Ga naar inhoud
MAP

Kerken in Zuidwest Friesland

Kerken in Friesland Wist je dat er in Zuidwest Friesland 177 kerken te vinden zijn. Dat zijn er meer dan alle dorpen en steden bij elkaar in Waterland van Friesland. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft zelfs de grootste kerkdichtheid van Europa. En nergens anders zijn zoveel laatmiddeleeuwse kerken te vinden als in Friesland. De meeste kerken hebben inmiddels een andere functie gekregen maar gelukkig blijven ze toonaangevend voor de 'skyline' van het typische Friese landschap. In het Fries heet een kerk overigens 'tsjerke'. Bekijk hier een overzicht van kerken in Waterland van Friesland.

Wat zoek je

1 t/m 24 van 79 resultaten

  • Johannes de Doperkerk Warns

    Johannes de Doperkerk Warns

    De toren van deze kerk is erg oud. Hij dateert uit de tweede helft van de twaalfde eeuw en is dan ook van tufsteen. De kerk achter de toren is in 1682...

    Warns
  • Sint-Johanneskerk Burgwerd

    Sint-Johanneskerk Burgwerd

    Deze van oorsprong romanogotische kerk is omgeven door een ringgracht. Zowel kerk als toren zijn flink verbouwd waardoor de middeleeuwse uitstraling m...

    Burgwerd
  • Hobbe van Baerdt kerk Joure

    Hobbe van Baerdt kerk Joure

    De kerk is vernoemd naar Hobbe van Baerdt, grietman van Haskerland in de periode 1615-1650. Op de driehoekige versiering (het fronton) boven de ingangspoort staat 'De heer Gritman Hobbe van Baerdt 1644'.

    Joure
  • Jacobuskerk Delfstrahuizen

    Jacobuskerk Delfstrahuizen

    De Jacobuskerk in 1908 gebouwd naar het ontwerp van architect J. Schreur. De kerk is later aan de achterzijde nog uitgebreid. De kerk is ontworpen naar neorenaissance-inzicht en is voorzien van een geveltoren met een ingesnoerde spits.

    Delfstrahuizen
  • Ankertsjerke Oudega SWF

    Ankertsjerke Oudega SWF De Ankertsjerke vanuit de lucht

    Centraal in het van oorsprong middeleeuwse waterdorp Oudega vind je de Ankertsjerke. Gelegen op een klein omheind kerkhof pal aan de oost-westas waarlangs het dorp ontstond. Een weelderige klimop hult de zuidgevel in een dikke groene jas.

    Oudega SWF
  • Sint Franciscusbasiliek Bolsward

    Sint Franciscusbasiliek Bolsward Sint Franciscusbasiliek buiten

    De Sint Franciscusbasiliek is een Rooms Katholieke kerk in het centrum van Bolsward uit 1933. 

    Bolsward
  • Pancratiuskerk Wolsum

    Pancratiuskerk Wolsum Pancratiuskerk Wolsum vanuit de lucht

    Bovenop de terp in het hart van het middeleeuwse dorpje Wolsum ligt de Pancratiuskerk, omgeven door een kerkhof. Het is een zaalkerk met driezijdige koorsluiting en een houten geveltoren met ingesnoerde spits.

    Wolsum
  • Pieltsjerke Gaastmeer

    Pieltsjerke Gaastmeer Pieltsjerke vanuit de lucht

    De Pieltsjerke in Gaastmeer ligt aan It Piel, een inham van de Fluessen. Met de kerktoren als markant herkenningspunt, vanaf het meer en vanuit het dorp. 

    Gaastmeer
  • Redbadtsjerke Jorwert

    Redbadtsjerke Jorwert Jortwert Kerk exterieur

    De Redbadtsjerke in Jorwert is sinds 1994 eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De vrijwilligers van deze commissie heeft de Redbadtsjerke in beheer en verhuur die aan o.a. muziekgezelschappen, particulieren.De kerk dient tevens als trouwlocatie

    Jorwert
  • Sint-Laurentiuskerk Kimswerd

    Sint-Laurentiuskerk Kimswerd

    Deze tufstenen kerk is heel erg oud: elfde-eeuws. De kern stamt als een van de weinige gebouwen in Friesland uit de terpentijd, de tijd zonder dijken....

