Woudsend

lees meer

Met de unieke ligging van Woudsend tussen twee meren is Woudsend ook echt een watersportdorp! De naam van het dorpje komt ook van het woord "Driuwpôlle", wat staat voor drijvend eiland. Het dorpje bevindt zich in Zuidwest Friesland en ligt aan de route van de Elfstedentocht. Het dorp is een beschermd dorpsgezicht in Friesland en zeker de moeite waard voor een bezoek.

Evenementen en activiteiten

Om een goede indruk van het dorp te krijgen raden wij u aan de dorpswandeling door Woudsend te doen. Het prachtige boek met volledige routebeschrijving, foto's en uitleg van alle bijzondere gebouwen kunt u bestellen via de VVV Webshop.

De Friese Sleepbootdagen worden sinds 1986 in Woudsend georganiseerd. Eens in de twee jaar komen zo’n 60 sleepboten naar Woudsend. Eén van de belangrijkste onderdelen van deze dagen is het benoemen van de sleepbootschipper, hét ereburgerschap van Woudsend. Tijdens deze dagen is er van alles te beleven in Woudsend, naast de terugkerende braderie bedenkt de organisatie iedere keer weer een origineel programma.

Het Wâldseiner Wykein staat in het teken van veel gezelligheid en een hoop plezier. Elk jaar in juni zullen er allemaal activiteiten op het programma staan die geschikt zijn voor jong en oud. Een uitgebreid programma, waarbij alle Woudsenders zich kunnen uitleven op dit driedaagse evenement. Voor meer informatie en het programma zie de website www.waldseinerwykein.nl.

Wetenswaardigheden

Beeldbepalend voor Woudsend zijn haar molens en kerken. Aan 'de Molenstrjitte' staat het Moleninformatiecentrum. Naast het informatiecentrum bevindt zich de oudste korenmolen van Friesland "Het Lam", waar koren en graan nog ambachtelijk worden gemalen tot meelproducten en broodmixen. Het bouwjaar ligt vermoedelijk aan het eind van de 17e eeuw.

De tweede molen in Woudsend staat op een prominente plaats aan 'de Ald Wyk' langs het water van de Ee. Houtzaagmolen "De Jager" is een typische Friese molen met een achtkantige houten bovenkruier op een vierkante onderbouw. Aangenomen wordt dat deze molen in 1719 is gebouwd.

De Rooms-Katholieke schuilkerk van Woudsend, de Sint Michaëlkerk, staat bekend om haar prachtige interieur en is vermoedelijk gebouwd in 1792. Deze kerk, één van de vier kerken in het dorp, is gevestigd tussen de Midstrjitte en de Merkstrjitte.

Naast de ontwikkeling op het gebied van de watersport heeft Woudsend de charme van vroeger weten te bewaren. De vele gerestaureerde panden, smalle steegjes met verrassende doorkijkjes, het winkelhart en de restaurants nodigen uit tot een aangename en verrassende ontdekkingstocht door het oude handelsdorp. De gerestaureerde panden van de Woudsender middenstand herinneren nog aan een rijk verleden, waarin dit dorp handel dreef met de Hollandse en Duitse Hanzesteden. Vele leuke en gezellige winkels zijn gevestigd in deze historische panden.