daarna is een bezoek brengen aan het fotogenieke museum Joure de moeite waard, het is bijna altijd open en op zondag vanaf 13.00 uur.

15.00 uur / Sneekermeer

twee vrouwen in de winter op een boot met dikke winterkleding

Nadat je Joure achter je gelaten hebt, vaar je op je dooie gemakje door naar de Goaiïngarypster Puollen. Je kunt een afstapje doen bij het pittoreske kerkje met losstaande klokkenstoel in het gehucht Goïngarijp. Afhankelijk van of je boot lager is dan 2,5 m., kun je onder de brug Heerenzijl doorvaren naar de Terkaplester Puollen richting Terherne. Onderweg kom je allerlei leuke eilandjes tegen waar het jongensboek ‘De Kameleon’ zicht afspeelt. Op allerlei plekken kun je er gratis aanleggen om te genieten van de rust en ruimte voordat je terugkeert naar de jachtverhuur.

Kun je niet onder de brug door? Dan is het leuk om nog een bonusrondje over het Snitser Mar (Sneekermeer) te doen alvorens je de boot weer aanlegt in Terherne.

17.00 uur / Terherne

17.00 uur / Terherne een mooie zonsondergang in Teherne met aan de achterkant allemaal huizen.

Desgewenst kun je nog een nachtje blijven logeren op één van de eilandjes in de buurt van Terherne, het is hier fantastisch sterrenkijken! Je kunt ook kiezen voor een nachtje in de jachthaven, want meestal hoef je je boot pas op maandagochtend weer in te leveren. De brug in het centrum van Terherne wordt trouwens ook op zondag bediend.

We hopen dat je genoten hebt van je weekendje doorvaren buiten het hoogseizoen in Zuidwest Friesland!

Marrekrite ligplaatsen

Marrekrite is de organisatie die in Friesland zorgt voor gratis aanlegplekken in de Friese natuur en tevens legen ze de containers bij de aanlegplaatsen. In de wintermaanden wordt er aan de milieuboot van de Marrekrite gewerkt, daarom kunnen de containers niet worden geleegd. Wil je daarom je eigen huisvuil mee terug nemen? Dan hebben de vogels en andere dieren geen last van je bezoek. 

Op de volgende plekken kun je ’s winters wel je afval kwijt (zodra deze containers vol zijn gaan ze op slot): Marchjepôlle, Jouster Slûske, Langehoekspôlle en de Aegehoek.

Meer informate over de Marrekrite
Marrekrite steiger aan de Geeuw tussen IJlst en Sneek

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.