Ga naar inhoud
MAP

Kerken in Zuidwest Friesland

Kerken in Friesland Wist je dat er in Zuidwest Friesland 177 kerken te vinden zijn. Dat zijn er meer dan alle dorpen en steden bij elkaar in Waterland van Friesland. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft zelfs de grootste kerkdichtheid van Europa. En nergens anders zijn zoveel laatmiddeleeuwse kerken te vinden als in Friesland. De meeste kerken hebben inmiddels een andere functie gekregen maar gelukkig blijven ze toonaangevend voor de 'skyline' van het typische Friese landschap. In het Fries heet een kerk overigens 'tsjerke'. Bekijk hier een overzicht van kerken in Waterland van Friesland.

Wat zoek je

1 t/m 24 van 79 resultaten

  • Nicolaaskerk Stavoren

    Nicolaaskerk Stavoren

    De Nicolaaskerk is een rijksmonument, mede vanwege het 18e-eeuwse orgel. De Nicolaaskerk is een zaalkerk met rondboogvensters en een neoclassicistische ingangsomlijsting en heeft een elegant torentje.

    Stavoren
  • Mariakerk Bears

    Mariakerk Bears

    De 13e eeuwse Mariakerk van Bears heeft een rijke inrichting; het achttiende-eeuwse meubilair is bijna geheel bewaard gebleven, ook de houtgesneden preekstoel uit 1759. 

    Bears
  • Hubertuskerk Lollum

    Hubertuskerk Lollum

    Deze kerk staat op een vrij krap en hoog kerkhof, een restant van een afgegraven terp. De kerk is zeker middeleeuws, maar heeft een vrij recent uiterl...

    Lollum
  • Grutte Tsjerke Sloten

    Grutte Tsjerke Sloten

    De protestantse laatgotische kerk van Sloten werd in 1647 gebouwd op de plaats waar daarvoor de Sint-Janskapel heeft gestaan.

    Sloten
  • Sint Josephkerk Heeg

    Sint Josephkerk Heeg de Sint Josephkerk Heeg vanuit de lucht

    De Sint Josephkerk Heeg is niet oost-west georiënteerd en wijkt daarmee af van de standaard in de katholieke kerkenbouw. De noord-zuid gerichte verkaveling in de kern van het oude dorp liet daarvoor geen ruimte.

    Heeg
  • Uniastate en Tsjerke Bears

    Uniastate en Tsjerke Bears

    Op het terrein van Cultuur-historisch centrum Uniastate bevindt zich een 13e eeuwse kerk met een rijk interieur en een fraai houtgesneden preekstoel. Ook de unieke replica/luchtspiegeling van de oude State staat op het terrein.

    Bears
  • Hervormde Kerk Iens

    Hervormde Kerk Iens

    De ruim veertig bewoners die Iens telt, passen met gemak in deze schilderachtig gelegen kerk. De noordelijke muur en toren dateren uit de dertiende ee...

    Iens
  • Sint Martinuskerk Sneek

    Sint Martinuskerk Sneek

    De rooms-katholieke neogotische pseudo-basilikale kruiskerk in Sneek en is gewijd aan de heilige Martinus van Tours.

    Sneek
  • Kerk Longerhouw

    Kerk Longerhouw

    Deze kerk herbergt kunstschatten van grote betekenis. Zo zijn bij restauratie in 1985 aanzienlijke fragmenten van een veertiende-eeuwse mozaïekvloer g...

    Longerhouw
  • Johannes de Doperkerk Parrega

    Johannes de Doperkerk Parrega Johannes de Doperkerk vanuit de lucht

    Als een lang bebouwingslint strekt het dorp Parrega zich uit langs de Workumer Trekvaart. Op een terpachtige plek, halverwege dit lint, ligt de Johannes de Doperkerk, omringd door een kerkhof.

    Parrega
  • Hervormde Kerk Ferwoude

    Hervormde Kerk Ferwoude Kerk vanuit de lucht

    De bijzondere kleuren vallen je als eerste op aan de Hervormde Kerk van Ferwoude. Ze trekken je aandacht naar deze plek, waar al in de 13e eeuw een kerk stond.

