Ga naar inhoud
MAP

Natuurgebieden in Zuidwest Friesland

Ga naar buiten om een dag de natuur in te gaan in Waterland van Friesland. Wij Friezen zouden zeggen het is hier 'wûndermooi', oftewel wonderschoon. Hier in Zuidwest Friesland vind je meer dan 45 natuurgebieden en één Nationaal Landschap. Denk bijvoorbeeld aan de Wyldemerk in de bossen van Gaasterland, waar het eerste libellenreservaat van Europa te vinden is. Of het natuurgebied Skrok van Natuurmonumenten in de Greidhoek, spot hier vanuit de vogelkijkhut weidevogels. Ook zijn delen van vele Friese Meren aangewezen als natuurgebied, zoals de Groote Brekken bij Lemmer. Ga op ontdekkingstocht en geniet van de vogels, broedende vogels, paaiende vissen en in de verte voorbijglijdende zeilen in de natuurgebieden in Waterland van Friesland.

Natuurgebieden in Zuidwest Friesland

Wat zoek je

1 t/m 24 van 58 resultaten

  • Bossen van Gaasterland

    Bossen van Gaasterland

    Kenmerkend voor Gaasterland zijn de lage heuvels (gaasten), de kliffen en de prachtige bossen. Het Rijsterbos grenst zelfs aan het IJsselmeer. Naast dat je heerlijk kunt fietsen en wandelen, is paardrijden of mountainbiken hier fantastisch.

    Oudemirdum
  • Oosterschar

    Oosterschar

    Ten zuidwesten van Joure ligt een laagveenmoeras Oosterschar, in het Fries Easterskar genaamd. De natuur bestaat o.a. uit oude petgaten welke ontstonden door veen opgravingen.

    Rotstergaast
  • Rode Klif

    Rode Klif

    Het Rode klif aan het IJsselmeer is 10,35 meter hoog en is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Enorme ijsmassa’s uit Scandinavië duwden de grond verder en nam dikke keien en grind mee. Door de kracht ontstonden er heuvels in het landschap.

    Warns
  • Wilhelmina-oard

    Wilhelmina-oard

    De grote eiken en beuken geven het bos karakter en stilletjes heeft de das het bos tot zijn thuis verklaard. Al zal je dit bijzondere nachtdier niet s...

    Sint Nicolaasga
  • Mokkebank

    Mokkebank

    De Mokkebank is het hele jaar in trek bij vogels. In de rietvelden kun je het baardmannetje en soms ook de roerdomp tegenkomen. Verder broeden er veel...

    Mirns
  • Buismanskoai en Dyksfearten

    Buismanskoai en Dyksfearten Kooihuizen Buismanskoai Piaam vanaf de dijk

    De natuur is prachtig langs de oude zeedijk aan het IJsselmeer. De vaarten, de stukjes Dyksfeart, langs de weg, dienen tegenwoordig vooral als ecologische verbindingszone.

    Piaam
  • Filenspolder

    Filenspolder

    Even ten zuiden van het dorp Witmarsum ligt natuurgebied De Filenspolder. Het is een echt weidevogelgebied en vogeltellingen bewijzen dat er steeds meer komen.

    Witmarsum
  • Heanmar

    Heanmar

    <br /> Op een warme voorjaarsdag ruik je de kruiden en roepen de weidevogels. Deze vier hectare ‘ouderwets’ boerenland is onderdeel van het 137 hectar...

    Koudum
  • Makkumernoordwaard

    Makkumernoordwaard

    Langs de IJsselmeerkust liggen drie buitendijkse natuurgebieden op de waarden. Deze zandplaten liepen onder door de getijden werking toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was.

    Makkum
  • Oudemirdumer Klif

    Oudemirdumer Klif

    Het Oudemirdumerklif van zes meter hoog is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Enorme ijsmassa’s duwden vanuit Scandinavië de grond verder en nam dikke keien mee naar Gaasterland.

