Ga naar inhoud
MAP

UNESCO Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer

Het grootste functionerende stoomgemaal ter wereld

Door de 60 meter lange schoorsteen kun je haar in Lemmer niet over het hoofd zien: het Ir. D.F. Woudagemaal. Eén van Nederlands mooiste technische monumenten. En 100% functionerend. Al sinds 1920 wordt het gemaal bij hoge waterstanden aangezet om het water te ‘balansearjen’, oftewel balanceren. Om overtollig water uit de Friese boezemwateren in het IJsselmeer te pompen. De bijbehorende en naastgelegen Teroelster Kolk wordt gebruikt om bij droogte water vanuit het IJsselmeer weer in te laten. In 1998 is het Woudagemaal geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Magische machinerie

’s Werelds grootste nog functionerende stoomgemaal maakt indruk. In de enorme machinehal staan vierstoommachines met daaraan gekoppeld vier machtige vliegwielen. Daarmee worden acht waaierpompen in werking gezet die vier miljoen liter water per minuut verplaatsen. Ter beeldvorming: de pompen zijn zó krachtig dat ze in twee dagen tijd het hele Sneekermeer leeg zouden kunnen pompen. Om de stoomketels te vullen met water, de zware stookolie voor te verwarmen en de acht pompen één voor één op te starten, is een ploeg van minstens elf mensen nodig. Na acht uur opstarten en opwarmen draait de meer dan 100 jaar oude machine op volle toeren. En dat is een magisch gezicht.

Leukste uitje van Friesland

Het Woudagemaal heeft een speciaal bezoekerscentrum waar jong en oud kunnen leren over de werking van het stoomgemaal. Naast een interactieve expositieruimte wordt er een 3D film getoond zodat je het Woudagemaal onder stoom kunt beleven. Kinderen kunnen in de expositieruimte meedoen met een speurtocht en worden opgeleid tot hulpmachinist. Het Woudagemaal is meerdere malen genomineerd als leukste uitje van Friesland.

Bezoek het Woudagemaal

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.