Ga naar inhoud
MAP

Kerken in Zuidwest Friesland

Kerken in Friesland Wist je dat er in Zuidwest Friesland 177 kerken te vinden zijn. Dat zijn er meer dan alle dorpen en steden bij elkaar in Waterland van Friesland. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft zelfs de grootste kerkdichtheid van Europa. En nergens anders zijn zoveel laatmiddeleeuwse kerken te vinden als in Friesland. De meeste kerken hebben inmiddels een andere functie gekregen maar gelukkig blijven ze toonaangevend voor de 'skyline' van het typische Friese landschap. In het Fries heet een kerk overigens 'tsjerke'. Bekijk hier een overzicht van kerken in Waterland van Friesland.

Wat zoek je

1 t/m 24 van 79 resultaten

  • Sint Gertrudiskerk Workum

    Sint Gertrudiskerk Workum St. Gertrudiskerk vanuit de lucht

    De Sint Gertrudiskerk in Workum is een bijzonder monument van laat-gotische kerkenbouw. De kruisvormige opzet en de uitvoering als driebeukige hallenkerk zijn vrij uniek voor Fryslân. Ruimtewerking en lichtinval in het interieur zijn een belevenis.

    Workum
  • Sint-Petruskerk Tjerkwerd

    Sint-Petruskerk Tjerkwerd

    De Petruskerk dateert mogelijk uit de veertiende eeuw, al is daar niets van te zien. Dat komt door de beklamping met de kleine bruine stenen die zijn...

    Tjerkwerd
  • Sint Martinuskerk Sneek

    Sint Martinuskerk Sneek

    De rooms-katholieke neogotische pseudo-basilikale kruiskerk in Sneek en is gewijd aan de heilige Martinus van Tours.

    Sneek
  • Grutte Tsjerke Sloten

    Grutte Tsjerke Sloten

    De protestantse laatgotische kerk van Sloten werd in 1647 gebouwd op de plaats waar daarvoor de Sint-Janskapel heeft gestaan.

    Sloten
  • Fresco in de Sint Martinuskerk

    Fresco in de Sint Martinuskerk

    In de Sint Martinuskerk in Boazum is bij een restauratie een bijzondere fresco ontdekt. De uit de 12e eeuw stammende kerk vertoont een afbeelding van een baardloze Jezus. Zeer bijzonder. De kerk zelf is één van de oudste Romaanse kerken in Friesland.

    Boazum
  • Koepelkerk Witmarsum

    Koepelkerk Witmarsum

    De Koepelkerk in Witmarsum is tot ver over de landsgrenzen van grote religieuze betekenis voor de doopsgezinde gemeenschap. Het kerkgebouw wordt dan ook jaarlijks bezocht door mensen uit vrijwel alle werelddelen.

    Witmarsum
  • Sint-Johanneskerk Burgwerd

    Sint-Johanneskerk Burgwerd

    Deze van oorsprong romanogotische kerk is omgeven door een ringgracht. Zowel kerk als toren zijn flink verbouwd waardoor de middeleeuwse uitstraling m...

    Burgwerd
  • Hervormde Kerk Gaast

    Hervormde Kerk Gaast Kerk Gaast vanuit de lucht

    De Hervormde Kerk van Gaast ligt aan de westrand van het kustdorp, net binnen de zeedijk. Hij wordt ook wel ‘It Beaken’ genoemd, omdat de toren boven de kruin van de dijk uitkomt. Je ziet hem dan ook vanuit de wijde omtrek.

    Gaast
  • Kerk Langweer

    Kerk Langweer

    De eerste kerk in Langweer is gebouwd in het begin van de 13e eeuw, deze werd in 1517 door brand verwoest. Daarna hebben er nog diverse kerkgebouwen op de plek gestaan, voordat de huidige kerk met toren in 1777 hier werd gebouwd. 

    Langweer
  • Martinikerk Bolsward

    Martinikerk Bolsward

    De Martinikerk in Bolsward is een gotisch kerkgebouw. Met het forse zadeldaktoren domineert de Martinikerk al eeuwenlang het silhouet van de stad Bolsward.

    Bolsward
  • Bartholomeüskerk Westhem

    Bartholomeüskerk Westhem kerk Westhem

    Tussen Blauwhuis en IJlst, aan de eeuwenoude slingerende dijkjes die de mensen in vroegere tijden tegen de Middelzee beschermden, is het kerkje van Westhem te vinden.

    Westhem
  • Hervormde Kerk Iens

    Hervormde Kerk Iens

    De ruim veertig bewoners die Iens telt, passen met gemak in deze schilderachtig gelegen kerk. De noordelijke muur en toren dateren uit de dertiende ee...