    Oudemirdum
  • Bancopolder

    Bancopolder

    “De rietzanger laat zich geregeld horen en de kleine karekiet vindt hier broedgelegenheid.”<br /> De Bancopolder is een laagveengebied. De kade rondom...

    Lemmer
  • UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee bij Zurich

    UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee bij Zurich

    Achter je ligt het kleine Zurich beschut aan de voet van de zeedijk, vóór je zie je Nederlands grootste UNESCO Werelderfgoed, de Waddenzee. Twee keer per etmaal klotst het water hier tegen de dijk en twee keer per etmaal trekt het zich ver terug.

    Zurich
  • Slachtedijk

    Slachtedijk Slachtedyk bij Boazum

    De voormalige zee kering slingert vanaf de Waddenkust bij Easterbierum naar Raerd. Deze eeuwenoude dijk is 42 kilometer lang. Eeuwenlang beschermde de Slachte een flink deel van Noordwest-Fryslân tegen het zeewater van de Middelzee.

    Wommels
  • Rijsterbos

    Rijsterbos

    Het Rijsterbos is één van de bekendste bossen in Friesland. Je kan hier in dit grootse bos in het glooiende Gaasterland heel goed kuieren, wat Fries is voor wandelen.

    Rijs
  • Flietsterbosk

    Flietsterbosk

    In dit recreatiebos bij Witmarsum groeien meidoorn, wilgen, beuken, populieren en elzen. Het Flietserbosk is daarmee een klein maar gevarieerd bos met een verscheidenheid aan vogels, zoogdieren, vlinders en insecten.

    Witmarsum
  • Blaugerzen

    Blaugerzen

    Aan de noordkant van Joure ligt de natuur van de Blaugerzen. Ze maken deel uit maken van het ‘Lage Midden’. Bij Akmarijp ligt het grootste blauwgrasland reservaat van Nederland.

    Akmarijp
  • Sondeler Leien

    Sondeler Leien

    Natuurgebied de Sondeler Leien ligt Gaasterland. Het binnenmeertje is waarschijnlijk ooit ontstaan door een dijkdoorbraak van de vroegere Zuiderzee.

    Sondel
  • Steile Bank

    Steile Bank

    De rust op de zandplaat en het ondiepe water eromheen zorgt ervoor dat dit een paradijs is voor vogels. Het hele jaar is de Steile Bank in trek bij gr...

    Oudemirdum
  • Aeltsjemeerpolder

    Aeltsjemeerpolder

    De Aeltsjemeerpolder is een droogmakerij. In de oude veenpolder nabij Workum was vroeger een meer en dat is in 1877 drooggelegd.

    Ferwoude
  • Potschar en Groene dijk

    Potschar en Groene dijk

    Aan de Groene Dijk, het fiets- en wandelpad langs het Sneekermeer en natuurgebied De Potschar, vind je vogel uitkijkpunten, een vleermuis- en een oeverzwaluwgrot en een kanoroute.

    Offingawier
  • Dunegeaster- en Follegeasterpolder

    Dunegeaster- en Follegeasterpolder

    Het begon als een boezemland en is uitgegroeid tot een aaneengesloten moerascomplex. Hoe dit kan? Tijdens een ruilverkavelingproject is een aaneengesl...

    Doniaga
  • Wikelerbosk

    Wikelerbosk

    In eerste instantie werd het park, dat destijds als tuin fungeerde bij het slot Meerenstein, in Franse barok stijl aangelegd. Het ontwerp is waarschij...

    Wijckel
  • Parklandschap Oranjewoud

    Parklandschap Oranjewoud

    Ook Friesland heeft koninklijke bossen, te vinden rondom het dorp Oranjewoud, ten oosten van Heerenveen.

    Oranjewoud
  • Workumermeerpolder

    Workumermeerpolder

    De Workumermeerpolder is een droogmakerij. Het meer is in 1877 drooggelegd. Het is een laaggelegen gebied van -3 meter NAP. Dat zie je nog duidelijk terug in het landschap door hoger en lager gelegen stukken land en de polderdijken.

    Parrega

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.