Ga naar inhoud
MAP

Palingvissen Slotermeer

‘Go with the flow’ en volg de paling in Waterland van Friesland. Door duurzaam aalbeheer in Friesland keren oude tijden langzaam terug. De paling kent namelijk een lange en rijke historie in Waterland van Friesland. Ooit, in de gouden tijden van de palingvisserij, voeren zes keer per jaar zo’n zestien Friese schepen naar Londen om daar levende paling aan de man te brengen. Volgens kenners komt namelijk de lekkerste paling uit de Friese wateren. Het roken van paling noem je in het Fries ‘ielrikje’. Vers gerookte paling is op vele Friese markten en in restaurants te vinden.

De palingaak Korneliske Ykes II

Zo’n tachtig jaar geleden lag er steevast een palingaak aan een ‘eigen Hegemer steiger’ in de Engelse hoofdstad. Friese palingen waren daar erg gewild bij de gewone bevolking. Echter, de overtocht was zwaar en mede hierdoor hield in de jaren dertig deze traditie op. Om in juni 2019 eindelijk te herleven toen een herbouwde palingaak uit het dorp Heeg opnieuw de overtocht naar Londen maakte met levende paling aan boord. Honderden toeschouwers in Heeg zwaaiden met witte zakdoeken ‘hun’ palingaak Korneliske Ykes II uit voor de overtocht. 

Stap aan boord

Stap op de ‘Electric Eel’

Een van de laatste veertien Friese beroepsvissers is Freerk Visserman. Hij vist nog met fuiken en doet aan verspreide visserij. Zo zet hij in het vroege voorjaar zijn fuiken uit in de poelen achter Heeg, omdat daar de eerste paling te vangen is. Later in het voorjaar komen de rest van de locaties in zijn visgebied aan bod. Freerk levert rechtstreeks aan restaurants in Heeg en omstreken. Ook verkoopt hij een vangstdeel op de visafslag van Urk. Wie geïnteresseerd is kan tijdens een excursie meevaren op zijn fluistersloep de ‘Electric Eel’.

Meevaren met Freerk

Miljoenen jonge palinkjes

De aanleg van sluizen, gemalen en de Afsluitdijk blokkeerden de natuurlijke migratie van de paling van en naar de Sargassozee, waar de paaiplaats van alle palingen is. Hierdoor kwam de voorplanting in gevaar. Ook de motorisering van de scheepvaart heeft de palingstand geen goed gedaan. Daarom is er sinds 2009 een landelijk vangstverbod van kracht. Het is mede dankzij de inspanningen voor duurzaam aalbeheer van de Friese Bond van Binnenvissers en Stichting DUPAN dat we nog wel kunnen genieten van deze bijzondere vis. Namelijk door gequoteerde visserij en door twee-jaarlijks miljoenen jonge palinkjes uit te zetten in de Friese wateren. Hiermee wordt een flinke impuls gegeven aan het herstel van de palingstand. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.