Ga naar inhoud
MAP
nl

Routes Open Museum Maand

Doe de museumtour tijdens de Open Museum Maand

Doe in november 2023 de museumtour in Waterland van Friesland. 15 musea houden dan Open Huis. De toegang van elk deelnemend museum is gratis bij inlevering van een Open Museum Maand waardebon.

Je kunt de musea tijdens de Open Museum Maand met de (elektrische) auto bezoeken of met het openbaar vervoer. Maar met mooi weer, kun je natuurlijk ook fietsen of wandelen. Daarom hebben we fietsroutes, een wandelroute en een autoroute ontwikkeld langs de musea. Want de Museumtoer is bedoeld om te genieten door je te verdiepen in kunst, cultuur én natuur.

Bekijk de verschillende routes en doe zelf de museumtour!

Museum fietsroute Lemmer-Sloten-Oudemirdum

Deze prachtige route start in Lemmer waar je het Woudagemaal bezoekt. Dit UNESCO Werelderfgoed zorgt er al meer dan 100 jaar voor dat we in Friesland droge voeten houden. Vervolgens fiets je door naar Sloten, waar het vernieuwde Museum Sloten op je wacht. Na dit museum fiets je het prachtige, glooiende Gaasterland in en ga je richting Oudemirdum. In Oudemirudum vind je namelijk Bezoekerscentrum Mar en Klif, hier leer je alles over het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Hierna fiets je weer terug richting Lemmer en zit je museumtour erop. 

Bekijk de route
Molen Sloten tijdens de herfst

Museum wandelroute Workum-Hindeloopen

Wil je wandelen combineren met diverse musea? Begin dan in Workum en bezoek het Warkums Erfskip, met de waag en het oude stadhuis. Vervolgens wandel je door naar het Jopie Huisman Museum. Na deze beide musea in Workum wandel je langs de sluizen en over de dijk naar het pittoreske stadje Hindeloopen. Hier kun je nogmaals twee musea bezoeken! In Hindeloopen vind je namelijk zowel het Museum Hindeloopen als ook het Eerste Friese Schaatsmuseum. Uitgekeken? Wandel dan weer terug naar Workum óf neem de trein van Hindeloopen naar Workum.

Bekijk de wandelroute
Hindeloopen in de herfst

Museum fietsroute IJlst-Sneek-Joure

Nog zo'n prachtige fietsroute langs diverse musea! Middels twee lussen bezoek je vier musea en je start in IJlst. Hier vind je, aan de Geeuw, museum Houtstad IJlst. In dit museum vlakbij de houtzaagmolen ontdek je alles over de geschiedenis van IJlst als houtstad. Vervolgens stap je op je fiets en vertrek je richting Sneek voor het volgende museum: het Fries Scheepvaart Museum! Verhalen over Sneek, scheepvaart en een écht kindermuseum, je vindt het in het Scheepvaart Museum. Na dit bezoek fiets je verder naar Joure, voor Museum Joure. Je leert hier alles over het ontstaan van Douwe Egberts koffie en Pickwick thee, evenals andere onderdelen uit de Jouster maakgeschiedenis. Via Langweer fiets je weer terug naar Sneek voor je laatste museumbezoek. Bij het Nationaal Modelspoor Museum. Hier geniet je van de grootste collectie modeltreinen van Europa.

Ontdek de fietsroute
Kleurrijke mensen op een tandem.

Museum autoroute

Wil je er een paar dagen op uit en alle vijftien deelnemende musea van de Open Museum Maand bezichtigen? Rijd dan de autoroute. Via de mooiste wegen, leukste dorpjes en pittoreske stadjes kom je langs alle vijftien deelnemende musea. Van het Woudagemaal bij Lemmer en het  Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen tot het Wadden Center op de Afsluitdijk en Museum Joure in Joure. Tijdens deze mooie autoroute kun je ze alle vijftien bezoeken. Onze tip? Spreid de route uit over een paar dagen en overnacht onderweg! Zo kun je voor elk museum de tijd nemen en hoef je je niet te haasten.

Meer informatie over de autoroute
kindjes in auto

Museum fietsroute Bolsward-Wommels-Afsluitdijk

Deze fietstocht van net geen 60 kilometer brengt je van Bolsward, met het Cultuur Historisch Centrum 'de Tiid', dwars door de Greidhoek en een stukje langs de Waddenzeekust naar nog drie andere musea. In Bolsward kun je onder andere de geschiedenis van Súdwest-Fryslân ontdekken. Vervolgens fiets je de Greidhoek in richting Wommels. In Wommels staat it Tsiispakhûs. In dit voormalige kaaspakhuis kom je alles te weten over de rijke geschiedenis op het gebied van boter maar nog meer op dat van kaasmaken en kaashandel. Na dit bezoek fiets je langs de Waddenzee en over de Afsluitdijk naar het Afsluitdijk Wadden Center en - al lopend! - ga je ook nog naar het Kazemattenmuseum. Bij het Afsluitdijk Wadden Center kom je alles te weten over de Waddenzee, het IJsselmeer, de vismigratierivier en uiteraard ook de Afsluitdijk. Het Kazemattenmuseum vertelt het verhaal van 225 Nederlandse militairen die 17.000 goedgetrainde en -bewapende Duitse soldaten tegen wisten te houden gedurende de meidagen van 1940.

Fietsroute bekijken
Fietsers langs het water in de herfst

Kijk welke accommodaties vrij zijn tijdens de Open Museum Maand in Friesland en boek direct online

Reisgezelschap

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.