Ga naar inhoud
MAP

Vaarroute langs Watericonen

Vaartocht van 7 dagen langs waterwerken in Friesland

De vaarroute Watericonen biedt een unieke vaarroute door Friesland voor een week. Deze vaarroute is een geweldige manier om de prachtige natuur en cultuur van Friesland te ontdekken. De route begint in Lemmer en voert langs verschillende steden en dorpen, waaronder Joure, Sneek, Makkum en Workum. Je kunt genieten van de prachtige landschappen, historische bezienswaardigheden, musea, restaurants en winkels. Ook kun je er voor kiezen om van boord te gaan en per fiets de regio Waterland van Friesland te ontdekken. De route is een geweldige manier om de regio te verkennen en te genieten van de vele bezienswaardigheden die Friesland te bieden heeft. VVV Waterland van Friesland biedt een unieke vaarroute door Friesland voor 7 dagen, waarmee je de prachtige natuur en cultuur van Friesland kunt ontdekken.

Meer over de vaarroute Watericonen

Stromen

Stromen

Aan de hand van 13 watericonen wordt je meegenomen op reis door Zuidwest Friesland. Je ontdekt hoe mensen samenwerken met het water, maar ook de strijd er mee aangaan. Lees meer over hoe mens en water samenwerken, veranderende natuur, hoe de cultuur is gevormd en waarom Zuidwest Friesland zo'n uniek waterlandschap heeft.

Overnachten tijdens de route

Overnachten tijdens de route

Tijdens deze vaarroute van een week wil je ook onderweg ook wel eens overnachten in een haven. In ieder dorp of stad waar je overnacht vind je diverse fijne havens. In Joure kun je bijvoorbeeld overnachten bij de passantenhaven aan de rand van het knusse dorpscentrum. Maar ook in de andere dorpen en steden vind je een fijne mix van grotere havens en aanmeren langs de kade in het centrum. Soms moet je er iets verder voor varen, maar veelal liggen de havens op de route. 

Vaarroute Watericonen in 7 dagen

Vaarroute Watericonen in 7 dagen

Deze vaarroute is onderdeel van de verhaallijn Stromen en leidt je langs dertien waterwegen- en werken en laat je ontdekken hoe het water het landschap en de mens in Zuidwest Friesland heeft beïnvloedt. In principe start de route vanaf Lemmer, maar je kunt de route uiteraard ook vanaf een ander punt oppakken. Je vaart vanuit Lemmer via het Tjeukemeer richting IJlst, waar de houtzaagmolen van dik hout planken zaagt. Je ontdekt een jaagpad bij Tjerkwerd en leert alles over de Afsluitdijk. Daarna vaar je verder richting Gaasterland waar je een uitstapje met de fiets maakt, hier kun je de enige drie kliffen van Friesland verkennen! Via het verdronken dorp Elahuizen en het Slotermeer vaar je weer terug naar je startpunt in Lemmer. 

Fietsen huren

Fietsen huren fietstocht zuiderzee

Onderweg is er voldoende tijd en ruimte om van boord te stappen en de omgeving verder te verkennen per fiets. Meer je boot aan in Makkum en fiets naar de Afsluitdijk, waar je het Afsluitdijk Wadden Center kunt bezoeken. Of leg je boot aan in Hemelum en fiets dwars door Gaasterland naar de enige drie kliffen die Nederland rijk is! Kun je niet je eigen fiets mee aan boord nemen? Geen paniek. In Zuidwest Friesland zijn er meer dan genoeg bedrijven die fietsen verhuren. Zo is er altijd een fietsverhuurbedrijf bij jou in de buurt. 

Boot huren

Boot huren

Ook wanneer je niet over een eigen (motor-)boot beschikt, kun je deze vaarroute varen. Er zijn namelijk heel veel bootverhuurbedrijven in Zuidwest Friesland. Zo kun je in Lemmer (het startpunt van deze route) al bij meerdere bedrijven terecht voor het huren van je boot. Maar ook op andere punten in deze route kun je prima een boot huren en vanaf daar de route oppakken. Ook voor de onervaren schipper is deze vaarroute goed te doen, de vaarwegen zijn ruim genoeg om elkaar te kunnen passeren of je schipperskunsten uit te testen. 

Vaarroutes

Vaarroutes

Ben je na het varen van deze vaarroute geinspireerd geraakt en wil je meer vaartochten in Friesland maken? Dat snappen we! Klik op de rode knop en je ziet een compleet overzicht van de mooiste vaarroutes in Friesland. Je vindt hier een mooie combinatie van dagtochten en langere vaartochten. Veel vaarplezier!

Meer tips voor watersport? Deze blogs vind je misschien interressant:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.