Ga naar inhoud
MAP

Strandvakantie in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Op vakantie in eigen land? Voor de ultieme strandvakantie hoef je niet ver te reizen. Geniet van een heerlijke strandvakantie in Friesland. Je vindt in Zuidwest Friesland de mooiste (onontdekte) stranden langs de uitgestrekte IJsselmeerkust of aan één van de Friese meren. VVV Waterland van Friesland geeft je tips voor 'wetterwille', oftewel waterpret, op de mooiste 7 stranden van Zuidwest Friesland.

1/ It Soal

Het 800 meter lange strand it Soal bij Workum is ideaal voor (kite)surfers omdat ook hier het water niet diep is. Ook voor kinderen is dat natuurlijk ideaal. Of blijf je liever op het strand om een zandkasteel te bouwen? Vanaf het terras van Havenrestaurant it Soal zie je de zon in het water zakken en sluit je de dag af.

Plan je strandvakantie hier

2/ de holle poarte

De Holle Poarte is het strand van Makkum en een erg populair dag- en familiestrand. Er zijn speeltoestellen, er hangt een volleybalnet en het water is lekker ondiep. De kleinsten kunnen hierdoor onbekommerd in het water spelen. Na een middagje strand kun je heerlijk flaneren langs de winkeltjes op de boulevard, pal achter het strand.

Vind een vakantiewoning in de buurt

3/ de Hege Gerzen

Tegen een kleine entreeprijs kun je je een dag vermaken op het strand de Hege Gerzen bij het dorp Oudemirdum. Het heeft een unieke locatie aan het IJsselmeer. Je kunt hier zwemmen en er zijn kleedruimten en toiletten aanwezig. Ook zijn er speeltoestellen, een voetbal- en volleybalveld, een peuterbad en een midgetgolfbaan. Niet uitgespeeld? Breng dan een bezoek aan het naastgelegen Speel- en natuurpark Sybrandy's.

Boek je overnachting

4/ De potten

De Potten is het strand van Sneek bij de plaats Offingawier waar je gratis kunt parkeren, lekker kunt zwemmen, je handdoekje kan neerleggen in het gras en dus heerlijk kunt zonnen. Voor de kleinsten zijn er speeltoestellen. Wat grotere kinderen vermaken zich door te volleyballen of bij de nabijgelegen waterskibaan.

Plan je vakantie naar Sneek

5/ de Pharshoeke

In watersportdorp Heeg is het bij de Pharshoeke dolle waterpret geblazen met een 12 meter lange en 3,5 meter brede waterglijbaan, ook wel de 'Waverider' genoemd. Natuurlijk kun je er ook heerlijk zwemmen en de kids vermaken zich prima in de speeltuin. Heeg is de perfecte uitvalsbasis om te fietsen, wandelen of het water op te gaan.

Plan je vakantie

6/ lemsterstrand

Maak vooraf aan een middag aan het Lemsterstrand een historische wandeltocht met een gids door Lemmer, te boeken bij de VVV in Lemmer. Bij Beachclub Lemmer met uitzicht over het strand kun je lekker wat drinken en een hapje eten om de dag tevreden af te sluiten.

Meer lekker eten en drinken

7/ 't Séleantsje

't Séleantsje bij Molkwerum is een klein en gezellig strand aan de IJsselmeerkust, vlakbij Camping 't Séleantsje waar je kunt overnachten. Combineer een bezoek aan het strand eens aan een wandeltocht over de zeedijk naar Stavoren of naar Hindeloopen. Je passeert het natuurgebied de Bocht van Molkwar.

Alle campings voor je strandvakantie

Misschien vind je dit ook leuk

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.