Ga naar inhoud
MAP

Natuurgebieden in Zuidwest Friesland

Ga naar buiten om een dag de natuur in te gaan in Waterland van Friesland. Wij Friezen zouden zeggen het is hier 'wûndermooi', oftewel wonderschoon. Hier in Zuidwest Friesland vind je meer dan 45 natuurgebieden en één Nationaal Landschap. Denk bijvoorbeeld aan de Wyldemerk in de bossen van Gaasterland, waar het eerste libellenreservaat van Europa te vinden is. Of het natuurgebied Skrok van Natuurmonumenten in de Greidhoek, spot hier vanuit de vogelkijkhut weidevogels. Ook zijn delen van vele Friese Meren aangewezen als natuurgebied, zoals de Groote Brekken bij Lemmer. Ga op ontdekkingstocht en geniet van de vogels, broedende vogels, paaiende vissen en in de verte voorbijglijdende zeilen in de natuurgebieden in Waterland van Friesland.

Natuurgebieden in Zuidwest Friesland

Wat zoek je

1 t/m 24 van 58 resultaten

  • It Wikelslân - natuurgebied in NP Alde Feanen

    It Wikelslân - natuurgebied in NP Alde Feanen

    Wandelen in een moerasbos? Dan start hier je ontdekkingstocht. Een 3 of 5 kilometer lange wandeling door dit bijzondere gebied dat onderdeel is van het Nationaal Park Alde Feanen.

    Earnewald
  • Polder Cornwerd

    Polder Cornwerd

    Er komen graag weidevogels in de polders van Cornwerd, in het Fries Koarnwert. De natuur is er bijzonder omdat de weiden worden bemest met strorijke stalmest.

    Cornwerd
  • Teroelster Sipen

    Teroelster Sipen

    Met ruim 18 hectare moeras- en rietland is het een waardevol broedgebied voor vogels die van moeras en riet houden.<br /> “Onvermoeibaar zingen de rie...

    Langweer
  • Workumerwaard

    Workumerwaard Workumer buitenwaard met zicht op Makkum en Gaast

    Langs de IJsselmeerkust ligt bij Workum natuurgebied de Workumerwaard. Deze zandplaat liep onder door de getijden werking toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was. Na de aanleg van de Afsluitdijk veranderde de ‘zoute’ natuur.

    Workum
  • Hegewiersterfjild

    Hegewiersterfjild

    Het Hegewiersterfjild nabij Kimswerd ligt dichtbij de Waddenzee. Het is daardoor in trek als broedgebied bij zowel wad- als weidevogels. In het voorjaar zitten er veel grutto's, tureluurs, scholeksters en kieviten.

    Kimswerd
  • Dunegeaster- en Follegeasterpolder

    Dunegeaster- en Follegeasterpolder

    Het begon als een boezemland en is uitgegroeid tot een aaneengesloten moerascomplex. Hoe dit kan? Tijdens een ruilverkavelingproject is een aaneengesl...

    Doniaga
  • Nannewiid

    Nannewiid

    Het Nannewiid is samen met de Douwe Pôlle en het Lytse Wiid een waardevol natuurgebied. Het is van oorsprong een moerassige wildernis. Het veranderde toen de turfgravers van Giethoorn hier turf staken.

    Oudehaske
  • Filenspolder

    Filenspolder

    Even ten zuiden van het dorp Witmarsum ligt natuurgebied De Filenspolder. Het is een echt weidevogelgebied en vogeltellingen bewijzen dat er steeds meer komen.

    Witmarsum
  • Heanmar

    Heanmar

    <br /> Op een warme voorjaarsdag ruik je de kruiden en roepen de weidevogels. Deze vier hectare ‘ouderwets’ boerenland is onderdeel van het 137 hectar...

    Koudum
  • UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee bij Zurich

    UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee bij Zurich

    Achter je ligt het kleine Zurich beschut aan de voet van de zeedijk, vóór je zie je Nederlands grootste UNESCO Werelderfgoed, de Waddenzee. Twee keer per etmaal klotst het water hier tegen de dijk en twee keer per etmaal trekt het zich ver terug.

