Ga naar inhoud
MAP

Jaarrond gastvrij: volop aandacht voor doorvaren

Wegens succes is het watersportseizoen in Waterland van Friesland verlengd. Daarom hebben we samen met ondernemers in maart 2022 gebrainstormd. Om te kijken hoe we van ‘doorvaren’ een groter succes kunnen maken.

Want het wordt steeds makkelijker om het hele jaar rond te varen. Steeds meer bruggen worden op afstand bestuurbaar en daardoor makkelijker jaarrond bediend. Bootverhuurders zien de verhuur toenemen. Tijd om, vooral op het gebied van informatievoorziening, het doorvaren meer aandacht te geven. Hiermee zijn we gestart in 2022. We nemen je graag mee in de resultaten die zijn behaald.

Doorvaarroutes

In samenwerking met Dagrecreatieve Netwerken zijn er drie routes ontwikkeld om 'door te varen' in het Nederlands en het Duits. Hierin is ook een sloepenroute opgenomen. Bekijk de routes hier: 

Doorvaarroute Zuidwest Friesland
Doorvaarroute Friese Merengebied
Doorvaarroute Langweer Goïngarijp Broek

sloepen aan een steiger in de winter

Campagne pagina

We hebben een Nederlandse en een Duitse campagne pagina gemaakt. Op deze pagina staat alle informatie die je nodig hebt om tussen 1 oktober en 1 april te gaan varen in Friesland. Je vindt hier de drie nieuwe routes, een overzicht met allerlei voorzieningen die je onderweg nodig hebt, informatie over bruggen en het openen van de bruggen en leuke activiteiten die je onderweg kunt doen.

Bekijk de pagina
Broek Bloksloot winter luchtballon

Voorzieningen

Veelvoorkomende vragen van vaarders zijn: "waar kunnen wij tanken?" of "waar kan ik mijn vuilwatertank legen?" We hebben inventarisatie gedaan en een overzicht gemaakt van de faciliteiten. Dit overzicht is veelvuldig gedeeld in bijvoordbeeld de Facebookgroep 'Met de boot door Friesland'.

Overzicht voorzieningen
twee koppen met warm drinken erin op een boot

Opfriesen

Naast VVV Waterland van Friesland werd er ook door Merk Fryslân campagne gevoerd voor doorvaren. Doorvaren is door Merk Fryslân meegenomen in de zogeheten 'Opfries' campagne.

Opfries campagne
twee vrouwen in de winter op een boot met dikke winterkleding

Bereikcijfers campagnes

Via social media zijn gerichte campagnes gevoerd via social media in Nederland en Duitsland. Ook hebben we geadverteerd met doorvaren in video’s van Watersport TV. Bekijk hier de bereikcijfers van onze social media campagnes en het aantal bezoeken op onze website:

Aantal bezoekers pagina's doorvaren NL: 11.094 weergaves / 8.987 bezoeken

Aantal bezoekers pagina's doorvaren DE: 3.487 weergaves / 2.865 bezoeken

Bereik social media campagnes: 102.050

winterse foto van een weiland

Meer aanbod

Steeds meer voor bootverhuurders varen door in de winter, zij zorgen er voor dat hun verhuurboten winterproof en tip top in orde zijn.

Bekijk het aanbod
een vaarhuis in de sneeuw

Doorvaren in de media

André van Duin en Jannie van der Heijden gaven het doorvaren een mooie boost. In het NPO1 programma Denken aan Holland voeren zij de Elfstedentochtroute. Lees hier het verslag.

Er zijn diverse persmomenten geweest die wij hebben geïnitieerd:

Tijdens persweekend OPFRIESEN van Merk Fryslan is een groep van zeven bloggers met een boot van De Schiffart Yachtcharter van Terherne naar Joure gevaren. Op social media deelden zij hun belevenissen. Nature scanner & Waanzinnige wereld schreven er een blog over.

Pieter en Marieke Rosier zijn verknocht aan het water en hun schip de Canicula, ook zij varen door na het zomerseizoen. Met een boot van Aquanaut Yachting Sneek gingen zij in november op pad. Hier lees je hun verhaal. Het leuke is, ze hebben hun avontuur ook gefilmd!

In november ging er een journalist het water op met een boot en schipper van Holiday Boatin. Er verscheen een artikel in het magazine Noorderland.

Ook Yacht Charter Tuil nam een journalist mee op een boot, zij hebben de lange doorvaarroute gevaren. Er verscheen een artikel in het MEER magazine van de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden.

Tijdens de persreis met Lydia van Ontdek je Plekje en Instagrammer Ryka en Instagrammer Susanne werd een sloepentocht gemaakt met een sloep van De Twirre. Lydia schreef een blog en Ryka deed verslag op Instagram en Susanne hield haar Instagramvolgers ook op de hoogte.

Volgend jaar door

Ook volgend jaar gaan we weer aandacht besteden aan doorvaren. Wil je op de hoogte blijven? Meld je, wanneer je dat nog niet gedaan hebt, aan voor de groepsapp over doorvaren. Via deze link kun je toegevoegd worden aan deze groepsapp!

Tips en suggesties welkom
Heb je naar aanleiding van afgelopen maanden tips of adviezen voor ons om samen doorvaren tot een weer groter succes te maken? Laat het ons weten door een mail te sturen naar grietje@waterlandvanfriesland.nl.

Broek Bloksloot winter hek weiland lanschap

Campagnefoto's

  • Sfeerbeeld wintervaren
  • Douw op de Friese meren in de ochtend
  • twee koppen met warm drinken erin op een boot
  • sturen op de boot
  • boot op het water in de winter
  • twee vrouwen in de winter op een boot met dikke winterkleding
  • een boot op het water in de winter
  • een groep zwanen in het water
  • aan het roer op de boot
  • Marrekrite steiger aan de Geeuw tussen IJlst en Sneek

Ook interessant om te bekijken of te lezen:

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.