    Ferwoude
  • Kerkje Sânfurd

    Kerkje Sânfurd Sanfurd

    Sânfurd (Sandfirden) is één van mooiste plekjes van Friesland. Een pittoresk dorpje, gelegen tussen de Friese meren. In het oude kerkje van Sânfurd worden regelmatig culturele activiteiten georganiseerd. Ook is de kerk af te huren voor bijv. lezingen.

    Sandfirden
  • Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert

    Mummiekelder in Nicolaaskerk Wiuwert

    In 1765 vonden timmerlieden tijdens houtsnijwerkzaamheden in de kerk bij toeval gave lichamen in de grafkelder. Het was de schrik van hun leven. In paniek renden ze de Nicolaaskerk uit.

    Wiuwert
  • Doopsgezinde kerk Witmarsum

    Doopsgezinde kerk Witmarsum

    Het kerkgebouw in Witmarsum is in 1961 gebouwd, Het is een eenvoudig gebouw, maar de geschiedenis maakt de plek bijzonder. Menno Simons, vaak Nederlands enige kerkhervormer genoemd, werd geboren in Witmarsum.

    Witmarsum
  • Nicolaaskerk Nijland

    Nicolaaskerk Nijland kerk Nijland winter

    De Nicolaaskerk is bijzonder mooi gelegen op een ovaal omgracht kerkhof, in het oude deel van het dorp Nijland. Pelgrims kunnen hier voor een klein bedrag logeren.

    Nijland
  • Koepelkerk Witmarsum

    Koepelkerk Witmarsum

    De Koepelkerk in Witmarsum is tot ver over de landsgrenzen van grote religieuze betekenis voor de doopsgezinde gemeenschap. Het kerkgebouw wordt dan ook jaarlijks bezocht door mensen uit vrijwel alle werelddelen.

    Witmarsum
  • Hervormde kerk Friens

    Hervormde kerk Friens Kerk Friens Friesland

    In het terpdorpje bevindt zich de Hervormde kerk Friens, gebouwd in 1795 op kosten van de familie Van Sytzama.

    Friens
  • Bartholomeüskerk Westhem

    Bartholomeüskerk Westhem kerk Westhem

    Tussen Blauwhuis en IJlst, aan de eeuwenoude slingerende dijkjes die de mensen in vroegere tijden tegen de Middelzee beschermden, is het kerkje van Westhem te vinden.

    Westhem
  • Johannes de Doperkerk Exmorra

    Johannes de Doperkerk Exmorra

    De gele en rode kloostermoppen geven deze kerk een ronduit fleurig aanzicht. In de gevels zijn sporen van verandering te zien: verhoging, verlenging e...

    Exmorra
  • Van Doniakerk Makkum

    Van Doniakerk Makkum Van Doniakerk vanuit de lucht

    De Van Doniakerk staat wat afzijdig aan de noordrand van Makkum, bovenop de duizend jaar oude Sint Maartensterp. Ooit was deze terp het middelpunt van het Friese Zuiderzeedorp.

    Makkum
  • Lytsewierrum (Lutkewierum)

    Lytsewierrum (Lutkewierum)

    Bezoek het terpdorpje Lytsewierrum. Gelegen aan het eind van een doodlopende weg. Het dorp heeft een beschermd dorpsgezicht.

    Lytsewierrum
  • Fonteinkerk Oudemirdum

    Fonteinkerk Oudemirdum

    In het gezellige brinkdorpje Oudemirdum staat de hervormde kerk 'De Fontein'. De kerk van 1790 is gebouwd op de fundamenten van een tufstenen kerk uit de 13e eeuw. In 1926 werd aan de noordzijde een tweede beuk aangebouwd.

    Oudemirdum
  • Broerekerk Bolsward

    Broerekerk Bolsward

    De Broerekerk werd in de 13de eeuw gebouwd als kloosterkerk van de Minderbroeders. Het klooster werd in 1580 verlaten en afgebroken. De driebeukige kerk zonder toren is een ruïne als gevolg van een brand die plaatsvond op 8 mei 1980.

    Bolsward
  • Sint Joriskerk Dedgum

    Sint Joriskerk Dedgum Sint Joriskerk Dedgum vanuit de lucht

    De oude kerk in het kleine terpdorp Dedgum werd in 1889 gesloopt en nog datzelfde jaar zag de nieuwe het licht, een eenvoudige kerk met een ranke toren. Voor een uitzicht dat reikt tot aan het IJsselmeer mag je de toren beklimmen.

    Dedgum

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.