Ga naar inhoud
MAP

24 uur in ... Woudsend

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Het oude handelsdorp Woudsend ligt tussen het Heegermeer en het Slotermeer in. De ligging is perfect om (gratis!) met je bootje aan te meren in de passantenhaven en het dorp te verkennen. Maar ook wanneer je geen watersporter bent, is het zeker de moeite waard. We geven tips voor een ideaal etmaal in Woudsend.

 

10:00 uur

Begin de dag goed met een fijne kop koffie. Vanaf het terras van ‘café/restaurant de Watersport bij de brug heb je direct zicht op één van de drukste vaarwateren van Friesland. In de zomer is er volop actie van de passerende boten. Tip: wanneer de huisgemaakte monchoutaart er is, dan moet je even proeven! 

11:00 uur

Ga je mee op Elfstegentocht? Zwerf met behulp van de route door de gezellige steegjes, bewonder de mooie huizen en Woudsend eens door andere ogen. Elke steeg heeft haar eigen verhaal. Bijvoorbeeld dat van steeg Kollegat. Welke namen lees jij op de muur in deze steeg? Hier hebben de afgelopen tientallen jaren verliefde en verloofde stelletjes hun relatie toevertrouwd aan de eeuwigheid. De muur is nog steeds populair bij de jongeren van Woudsend die er, tot hun schrik of plezier, soms de namen van hun ouders ontwaren.

Volg en lees de route op Elfstegentocht Woudsend, waarbij je direct ziet waar je bent met de GPS op je smartphone. Of haal gratis een routefolder bij een winkel in Woudsend.

12:00 uur

Lunchen in hemelse sferen? Onderbreek dan de tocht op een unieke plek bij Kerk Restaurant ’t Ponkje in Woudsend in de Fermaningsteech. ‘Ponkje’ verwijst naar het Friese woord voor kerkenzakje, want dit restaurant is gebouwd in de oude doopsgezinde kerk van Woudsend. En dat zie je: kerkbanken, de kraak, de orgelgaanderij, het klankbord van de preekstoel en de kerkenzakjes zijn allemaal bewaard gebleven. Handig om te weten: voor de kinderen hebben ze een speciaal kindermenukaartje.

13:30 uur

In de zomermaanden, op zaterdagmiddag, is het interessant om binnen te kijken in De Sint Michaëlkerk. Het is de oudste rooms-katholieke kerk van Friesland en de nog enige bestaande achttiende-eeuwse schuilkerk. Er zijn gastvrouwen en/of gastheren aanwezig die je graag meer vertellen.

14:30 uur

Aan de Molestrjitte in Woudsend vind je een nog in bedrijf zijnde zeventiende-eeuwse korenmolen met een eigen winkeltje. Cees Notenboom is molenaar van Molen Het Lam en maalt verschillende graansoorten tot meel. De granen haalt Cees zoveel mogelijk van bioboeren uit de streek. Het meel gaat naar bakkers in de regio, maar ook naar de Friese bierbrouwer Us Heit. Die maakt van de mout verschillende speciaal bieren. De molen is te bezichtigen en in het winkeltje zijn speciale bakmixen verkrijgbaar om thuis mee aan de slag te gaan.

15:30 uur

Woudsend heeft twee kunstgaleries die je graag trakteren op prachtige kunst en inspirerende verhalen. Bezoek je Galerie LYTS aan de Midstrjitte of Galerie Iris Anders Mooi aan de Iewâl? Of beide? 

 

18:30 uur

Lekker eten zonder fratsen? Ga dan langs bij Omke Jan (Fries voor Oom Jan). Je vindt hier eerlijke gerechten, bereid met zoveel mogelijk producten rechtstreeks van de boer uit de omgeving. Leuk detail: de inrichting is ontworpen door Piet Hein Eek waarbij een eerbetoon is gedaan aan de oude boerderij.

22:30 uur

Na een mooie dag in Woudsend kun je uitrusten bij B&B MID83. Dit oude pakhuis uit 1835 is vroeger gebouwd als mastenmakerij, maar nu kun je er fijn slapen in bijvoorbeeld de ruime Pakhuiskamer. Lekker koese!

9:00 uur

Na het ontbijt bij B&B MID83 met (h)eerlijke streekproducten, zitten je 24 uur in Woudsend er alweer op. Gelukkig zijn nog zoveel dorpen en steden om te verkennen in Waterland van Friesland. Ben je al in het door Lonely Planet geroemde Hindeloopen geweest? Heb je al bovenop de Waterpoort van Sneek gestaan? Kom, er is geen tijd te verliezen!

 

Boerenmarkt

In juli en augustus is er op donderdag van 11.00 tot 17.00 uur een gezellige boerenmarkt op de Waechswâl te vinden.

 

Excursies

Vanaf de Loswal worden biologische vaar- en wandelexcursies georganiseerd. Met een boerenpraam bezoek je natuureiland de Gouden Boaiem en de boerderij op het eiland.

Meer informatie en opgave via Gouden Boaiem.

 

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.