Ga naar inhoud
MAP

Pontjeroute Gaastmeer

(24,6 km)

Op de fiets én over het water, want aan het einde van een 'doodlopend' pad, word je met een fietspontje naar de overkant gebracht om je fietstocht te vervolgen.

Over deze route kunnen we zoveel vertellen: denk alleen al aan de prachtige uitzichten over het water langs het ‘Brekkenpaad’ of de karakteristieke stelpboerderijen in de streek het Heidenskip. Stap zeker af in het pittoreske dorp Sandfirden. Want niet voor niets is dit dorp als tweede geëindigd in een landelijke verkiezing van de mooiste plattelandsparels (P10).

Dit ga je zien

Startpunt: Knooppunt 34
Munkedyk
8611 Gaastmeer
1

d'Ald Herberch Gaastmeer

d'Ald Herberch Gaastmeer
Munkedyk 46
8611 JR Gaastmeer
2

Veerpont It Oerset (Gaastmeer)

Veerpont It Oerset (Gaastmeer)
Gaastmeer
De pont steekt van wal
23
18
3

11fountains Workum

11fountains Workum
Skill
8711 CL Workum
4

Museum Warkums Erfskip

Museum Warkums Erfskip
Merk 1
8711CL Workum
17
5

Jopie Huisman Museum

Jopie Huisman Museum
Noard 6
8711AH Workum
04
06
6

IJsboerderij Margje 24

IJsboerderij Margje 24
Trekwei 13
8711 GS Workum
16
15
7

Molen Doris Mooltsje

Molen Doris Mooltsje
Brekkenpaad 1
8614 AN Oudega SWF
31
8

Pizzeria Tre Paesi

Pizzeria Tre Paesi
Hagenadyk 4
8614 AB Oudega SWF
32
33
Eindpunt: Knooppunt 34
Munkedyk
8611 Gaastmeer

Beschrijving

Startpunt: Knooppunt 34
Munkedyk
8611 Gaastmeer

Gaastmeer: is een rustiek dorpje en biedt goede mogelijkheden om aan alle drukte te ontsnappen. Zowel voor watersporters als fietsers en wandelaars is het een prima startplaats voor verrassende tochten.

It Heidenskip: Een uitgestrekte streek met karakteristieke stelpboerderijen en moderne veehouderijbedrijven. Rust en ruimte zijn hier nog volop te vinden. Het kleine dorp heeft een sterk verenigingsleven en de fierljeppers, touwtrekkers en muziekvereniging Studio zorgen voor een landelijke en zelfs internationale bekendheid. De schrijver Hylke Speerstra deed hier met zijn boek 'De Oerpolder' in 2006 nog eens een schepje bovenop.

Workum: één van de oudste stadjes van Friesland en heeft van alles te bieden: van het Jopie Huisman Museum tot gezellige terrasjes en van gildebaren in de Gertrudiskerk tot mooie natuurgebieden.

Doris Mooltsje: molen aan de Oudegaster Brekken uit de 18de eeuw, één van de oudste gedateerde watermolens van Friesland. Genoemd naar de laatste molenaar, Doris Hoekstra, die in 1908 eigenaar werd van de naast gelegen boerderij en van deze molen. In 1998 werd de molen na een grondige renovatie weer in bedrijf gesteld en in 2003 op de monumentenlijst geplaatst.

Idzega en Sandfirden: Het loont de moeite om tussen de knooppunten 33 en 32 even af te slaan naar Idzega en/of Sandfirden. Idzega is één van de meest pittoreske plekjes en met ca. 25 inwoners één van de kleinste dorpen van Friesland. Het is gesitueerd aan de Idzegaasterpoel en op het kerkhof staat een klokkenstoel. Sandfirden (Sânfurd in het Fries) is een klein dorpje, prachtig gelegen op een schiereiland tussen de meren van Zuidwest Friesland. Het dorpje bestaat uit een kerk, enkele woningen en boerderijen. Een prima plek om rust, ruimte en natuur te ervaren.

Oudega is direct aan het water van de Oudegaaster Brekken gelegen en daarmee ideaal voor waterliefhebbers. Het dorp heeft een aantal horecagelegenheden, dus geniet heerlijk op een terrasje van een welverdiende pauze. 

Eindpunt: Knooppunt 34
Munkedyk
8611 Gaastmeer
  • 23
  • 18
  • 17
  • 04
  • 06
  • 16
  • 15
  • 31
  • 32
  • 33

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.