Balk was in vroegere jaren een welvarend dorp, onderdeel van Harich. In de 16e eeuw werd Balk geplunderd door Spaanse soldaten uit Groningen, waarna het vervolgens richting onafhankelijkheid groeide. In de 18e eeuw stond het dorp in de hele Zuidwesthoek bekend om de boterhandel. Het Friese dorp ligt aan de Luts, een riviertje, waarvan aan beide kanten werd gebouwd. De historische kern van het dorpje, met monumentale panden vlakbij het Slotermeer, is aangemerkt als beschermd dorpsgezicht.

Evenementen en activiteiten

Winkeltjes, terrasjes en passerende bootjes maken Balk tot een levendige watersportplek. Aan de rand van het Slotermeer ligt een grote jachthaven en aan de rivier zijn twee zeilscholen gevestigd. Het meest markante stuk van de Elfsteden vaar- en fietsroute loopt via het Gaasterlandse bos richting de Fluessen. Aanleggen kan bij het gezellige strandpaviljoen én langs de Luts. Zomers vaart er een skûtsje als beurtveer tussen dit Friese dorp en Heeg, zodat fietsers hun route kunnen uitbreiden. In de wintermaanden wordt er de Berenburgcup gezeild, waarbij ze vertrekken richting Slotermeer.

Wetenswaardigheden

Het dorpje is gelegen in gemeente de Fryske Marren. Balk heeft net iets meer dan vierduizend inwoners en kent maar liefst 33 rijksmonumenten.