Ga naar inhoud
MAP

Wintervaren in Friesland

Zolang het water vloeibaar is kun je in de winter varen in Zuidwest Friesland. In de winter varen is een unieke belevenis van rust en ruimte. Geniet van eindeloze vergezichten en het feit dat je bijna helemaal alleen bent op het water. Wintervaren kan met grotere van alle comfort voorziene motorjachten, op een mooie dag met een sloepje of zelfs met de SUP of kano. Laat je goed informeren bij verhuurders wat betreft routes en tips voor onderweg. VVV Waterland van Friesland inspireert je hieronder alvast met de mogelijkheden en aanbieders voor winters varen in Friesland.

Wintervaar tips en aanbieders

Wintervakantie op het water

Wintervakantie op het water

Aquanaut Dutch Craftmanship heeft een prachtige wintervaarroute to beschikking om met een huurboot te varen. Een unieke kans om een wintervakantie te vieren op een luxe jacht op de Friese meren. In samenwerking met havens in Friesland zijn afspraken gemaakt, zodat je altijd verzekerd bent van stroom en op aangewezen plekken kunt tanken.

overwinteren op een woonboot

overwinteren op een woonboot

Overnacht in de winter op een woonboot op een unieke locatie op één van de Friese meren: de Aldegeaster Brekken. De woonboot heeft grote ramen en hierdoor biedt het een fantastisch uitzicht over het water. De woonboot is geschikt voor 6 personen.

wellness jacht

wellness jacht

Ga in de winter op vakantie op de wellness jacht Maxima van de Schiffart Yachtcharter. Al dobberend op de Friese meren geniet je van je eigen privé sauna in één van de achterhutten. Afkoelen kan in de luxe douche met hydrojets óf voor de geoefende winterzwemmer in de open lucht. Dit schip is, ook in de winter, het toppunt van verwennerij!

elektrische sloep

elektrische sloep

Zo lang er geen (nacht)vorst is, kun je bij Rufus aan het water in Broek een elektrische sloep huren. Kies een mooie windstille dag met zonnetje, kleed je goed aan met thermoskleding en je wintervaar avontuur kan beginnen. Vaar bijvoorbeeld een mooi rondje van 1,5 uur vanuit Rufus aan het Water naar Broek, Goingarijp en terug naar Rufus. Sluit daar af met koffie met gebak. Bel vantevoren even voor beschikbaarheid en overleg in verband met vorst.

sloepvaren door de grachten

sloepvaren door de grachten

Ook in de winter kun je bij Sneek en Easterlittens online een Greenjoy sloep huren. Met deze elektrische fluistersloepen is het heel makkelijk varen. Zolang er geen ijs ligt kun je fluisterstil op pad. Vaar bijvoorbeeld door de grachten van Sneek en de omgeving van Sneek. Of vaar vanuit Easterlittens door de weilanden van De Greidhoeke.

marboei

marboei

Midden op de Friese wateren vind je wel meer dan 100 MarBoeien van Recreatieschap De Marrekrite. Hier leg je aan en dan mag je hier 24 uren genieten van deze plek die dan helemaal van jou alleen is. Vast en vrij op het water. Gebruik ervan is helemaal gratis en bied je een unieke ervaring op het Friese water, helemaal met de rust en stilte in de winter.

winter vaarroute

winter vaarroute

Deze prachtige vaarroute van 60 kilometer is om in de wintermaanden door waterrijk Zuidwest Friesland te varen. Wanneer je ervanuit gaat dat je ongeveer 9 kilometer per uur vaart, dan zou je deze route makkeiljk in 2 dagen af kunnen leggen. Maar nog beter is om het rustig aan te doen en regelmatig aan te leggen. Maak er dan een extra lang weekend.

gratis aanlegplaatsen

gratis aanlegplaatsen

In Waterland van Friesland vind je gratis aanlegplaatsen voor ruim 1.300 schepen van Recreatieschap de Marrekrite. Deze aanlegplaatsen zijn het hele jaar beschikbaar. Wanneer je eigen sanitair en stroom aan boord hebt, is het hier in de winter heerlijk rustig verblijven. Bestel in onze webshop een waterkaart waar alle plaatsen op aangegeven staan.

Varen met familie of vrienden

Varen met familie of vrienden

In Sneek kun je een prachtige zomerrak huren die met een tent op de boot en het plaatsen van de kachel geschikt is gemaakt om in de winter mee te varen. Kom genieten van de silte en mooie natuur en en ronom de Snitser Mar. Maak er een mooi uitje van met familie of vrienden en vraag bij Boothureninsneek.nl naar de mogelijkheden!

Aanvraag brugbediening

Vanaf 1 november t/m eind maart worden niet alle bruggen bediend. Alle actuele informatie hieromtrent vind je op www.vaarwegen.nl. Voor de bruggen die in de winter wel bediend worden moet een afroep worden gedaan. Hiervoor bel je twee uren vantevoren met 058 - 292 58 88. De Vaarwegtelefoon is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 - 16.00 uur. Op vrijdag bel je voor bediening op zaterdag. Download ook de app 'Watersport'. HIer vind je informatie over vaarwegen, snelvaargebieden, trailerhellingen, actuele scheepvaartinformatie en een navigatiefunctie.

Download hier de app

Vogelrustgebieden

Er zijn vele vogelsoorten die overwinteren in Waterland van Friesland zoals de wintertaling, de slobeend en het nonnetje. Dit doen ze vooral in zogeheten vogelrustgebieden. Om de rust daar te bewaren worden deze gemarkeerd geel-blauwe boeien. Watersporters wordt gevraagd om de met boeien gemarkeerde gebieden niet in te varen tussen 1 oktober en 1 april. Je vindt de vogelrustgebieden in de Fluezen, de Aldegeaster Brekken, de Wite en Swarte Brekken en de Snitser Mar.

Bekijk hier alle vogelrustgebieden

Lees hier meer verhalen en tips over wintervaren

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.