    Iens
  • Kerk Harich

    Kerk Harich Kerk Harich

    Harich is een oud dorpje in het bosrijke Gaasterland, De kern van het dorp is rond de oude dorpskerk gebouwd. De oorspronkelijk 12e eeuwse kerk is aan de buitenzijde sober uitgevoerd.

    Harich
  • Kerk Schraard

    Kerk Schraard

    In deze kerk met zadeldaktoren van voornamelijk gele kloostermoppen heeft rond 1414 het ‘hostiewonder’ plaatsgevonden. Op het vroegere altaar werd een...

    Schraard
  • Uniastate en Tsjerke Bears

    Uniastate en Tsjerke Bears

    Op het terrein van Cultuur-historisch centrum Uniastate bevindt zich een 13e eeuwse kerk met een rijk interieur en een fraai houtgesneden preekstoel. Ook de unieke replica/luchtspiegeling van de oude State staat op het terrein.

    Bears
  • Tsjerke oan it Dok - Lemster toer

    Tsjerke oan it Dok - Lemster toer

    Volgens de jaartal-ankers in de toren is de de kerk in 1716 gebouwd. De toren is half ingebouwd. De Lemsters spreken ook vaak van de Lemster toer, en dan bedoelen ze de toren van deze kerk. Kunnen ze vanuit de verte deze toren zien, dan zijn ze weer thuis

    Lemmer
  • It Breahûs Balk

    It Breahûs Balk

    It Breahûs is een zaalkerk uit 1728 met een geveltoren met ingesnoerde spits. Door de fantastische akoestiek leent de kerk zicht heel goed voor kleinschalige concerten. 

    Balk
  • Grote Kerk Allingawier

    Grote Kerk Allingawier Grote Kerk Allingawier vanuit de lucht

    Op de terp in de dorpskern van Allingawier stond al voor het jaar 1000 een kapel en later een tufstenen kerk. In 1634 verrees er een bakstenen zaalkerk met zadeldaktoren. Rond 1785 is hij tot het huidige formaat ingekort en voorzien van een nieuw koor.

    Allingawier
  • Dorpskerk Zurich

    Dorpskerk Zurich kerk Zurich

    De Dorpskerk van Zurich is een vrij zeldzame kerk, omdat er in Friesland weinig kerken in neorenaissance stijl gebouwd zijn. Deze jonge kerk werd pas gebouwd in 1864, op de plek waar daarvoor een andere kerk had gestaan.

    Zurich
  • Jacobuskerk Delfstrahuizen

    Jacobuskerk Delfstrahuizen

    De Jacobuskerk in 1908 gebouwd naar het ontwerp van architect J. Schreur. De kerk is later aan de achterzijde nog uitgebreid. De kerk is ontworpen naar neorenaissance-inzicht en is voorzien van een geveltoren met een ingesnoerde spits.

    Delfstrahuizen
  • Doopsgezinde kerk Witmarsum

    Doopsgezinde kerk Witmarsum

    Het kerkgebouw in Witmarsum is in 1961 gebouwd, Het is een eenvoudig gebouw, maar de geschiedenis maakt de plek bijzonder. Menno Simons, vaak Nederlands enige kerkhervormer genoemd, werd geboren in Witmarsum.

    Witmarsum
  • ‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem

    ‘t Anker (voormalige Gereformeerde Kerk) Oosthem ‘t Anker Oosthem vanuit de lucht

    Hemelsbreed honderd meter van de Johanneskerk vind je in Oosthem nog een godshuis: de Gereformeerde Kerk (tegenwoordig ‘t Anker) uit 1897. Zo fors als de eerste uitviel, zo klein en bescheiden is deze kerk.

    Oosthem
  • Protestantse Kerk It Heidenskip

    Protestantse Kerk It Heidenskip Protestantse Kerk It Heidenskip vanuit de lucht

    It Heidenskip is een uitgestrekt agrarisch dorpsgebied met een kleine schilderachtige kern aan de kade van een opvaart. Tussen de woonhuizen aan deze smalle kade, waar je niet met de auto kunt komen, staat sinds 1886 een kerkje.

    It Heidenskip
  • Sint-Laurentiuskerk Kimswerd

    Sint-Laurentiuskerk Kimswerd

    Deze tufstenen kerk is heel erg oud: elfde-eeuws. De kern stamt als een van de weinige gebouwen in Friesland uit de terpentijd, de tijd zonder dijken....

    Kimswerd

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.