Joure

lees meer

Van oudsher kennen we Joure als een Vlekke; een dorp met een stedelijk karakter, waarbij de historische stadsrechten ontbreken. Deze Vlekke is ontstaan in de 15e eeuw op een zandrug, als uitbuurt van het wegdorp Westermeer. Al in 1466 kreeg Joure het marktrecht, waarmee de befaamde Jouster Merke een feit werd. Iedere 4e donderdag in september trekt deze markt nog steeds duizenden bezoekers, waarmee het een waar evenement is geworden. Joure kent een rijk ambachtsverleden. Denk alleen maar aan de grondlegger van het huidige Douwe Egberts! Daarnaast kent Joure ook vele klokkenmakers, meubelmakers en scheepsbouwers. In de 20e eeuw werd het dorp Westermeer verenigd met Joure, maar na de aanleg van de jachthavens nam de groei exponentieel toe. De smalle steegjes en de historische panden aan de Midstraat weerspiegelen de waarde van deze mooie plaats. Vandaag de dag staat Joure nog steeds bol van de evenementen en is er behoorlijk wat bedrijvigheid.

Evenementen en activiteiten

Laat je verrassen door de gezellige terrassen, vele evenementen en de ruim één kilometer lange winkelstraat. Wat dacht u van jaarmarkt de Jouster Merke, de beroemde Friese Ballonfeesten of de opening van het Watersportseizoen. De evenementenkalender van deze Vlekke is goed gevuld, maar de bezienswaardigheden zijn ook zeker noemenswaardig. Met 24 rijksmonumenten voor liefhebbers van erfgoed een aanbevolen uitstapje. Denk hierbij het industriële Douwe Egberts of de Hobbe van Baerdt Tsjerke. Ook is het 'Maakmuseum van het Noorden' hét ingrediënt voor een geslaagd dagje uit. Voor een familiedag kunt u zeker terecht bij subtropisch zwemparadijs Swimfun of vermaakt u zich een dag op het water.

 

Wetenswaardigheden 

Joure is de hoofdplaats van gemeente De Friese Meren en met zo'n 15.000 inwoners een tamelijk grote plaats. Ondanks de meerdere industriegebieden, en het belangrijke verkeersknooppunt, kent de omgeving veel bossen en parken. De Friese plaats is omringd door de Haulsterbossen, de Haskerveenpolder en de Langweerder Wielen.