Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Fietsen á la carte - La douce

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Zo langzamerhand hebben we de zomer achter ons gelaten. De omgeving verandert van geur en kleur. De lichtval is anders en laat de contouren van het landschap van haar zachte kant zien. Een beetje melancholisch stappen we op de fiets. We gaan kijken wat het najaar ons brengt. Want wordt het een onvervuld verlangen naar de warme zomeravonden? Of luiden we dit seizoen in met de zachte, zoete verleidingen van Waterland van Friesland?

Met 'Fietsen a la carte' krijg je heerlijke culinaire tips voorgeschoteld. De fietstocht leid je langs verschillende punten waar je de ingrediënten voor een maaltijd verzameld. Eenmaal thuis kun je dan de heerlijke gerechten klaarmaken!

Het Driegangenmenu

Voorgerecht: Baguette met griene tsiis
Hoofdgerecht: Friese frites met groente
Dessert: Wentelteefjes

'God in Fryslân'

We wisten het al lang. ‘La Douce France’ past bij deze regio. De letterlijke vertaling uit het Frans betekent ‘zacht’ of ‘zoet’. Maar deze uitdrukking staat voor meer: vriendelijkheid, het goede leven, een mooi landschap en lekker eten. En dat hebben we hier allemaal. We starten onze fietstocht bij Landgoed Kippenburg. In gedachten zien we vrouwen in mooie jurken een kopje thee drinken op de veranda van Landgoed Kippenburg. Geen thee voor ons, wij gaan fietsen en op zoek naar ‘La Douce’ in Waterland van Friesland. Zo trappend over de zacht glooiende zandrug van Gaasterland voelen we ons stiekem als een ‘God yn Fryslân’

Oudemirdumer Klif

Tips voor vertrek

Check voor bezoek de openingstijden /// neem een fietsmand en contant geld mee
 

Friese frites en baguettes

We stoppen bij een bord langs de weg waarop staat: ‘Elke week een frisse seizoen oogst’. Dat belooft wat! In de markttuinwinkel vertelt Ytsje de Vries over de FARMily, het Gaasterlands akkerbouwbedrijf en de biologische markttuin: “We verbouwen hier biologische groenten, aardappelen, graan, kruiden en bloemen op een duurzame manier. Hier krijgen we heel veel energie van. En dat komt ook omdat we dat zien bij de mensen die hier komen.” Ytsje heeft niks teveel gezegd. Er gaan prachtige Marmande tomaten, wortelen, komkommers en Friese boerenfriet mee in de fietsmand.

Dit wordt ons hoofdgerecht: Friese frites met een stoplicht van tomaat, wortel en komkommer. Een snack met een gezonde toevoeging. Voor het dessert en het voorgerecht hoeven we niet ver te zoeken. Want voor ‘boulangerie’ hoeven we maar een klein uitstapje te maken naar het naastgelegen Balk bij Bakkerij Meinsma. Uit alle zoete verleidingen hier kiezen we de baguette (stokbrood) en sûkerbôle (suikerbrood). Die mee gaan onder de arm.

Geertje in de boerderijwinkel Geertje in de boerderijwinkel bij verse producten

Struinen naar brocante

In Balk is het gezellig druk rondom de Luts. We bezoeken een sfeervol brocantewinkeltje met de toepasselijke naam ‘Oan ‘e Luts’. Ook in Elfstedenstadje Sloten kunnen wij de verleiding niet weerstaan en struinen nog even door De Brocante en Antiekwinkel. Welke Franse schat kan mee op de fiets? We vervolgen onze ‘Tour de Fryslân’ richting onze eigen Friese Eiffeltoren: de toren van Spannenburg. Vanuit een open landschap bereiken we de beschutting van de Vegelinbossen. Het is hoog tijd voor koffie. En dat doen we buiten op het terras van voormalig stoeterij De Oorsprong. Met uitzicht over het mooie landschap bereiden wij ons voor op ons laatste Franse avontuur.

Fries Donia Grande

Dat goede wijn geen krans behoeft, ervaren wij bij Wijndomein de Heidepleats nabij Sint Nicolaasga. Ruim 2.000 stokken van verschillende druivenrassen rijzen voor ons op. De aanblik van de wijnranken op de lichte glooiing in het landschap met het najaarszonnetje erbij is magisch. Eigenaresse Jântsje Hoogkamp vertelt dat van deze druivenrassen rosé, witte en rode wijn worden gemaakt. We mogen proeven van de Friese Donia Grande wijn. Die gaat samen met de Griene Tsiis, die ook door de Heidepleats wordt gemaakt, in de mand. Het voorgerecht is compleet. En we weten: La Douce France in Waterland wordt hier werkelijkheid.

Proosten op het najaar

Onze Friese schatten pronken fier op de fiets. Het wordt tijd voor de terugreis. En we hebben nog een behoorlijke fietstocht voor de boeg. De voelbare glooiingen, de wijn en de indrukken maken ons rozig. Wij kunnen niet anders dan concluderen dat melancholie heeft plaatsgemaakt voor zoete verleiding en euforie. Thuis ontkurken wij bij het koken alvast onze eerste Donia Grande en maken we het overheerlijke driegangendiner met ingrediënten uit eigen regio. Zo luiden we het najaar in. Fryslân Boppe!

Geertje met fiets - blauwe lucht

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? 
Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.