    Zurich
  • Wyldemerk

    Wyldemerk

    De Wyldemerk is een natuurgebied met een idyllisch meertje. Het staat in verbinding met het Slotermeer en de Fluessen. De Elfstedenroute loopt hier langs. De Wyldemerk is ontstaan door een zandafgraving.

    Harich
  • Wikelerbosk

    Wikelerbosk

    In eerste instantie werd het park, dat destijds als tuin fungeerde bij het slot Meerenstein, in Franse barok stijl aangelegd. Het ontwerp is waarschij...

    Wijckel
  • Makkumerzuidwaard

    Makkumerzuidwaard

    Langs de IJsselmeerkust liggen drie buitendijkse natuurgebieden ook wel waarden genoemd. Deze zandplaten liepen onder door de getijden werking toen het IJsselmeer nog Zuiderzee was.

    Makkum
  • Bossen van Gaasterland

    Bossen van Gaasterland

    Kenmerkend voor Gaasterland zijn de lage heuvels (gaasten), de kliffen en de prachtige bossen. Het Rijsterbos grenst zelfs aan het IJsselmeer. Naast dat je heerlijk kunt fietsen en wandelen, is paardrijden of mountainbiken hier fantastisch.

    Oudemirdum
  • Blaugerzen

    Blaugerzen

    Aan de noordkant van Joure ligt de natuur van de Blaugerzen. Ze maken deel uit maken van het ‘Lage Midden’. Bij Akmarijp ligt het grootste blauwgrasland reservaat van Nederland.

    Akmarijp
  • Buismanskoai en Dyksfearten

    Buismanskoai en Dyksfearten Kooihuizen Buismanskoai Piaam vanaf de dijk

    De natuur is prachtig langs de oude zeedijk aan het IJsselmeer. De vaarten, de stukjes Dyksfeart, langs de weg, dienen tegenwoordig vooral als ecologische verbindingszone.

    Piaam
  • Oudemirdumer Klif

    Oudemirdumer Klif

    Het Oudemirdumerklif van zes meter hoog is ontstaan in de voorlaatste IJstijd. Enorme ijsmassa’s duwden vanuit Scandinavië de grond verder en nam dikke keien mee naar Gaasterland.

    Oudemirdum
  • Bancopolder

    Bancopolder

    “De rietzanger laat zich geregeld horen en de kleine karekiet vindt hier broedgelegenheid.”<br /> De Bancopolder is een laagveengebied. De kade rondom...

    Lemmer
  • Swettepoel

    Swettepoel

    In het Lage Midden tussen Broek en Goïngarijp ligt de idyllische recreatieplas de Zwettepoel of Swettepoel in het Fries. Een gedeelte van de plas stond vroeger in verbinding met de Broekstervaart en de Noorder Oudeweg.

    Broek
  • Huitebuersterbûtenpolder

    Huitebuersterbûtenpolder

    Vogels gebruiken de polder als rustgebied, om te broeden en om er voedsel te zoeken. In het meertje van deze polder zijn de rietkragen ’s winters een...

    Nijemirdum
  • Oosterschar

    Oosterschar

    Ten zuidwesten van Joure ligt een laagveenmoeras Oosterschar, in het Fries Easterskar genaamd. De natuur bestaat o.a. uit oude petgaten welke ontstonden door veen opgravingen.

    Rotstergaast
  • Bocht fan Molkwar

    Bocht fan Molkwar

    Vanaf de vogelkijkhut zie je de invloed van de wind. Westenwind zorgt voor een hoge waterstand waardoor de zandplaten onderlopen, de eilanden kleiner...

    Hindeloopen
  • Lionserpolder

    Lionserpolder

    De Lionserpolder ligt tussen de Friese terpdorpen Jorwert (Jowerd) en Leons (Lions). Een typisch open Fries weidelandschap. De polder is voor een deel in beheer bij Natuurmonumenten en op het andere deel vindt particulier natuurbeheer plaats door boeren.

    Leons
  • Mirnserklif

    Mirnserklif

    Vanuit het Rijsterbos wandel je zo richting het IJsselmeer naar het Mirnserklif. Kitesurfers, vliegeraars en strandgasten komen hier graag. Het klif is ontstaan in de voorlaatste IJstijd.

    Mirns

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.