Ga naar inhoud
MAP

Blog: 3 dagen op stedentrip in Workum, Hindeloopen en Stavoren

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Op stedentrip in Zuidwest Friesland; Geen grootstedelijk avonturen of stadse fratsen maar wereldse taferelen op z’n Fries. In Waterland van Friesland vind je maar liefst 7 schatjes van Elfstedenstadjes. Open en knus. Dichtbij gezelligheid én op loopafstand van rust en ruimte. Wist je dat zowel Workum, Hindeloopen als Stavoren van oudsher echte handelssteden zijn? Scheepvaart over zeeën bracht handel en welvaart. Combineer in 3 dagen meerdere stadjes op de fiets, wandelend of varend en geniet van een 'wykien fuort' oftewel weekendje weg. En het is waar; in elk stadje vind je een 'schatjes’…

Dag 1: Workum

10.00 uur / Jopie Huisman Museum

10.00 uur / Jopie Huisman Museum jopie huisman museum binnenkant

Op de gezellige Merk vind je leuke winkels en prachtige historische gebouwen zoals het stadhuis, de imposante Sint-Gertrudiskerk en het waaggebouw met de geschiedenis over Workum museum het Warkums Erfskip. Een ‘must see’ is het Jopie Huisman Museum met werken van de Friese meester-schilder en autodidact Jopie Huisman. Met deze eerste schat is dit liefde op het eerste gezicht. Jopie schilderde die liefde voor de natuur, mededogen, en kon het onaanzienlijke waarde geven.

13.00 / Schatzoeken in Workum

13.00 / Schatzoeken in Workum Museum Warkums Erfskip

Door de 2 km lange waterverbinding tussen it Soal, Workum en het IJsselmeer was er al vroeg volop handel over de Zuiderzee. Workum ontwikkelde zich als een lang en smal ‘lint’. Wanneer je hier bent begrijp je het ontstaan van het spreekwoord ‘sa lang as Warkum’ (zo lang als Workum). Workum laat zich wandelend, fietsend maar ook over het water heel goed ontdekken. Met de Stadswandeling Workum heb je ‘goud in handen’. Ontdek de 7 schatten van Workum en komt tot rust aan het water. De Gevelstenen muur, het Tillefonnepad maar ook Leeuwenfontein is het bekijken waard. In 2018, toen Leeuwarden-Fryslân Culturele hoofdstad van Europa was, is voor elke Elfstedenstad een fontein ontworpen.

16.00 uur / Op de waterfiets naar het strand

16.00 uur / Op de waterfiets naar het strand Waterfietsen in Workum

Genoeg van al het steen? Maak dan een zachte overgang naar strand en water. Dat kan met de waterfiets langs het IJsselmeer maar ook door een bezoekje aan het heerlijke strand it Soal van Workum. Het strand ligt op ongeveer 3,5 kilometer van het centrum van Workum. Bij Camping It Soal is de opstapplek voor de waterfiets. Liever wat meer spektakel, probeer dan eens het kiten. Alleen al dat beeld van de grote gekleurde ‘vliegers’ is de moeite van een bezoekje waard.

18.00 uur / Eten en overnachten in Workum

18.00 uur / Eten en overnachten in Workum Hotel Gastinn Workum kamer

Wakker worden aan het kabbelend water kan in de stelpboerderij Hotel Workum. Het hotel ligt vlakbij de oude schutsluis, de oude zeedijk en de drie eeuwen oude scheepswerf De Hoop. Eet je nog een hapje mee? Volop keus in Workum! En misschien maak je dan in de avond nog een wandelingetje naar de oude vuurtoren van Workum. Met zicht op het westen kun je hier prachtig de zon zien ondergaan.

Dag 2: Hindeloopen

11.00 uur / Ontdek Hindeloopen

11.00 uur / Ontdek Hindeloopen de sluis en het sylhus in hindeloopen

Na de koffie en het bezoek aan het museum is de stadswandeling door Hindeloopen een echte aanrader. Bewandel de vele bruggetjes, langs authentieke stadswoningen en vind bijzondere doorkijkjes. Breng ook zeker een bezoek aan de chocolatier Koldewijn. En bezoek één van de Hindelooper schilders of het eerste Friese Schaatsmuseum met de grootste collectie schaatsen ter wereld. Hindeloopen is eigenlijk een wereldstad.

14.00 uur / Roadtrip of waterweg

14.00 uur / Roadtrip of waterweg

’s Middags lekker op pad met een stoere e-chopper is een belevenis op zich. Een strak blauwe lucht en een tour door Zuidwest Friesland maken je middag compleet. Misschien past een bezoekje aan het strand in je middag? Of laat je je liever varen met een klassiek schip en een ervaren schipper? Dat kan!

20.00 uur / Borrel en bite

20.00 uur / Borrel en bite

Aan restaurantjes geen gebrek in Hindeloopen. Genieten van vlees en lokale vis en kom op verhaal na deze inspirerende dag. Probeer de vers gevangen vis bij Restaurant Sudersee met de unieke ligging, onder de IJsselmeerdijk. En dan mag een eigenwijs eigen gebrouwen likeurtje met namen als Voddenwijfje en Landlopertje natuurlijk niet ontbreken.

22.00 uur / Goede nachtrust in Hindeloopen

22.00 uur / Goede nachtrust in Hindeloopen slaapkamer in het hylper huis

Een nachtrust in een Hindelooper stijl kan niet ontbreken op deze tweede dag. In Hindeloopen vind je diverse leuke overnachtingsadressen. Helemaal in Hylper stijl slapen? Boek dan een overnachting in het gerestaureerde 18e eeuwse Hylperhuis. Kies je voor de Kapiteinswoning of liever in het Likhús (kleine woning)? Alweer een schatje gevonden in dit stadje!

Dag 3: Stavoren

10.00 uur / De schatjes van Stavoren

10.00 uur / De schatjes van Stavoren

Bij aankomst zie je haar meteen; ‘Het Vrouwtje van Stavoren’. Ze staat daar in de gezellige historische haven vlakbij fontein De Vis en de VVV. Zij wachtte op waardevolle schatten, maar of dat geluk bracht? Met de aantrekkelijk beschreven stadswandeling kom je erachter.

14.00 uur / Lunch aan het strand

14.00 uur / Lunch aan het strand kibbeling met patat

Sightseeing, winkelen en cultuursnuiven maakt hongerig en dat is in Stavoren geen probleem. Vis is hier de hoofdmoot maar ook voor andere gerechtjes of een snelle hap kun je hier prima terecht. Combineer je lunch met een wijde blik over het IJsselmeer. Bij paviljoen de Potvis dat dubbel genieten met daarna aan bezoek aan het strand.

19.00 uur / Whiskydinner

19.00 uur / Whiskydinner zonsondergang bij de havenmond van stavoren

Door de strategische ligging aan zee was Stavoren een aantrekkelijke plek die veel te verduren kreeg. Plunderaars, wateroverlast en teloorgang teisterden het voormalige Hanzestadje. Tegenwoordig is het dé Poort van Friesland waar menig (water)toerist verblijft en historische zeilschepen een thuishaven hebben gevonden. De zonsondergang is hier adembenemend.Sluit de dag af met een stoere Whiskydinner en proef iets van dit ‘Stavers’ verleden. Bij iedere gang met een bijpassend glaasje whisky. 

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.