Ga naar inhoud
MAP
nl

Museum voor kinderen in Friesland

Gratis naar een kindermuseum tijdens de Open Museum Maand

Voor gezinnen met kinderen valt er genoeg te ‘boartsjen’, het Friese woord voor ‘spelen’, in de musea in Waterland van Friesland. Kom bijvoorbeeld spelend ontdekken in het Fries Scheepvaart Museum in het speciaal ingerichte kindermuseum. Steek je handen uit de mouwen in Museum Joure. In dit verrassende maakmuseum over Douwe Egberts én oude ambachten ga je bezig in de verschillende werkplaatsen. En in Modelspoor Museum Sneek sta jij aan de knoppen om treinen te laten rijden. Bekijk welke kindermusea jij met je gezin kunt bezoeken tijdens de Open Museum Maand.

Ontdek de leukste kindermusea in Zuidwest Friesland

Fries Scheepvaart Museum

Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek mag zich in 2023 het Beste Kidsproof Museum van Friesland noemen en ook in 2024 mag het musem zich weer Kidsproof noemen. En terecht! Want de grootste zaal van het museum in speciaal gereserveerd voor kinderen. Hier kun je spelen in een echte zeeschouw, een vlot leren bouwen, verschillende games doen en proberen of je een skûtsje kunt trekken. Droom weg in de onderwaterwereld of verkleed je als Viking en hijs de zeilen van het levensgrote vikingschip. Er is ook heel veel duplo, lego en kapla om mee te bouwen. Garant voor urenlang vermaak! Wil je ook de rest van het museum bekijken? Kies dan een van de gezinsroutes. Er is een gevarieerd aanbod leuke speurtochten waarmee je op een speelse manier het museum leert kennen. Met opdrachten om samen of alleen te maken. Toegang tot het kindermuseum is bij de entree inbegrepen, speurtochten kosten € 3,- per kind.

Museum Joure

Museum Joure is een te gek museum voor kinderen – en voor volwassenen eigenlijk ook. Want maken en meemaken, wie wil dat nou niet. Kan er voor jou niet genoeg te doen zijn? Neem dan bij de ingang gereedschapskistje ‘Oan it wurk!’ mee. Aan de hand van het kistje ga je allerlei leuke dingen doen, zoals een theezakje maken, koffie malen, je naam ponsen, Friese klokken opsporen en een boekenlegger drukken. Er zijn verschillende doe-bladen per leeftijdsgroep binnen de basisschool beschikbaar, voor iedereen wat wils dus.

Kinderen spelen in Museum Joure met hun ouders

Afsluitdijk Wadden Center

De Afsluitdijk is vroeger grotendeels met de hand gebouwd. Grote zware basaltblokken werden van hand tot hand getild. Een stuk van de Afsluitdijk is in het Afsluitdijk Wadden Center nagebouwd. Je mag proberen om zelf een basaltblok te tillen. Of probeer een dijk na te bouwen met blokken, volg hiervoor de aanwijzingen op een scherm. Neem even plaats aan het bureau van de bedenker van de afsluitdijk, de heer Lely vertelt je via een hologram een verhaal. Bij het Vismigratie knikkerspel breng jij de vissen (knikkers) via een doolhof naar de andere kant. Op de tekentafel kun je een vis inkleuren, deze laten inscannen en vervolgens zie je je eigen vis zwemmen in een aquarium. Op een groot scherm. De kleurplaat mag je mee naar huis nemen.

woudagemaal

Door middel van een spannende speurtocht worden de kinderen spelenderwijs geïnformeerd over het Woudagemaal. De fictieve hoofdmachinist Jelle Terpstra vraagt de kinderen om hulp wanneer hij zijn geheugen is kwijtgeraakt nadat hij uitgleed in een plas smeerolie. Jelle vraagt de kinderen om hulp bij het ontcijferen van bijzondere raadsels, welke hen informeren over de werking en de geschiedenis van het gemaal. Na afloop van de speurtocht ontvangen ze een officieel diploma als Hulpmachinist. De speurtocht en het diploma als hulpmachinist zijn gratis bij een bezoek aan het Woudagemaal en bezoekerscentrum.

Kind met VR bril in het Woudagemaal

museum sloten

Ontdek samen met je kind de mooistse collectie toverlantaarsn van Nederland. Door z’n vernuftige gebruik van lenzen wordt de toverlantaarn gezien als de voorloper van het diaprojectiesysteem en hielp het ook bij de uitvinding van de fotografie. Bewegende beelden maakte men door twee toverlantaarnplaatjes achter elkaar te plaatsen, die met behulp van draai-, trek- of hefboomtechnieken liet bewegen. Denk aan wieken van een molen die gingen draaien of een heer die zijn hoed afnam. Zo bekeken is de toverlantaarn de voorloper van films, televisie en smartphones. Zaken die jouw kinderen als normaal zien, maar een paar honderd jaar de wereld in beweging zetten!

Jopie huisman museum

Jopie zou het niet anders willen: zijn museum moet ook aantrekkelijk zijn voor kinderen! Het Jopie Huisman Museum is daarom een kindvriendelijk museum. Speciaal voor de jonge gasten lieten dit museum door Theater Snater een kinderaudiotour ontwikkelen. Afke Hepkema, de educatrice van het Jopie Huisman Museum, koppelde daar een teken- en ontdekroute aan: Jopie's Schetsboek. Vrolijke teken- en speuropdrachten leiden de kinderen langs de mooiste werken van Jopie, en dagen uit om zelf aan de slag te gaan. Kinderen ontdekken, op hun manier en op hun niveau, de diepgang, de passie en de kracht van Jopie's werk en boodschap. Jopie's Schetsboek (mag mee naar huis) en het gebruik van de audiotour en het speciale etui (inleveren na gebruik) is inbegrepen bij de entree.

Bezoekerscentrum Mar en Klif

Via de zogenaamde ijsglijbaan glijden de kinderen hier zo de Saale ijstijd in. HIer ontdek je alles over Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Zie welke vogels hier leven terwijl de kleinsten zich vermaken in de 'strand van IJsselmeer' zandbak mét strandspeelgoed. Bekijk vanuit een heuse vogelkijkhut welke vreemde vogels er vliegen in het bos van Gaasterland of langs de kust van het IJsselmeer. En wanneer je geluk hebt haal je een uilen braakbal uit een braakballenautomaat! Garant voor tijdenlang ontdekplezier.

Mar en Klif

Modelspoor Museum

Grote rode knoppen door het hele Modelspoor Museum nodigen uit om op te drukken. Hiermee zetten je kinderen (of stiekem ook een keer de vader of moeder) zelf modeltreinen in beweging. Snelle treinen komen je voorbij zoeven of de locomotieven van vroeger passeren de prachtige nagebouwde landschap uit allerlei landen. Helemaal leuk is om het museum ook met de echte Arriva trein te bezoeken. Het Modelspoor Museum zit namelijk gevestigd in het stationsgebouw van Sneek!

Modelspoormuseum

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.