Ga naar inhoud
MAP

Watersport in Friesland: 8 leuke watersportactiviteiten

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Watersport in Friesland. VVV Waterland van Friesland geeft 8 tips voor watersport activiteiten in Friesland. Heb je een avontuurlijke lifestyle of doe je het liever rustig aan? Op het water kun je alle kanten op! Ga je mee het 'wetter', oftewel water, op?

Lees hier dé 8 tips

1/ zeilen over de friese meren

Friesland is de zeilprovincie van Nederland. Deze watersport is immens populair en wij weten wel waarom! Het is een heerlijke actieve vorm van varen, zeker als je gaat meehelpen. Ervaar de kracht van de wind terwijl je over het water scheert bij goede wind. Een zeilboot kun je huren bij vele aanbieders op onze website. En er is heel wat te kiezen! Laat je daarom goed informeren om te kijken wat bij je past. Nog geen ervaring? Meld je dan bij een zeilschool voor zeilles. Of ga mee met een schipper die je alles over zeilen leert. Zo kun je ook meevaren met een traditioneel skûtsje. Een superleuk uitje voor met je vrienden, familie of collega's!

Meer over zeilen in Friesland

2/ Huur een sloep en ontspan op het water

Sloepvaren. Heerlijk ontspannen varen over de vele Friese meren, door pittoreske watersportdorpen en gezellige Elfstedensteden is met een sloep. Op heel veel plekken in Waterland van Friesland kun je een sloep huren. Het aanbod via de website van VVV Waterland van Friesland is ook erg ruim. Handig is dat je voor een sloep geen vaarbewijs nodig hebt. Ga op pad met een mooie vaarroute, neem de tijd, leg onderweg aan en geniet! Neem lekker eten en drinken mee voor een picknick of kies voor een terras aan het water. Even afkoelen? Spring even het water in en je bent weer helemaal fris.

Huur een sloep in Friesland

3/ Suppen in Friesland door Sneek of poelen bij Heeg

Je relaxed voortbewegen en sportief bezig zijn doe je door te suppen. Huur een supboard in Friesland en een peddel en ga bijvoorbeeld suppen door de grachten van Sneek. Je vaart zo langs de beroemde Waterpoort en stapt even van je board af om een terrasje aan het water te bezoeken. Vooral met mooi weer is suppen prachtig, maar er zijn steeds meer mensen die het hele jaarrond suppen met de juiste kleding. Heb je nog nooit gesupt? Geen probleem! Met een paar tips peddel jij er zo op los. Houd je van rust en ruimte? Ga dan suppen op de poelen rondom Heeg en Oudega (SWF). Hier mogen geen grote gemotoriseerde boten komen, dus alle rust voor jou op het supboard.

Ontdek meer over suppen in Friesland

4/ windsurfen

Old school windsurfen is terug van weggeweest! Deze sport kun je op bijna alle Friese meren goed beoefenen. Als je een beginner bent, is het handig te kiezen voor wat rustiger wateren zoals de Aldegeaster Brekken. Neem windsurfles en kijk eens wat je na een uur al kunt! En na een paar lessen en veel oefenen op je plank, kun je al manoeuvreren en misschien zelfs met een trapeze surfen.

Ontdek meer over windsurfen in Friesland

5/ kitesurfen

Kitesurfen is een combinatie van vliegeren en surfen. Wil je het kiten onder de knie krijgen? Dan is Zuidwest Friesland dé perfecte plek omdat het water hier op veel plekken ondiep is. In Friesland staat vaak betere wind voor kitesurfen dan in de rest van Nederland. Er zijn in Waterland maar liefst 7 kitesurf spots te vinden: Lemmer, Mirns, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Makkum en Kornwerderzand. Ook mensen die niet willen kiten kun je gerust meenemen want vanaf het strand is het prachtig om te zien: al die gekleurde kites en rondvliegende kiters.

Ontdek meer over kitesurfen in Friesland

6/ foilen

Vanaf windkracht 3 kun je foilen in Friesland. Met een foil zweeft je plank ongeveer 50 centimeter boven het water. Dit doet de plank door een vleugelconstructie, de hydrofoil genaamd. Een groot voordeel is dat je deze sport al kunt beoefenen met windkracht drie, omdat er weinig weerstand van het water is. En de extra dimensie van zweven boven het water geeft een grotere adrenalinekick. Een foil is te bevestigen onder een surfboard, een kitesurfboard en dus ook te gebruiken bij het wingsurfen. Foilen met een kitesurf is alleen geschikt voor ervaren kitesurfers. Over het algemeen is het raadzaam om voor foilen een les te nemen, zodat je ook bekend wordt met de omgeving en de diepte van het water, wat nodig is voor de foil. Staat er helemaal geen wind? Kom dan elektrisch foilen!

Ontdek elekstrisch foilen
Efoilen in Heeg bij Flying Fish

7/ wakeboarden en waterskieën

Staat er weinig wind? Kies dan voor een dagje wakeboarden of waterskiën. Dit kan met een lijn aan een snelle boot of een kabelbaan. Vlakbij het Snitser Mar is een nieuwe kabelbaan te vinden waar je mooie rondjes van 770 meter maakt. Ook is er een wakepark waar geoefende boarders de vetste trics kunnen maken. De toeschouwers willen tenslotte ook geëntertaind worden! Wil je achter een speedboot waterskiën of wakeboarden, dan moet dat in een snelvaargebied. Op de Fluessen, de Sleattemer Mar, Tsûkemar en Snitser Mar zijn de snelvaargebieden gemarkeerd met gele boeien.

Ontdek de waterskibaan bij Sneek

8/ Relaxen aan de stranden

Rondom de Friese meren en aan het IJsselmeer zijn vele stranden te vinden. Kies uit meer dan 25 stranden in deze regio! Neem een emmertje en schepje en je kinderen vervelen zich nooit. Of neem zelf een verkoelende duik in het water. Aan het strand van het Heegermar bij Heeg vind je deze 12 meter lange familieglijbaan, ook wel een Waverider genoemd. Dit strand met fijne bankjes, een speeltuintje en dus ook de glijbaan is voor iedereen gratis toegankelijk.

Ontdek alle stranden in Zuidwest Friesland

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.