Heeg

lees meer

Het eldorado voor watersportliefhebbers, zo wordt dit Friese dorp ook wel genoemd. Heeg is gelegen aan het Heegermeer en verbonden met alle vaarwegen in Friesland. Hierdoor ligt het dorp zeer centraal en is er voor iedere liefhebber van de meren wel iets te doen. Het dorp heeft diverse jachthavens- en werven, verhuurbedrijven en uitstekende watersportvoorzieningen. De horeca is er royaal vertegenwoordigd, want vooral in de zomermaanden zijn de terrassen aan het water drukbezet.

Evenementen en activiteiten

Niet alleen de watersporters, maar ook de landrotten en fietsers komen hier volop aan hun trekken. Heeg is voor kampeerders en verblijfstoeristen een goede uitvalsbasis voor een ontdekkingstocht door Waterland van Friesland. In het open en vlakke landschap ziet u al van verre de rustieke dorpjes met hun vaak eeuwenoude kerktorens liggen. De leuke terrassen in het dorpscentrum zorgen voor extra gezelligheid. In het bruisende Heeg worden met regelmaat grote en kleine evenementen georganiseerd. Heechspanning op Hemelvaartsdag is een begrip. Maar ook Opening Watersportseizoen met braderie en Dekdweil Festival en het Heechsimmerfestival zijn de moeite van het bezoeken waard. 

Wetenwaardigheden

Heeg ontleent zijn geschiedenis grotendeels aan de palingvisserij. In de Harinxmastrjitte ziet u de bestaansgeschiedenis terug in de prachtige gevels en eeuwenoude pandjes. Tot het begin van de 20e eeuw was de paling een exportproduct en werd deze zelfs naar Londen gebracht. De palingvissers uit dit Friese dorp hadden tot 1938 hun eigen ligplaats op de Theems. De paling was en is het beeldmerk voor de visserij van vroegere tijden, daar de vis zelfs in het wapen is afgebeeld. De Kornelis Ykes II, de authentieke palingaak die van Heeg naar Londen voer, is in 2009 gereconstrueerd.