Ga naar inhoud
MAP

Sint Michaëlkerk

Woudsend

De Sint Michaëlkerk(1792) is de oudste rooms-katholieke kerk van het Noorden. Een bezoek aan deze kerk is zeker de moeite waard. Laat u verrassen door de beelden, glas in loodramen, schilderijen en vooral het knusse van deze kleine kerk.

Bouwjaar 1792
De Sint Michaëlkerk in Woudsend is de oudste rooms-katholieke kerk van het Noorden. De kerk is gebouwd in 1792. De kerk is gevestigd tussen de Midstrjitte en de Merkstrjitte. De entree vindt u aan de Merkstrjitte. Een bezoek aan deze kerk is zeker de moeite waard. Laat u verrassen door de beelden, glas in loodramen, schilderijen en vooral het knusse van deze kleine kerk.

Schuilkerk
Het kerkgebouw is gebouwd als schuilkerk in de zeventiende en achttiende eeuw, toen de “roomsgezinden” en “doopsgezinden” geen opvallend gebouw mochten hebben. Het kerkgebouw mocht niet herkenbaar zijn als kerk. Een toren had onze kerk in die tijd dus ook nog niet. Deze is pas gebouwd in 1933.

Rijke historie, sinds 1337
Ruim voordat deze Sint Michaëlkerk is gebouwd kende Woudsend al een rooms-katholieke parochie. Als we de geschiedenisboeken openslaan kunnen we lezen dat in het jaar 1337 het klooster van de Karmelieten in Woudsend is opgericht. Dit is het begin van de parochie. De r.k. geloofs-gemeenschap van Woudsend e.o. bestaat dus al meer dan 675 jaar.

RK locatie Woudsend
De RK geloofsgemeenschap “Sint Michaël” van Woudsend maakt sinds 2015 deel uit van de Heilige Christoffelparochie. Per 1 januari 2015 zijn zeven RK parochies van de Zuidwest Friesland gefuseerd.

Schilderingen kerk
De schilderingen in de kerk zijn van bijzondere waarde, het zijn schilderingen  van de Friese kunstschilders Otto de Boer (geboren in Woudsend in 1797) en Jacob Ydema (geboren in Greonterp bij Blauwhuis in 1901).

Vieringen
In de Sint Michaëlkerk wordt elk weekend een eucharistieviering of woord- en communieviering gehouden. De vieringen vinden plaats op zaterdagavond of op zondagochtend. Raadpleeg de website www.dechistoffel.nl/woudsend voor de aanvangstijden. Wilt u ook een viering bijwonen, gasten zijn van harte welkom.

Kerk bezichtigen 
In de zomermaanden is de Sint Michaëlkerk elke zaterdagmiddag geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Op Open Monumentendag al geopend vanaf 10.00 uur. In de kerk zijn tijdens de openstelling gastheren en/of gastvrouwen aanwezig die u graag meer vertellen over deze mooie kerk. 

Van harte welkom
U bent van harte welkom tijdens een van de vieringen en bij de openstelling van de kerk.

Afstand tot jouw locatie:

Hier vind je Sint Michaëlkerk

Merkstrjitte 11
8551BP Woudsend
Plan je route

vanaf jouw locatie

Toon resultaten

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.