Ga naar inhoud
MAP

Oergranen uit Gaasterland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Zie je deze zomer in Gaasterland goudgele graanhalmen wuiven in de wind? Dan is de kans groot dat je de oergranen van de Graanbroeders, Anne en Jan de Vries, uit Harich in het vizier hebt. Deze oergranen zijn de spil van hun missie om smaakvol en voedzaam voedsel te verbouwen voor de regio. En daarmee is het een bijzonder streekproduct van het land (fan it lân) in Waterland van Friesland.

Oergranen

Oergranen als spelt, rogge en boekweit werden eeuwen geleden al in Gaasterland verbouwd. Op het wapen van Gaasterland staan zelfs korenaren afgebeeld. Een aanwijzing dat de graanteelt hier vroeger een belangrijke rol heeft gespeeld. De Graanbroeders zetten deze traditie voort, want de grond in Zuidwest Friesland blijkt nog altijd heel geschikt voor deze oergranen. Bijkomend voordeel is dat oergranen sterk en weerbaar zijn en daarom geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest nodig hebben.

Rustgebied voor dieren

Het graan wordt geteeld op eigen grond, maar ook op percelen van Natuurmonumenten, It Fryske Gea en Staatsbosbeheer. Je komt de graanvelden onder andere tegen bij Harich, Balk, Mirns en Rijs. De broers verbouwen niet alleen veelgebruikte graansoorten als spelt, tarwe en rogge, maar ook oude rassen als haver, gerst en Hollandse boekweit. De oergranen hebben ongeveer tien maanden nodig om te groeien. In die maanden is er geen menselijk ingrijpen nodig en fungeert het graanveld tegelijkertijd als rustgebied voor dieren. Als rond augustus de akkers veranderd zijn in wuivende gouden graanvelden is het tijd om te oogsten.

Van graankorrel tot brood

De Graanbroeders streven naar een lokale en toekomsbestendige graanketen. In samenwerking met Mole ’t Lam in Woudsend, de oudste korenmolen van Friesland, worden de oergranen op ambachtelijke wijze gemalen op het bedrijf in Harich. Ook bevindt zich op de boerderij een kleine bakkerij voor het bakken van speltbrood. Daarnaast gebruiken diverse lokale bakkers het meel en weten steeds meer horecazaken het brood van de Graanbroeders te vinden. Dus wie weet ligt er tijdens jouw lunch of diner buiten de deur wel brood van oergranen op je bord. Lekker ite, oftewel smakelijk eten van het land van Waterland!

Farmily Winkel

Breng voor goudheerlijk brood uit Gaasterland een bezoekje aan de FARMily Winkel in Harich, de andere bedrijfstak van familie De Vries. In deze winkel met o.a. seizoensgroenten en (verse) biologische producten vind je ook het meel, de bakmixen en het speltbrood van de Graanbroeders. De FARMily winkel is geopend op donderdag en zaterdag van 9.00-12.00 uur en vrijdag van 9.00-17.00 uur.

Bezoek de FARMily winkel

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.