    Kimswerd
  • Uniastate en Tsjerke Bears

    Uniastate en Tsjerke Bears

    Op het terrein van Cultuur-historisch centrum Uniastate bevindt zich een 13e eeuwse kerk met een rijk interieur en een fraai houtgesneden preekstoel. Ook de unieke replica/luchtspiegeling van de oude State staat op het terrein.

    Bears
  • Sint Josephkerk Heeg

    Sint Josephkerk Heeg de Sint Josephkerk Heeg vanuit de lucht

    De Sint Josephkerk Heeg is niet oost-west georiënteerd en wijkt daarmee af van de standaard in de katholieke kerkenbouw. De noord-zuid gerichte verkaveling in de kern van het oude dorp liet daarvoor geen ruimte.

    Heeg
  • Martinikerk Koudum

    Martinikerk Koudum

    De huidige Martinikerk in Koudum is gebouwd in 1857. Deze zaalkerk heeft een toren met twee geledingen en een ingesnoerde spits. Een groot deel van de inventaris is afkomstig uit de eerder afgebroken kerk uit de 17e eeuw.

    Koudum
  • Sint Joriskerk Britswert

    Sint Joriskerk Britswert kerk Britswert

    Hoewel er in de kerk van Britswert geen mummies te zien zijn, is het aardig dit 12e eeuwse godshuis - opgetrokken uit gele Friese moppen - te bezoeken.

    Britswert
  • Kerk Langweer

    Kerk Langweer

    De eerste kerk in Langweer is gebouwd in het begin van de 13e eeuw, deze werd in 1517 door brand verwoest. Daarna hebben er nog diverse kerkgebouwen op de plek gestaan, voordat de huidige kerk met toren in 1777 hier werd gebouwd. 

    Langweer
  • Dorpskerk Zurich

    Dorpskerk Zurich kerk Zurich

    De Dorpskerk van Zurich is een vrij zeldzame kerk, omdat er in Friesland weinig kerken in neorenaissance stijl gebouwd zijn. Deze jonge kerk werd pas gebouwd in 1864, op de plek waar daarvoor een andere kerk had gestaan.

    Zurich
  • It Breahûs Balk

    It Breahûs Balk

    It Breahûs is een zaalkerk uit 1728 met een geveltoren met ingesnoerde spits. Door de fantastische akoestiek leent de kerk zicht heel goed voor kleinschalige concerten. 

    Balk
  • Kerkje Sânfurd

    Kerkje Sânfurd Sanfurd

    Sânfurd (Sandfirden) is één van mooiste plekjes van Friesland. Een pittoresk dorpje, gelegen tussen de Friese meren. In het oude kerkje van Sânfurd worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd. Ook is de kerk af te huren voor bijv. lezingen.

    Sandfirden
  • Victoriuskerk Pingjum

    Victoriuskerk Pingjum

    Deze kerk is prachtig gelegen bij de monumentale huizen aan de Grote Buren en de diaconiehuizen rond het kerkhof. De kerk is omstreeks 1500 gebouwd va...

    Pingjum
  • Tsjerke Terherne

    Tsjerke Terherne

    Deze zaalkerk uit 1874 heeft een half ingebouwde toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. Het gebouw heeft geen kerkfunctie meer. Het kerkje wordt gebruikt voor speciale gelegenheden zoals trouwerijen en concerten.

    Terherne
  • Vaste Burchtkerk Wijckel

    Vaste Burchtkerk Wijckel

    De forse toren van deze kerk steekt fier boven het Van Coehoornbos uit. De naamgever van het bos is Menno van Coehoorn. Deze strateeg en vestingbouwer heeft een opvallend praalgraf in de kerk.

    Wijckel
  • Kerk Hichtum

    Kerk Hichtum

    Schilderachtig, op een terp aan de Bolswardervaart staat de kerk van Hichtum. Een romanogotische kerk gebouwd van gele kloostermoppen. De dichtgemetse...

    Hichtum
  • Sint Joriskerk Dedgum

    Sint Joriskerk Dedgum Sint Joriskerk Dedgum vanuit de lucht

    De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.

    Dedgum
  • Protestantse Kerk It Heidenskip

    Protestantse Kerk It Heidenskip Protestantse Kerk It Heidenskip vanuit de lucht

    It Heidenskip is een uitgestrekt agrarisch dorpsgebied met een kleine schilderachtige kern aan de kade van een opvaart. Tussen de woonhuizen aan deze smalle kade, waar je niet met de auto kunt komen, staat sinds 1886 een kerkje.

    It Heidenskip

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.