Schatzoeken in Hindeloopen

Elfstedenstad Hindeloopen was jarenlang een gesloten gemeenschap die weliswaar door de handelsvaart een sterke verbintenis met Amsterdam had. Een en ander leidde tot een eigen taal, klederdracht en Hindelooper schilderkunst. Wie nu door Hindeloopen wandelt, waant zich in een openluchtmuseum. Aan de gevels van de huizen is de rijkdom van het handelsverleden af te zien. Er zijn zoveel schatten te zien dat Lonely Planet Hindeloopen een ‘top experience’ noemt. Wat vind jij?

1/ Hindelooper schilderkunst

Zwierige patronen van bloemen, bladeren en vogels op houten meubels en ook op souvenirs kenmerken de Hindelooper volksschilderkunst. Het Koningshuis is ook groot fan: alle drie prinsesjes hebben in een ‘Hindelooper’ tafelstoel gezeten. Regelmatig bestelt het Koningshuis cadeaus in Hindeloopen als uniek cadeau bij staatsbezoeken in andere landen. Bezoek in Hindeloopen één van de weinige schilders die deze kunst nog beheerst, of probeer het zelf in de vingers te krijgen door mee te doen aan een workshop.

> Schilder Bootsma

> Schilder Roosje Hindeloopen

Iekoon Store

2/ Hindelooper klederdracht

Regelmatig staken de Hindelooper vrouwen in de 17e eeuw met het beurtschip de Zuiderzee over om hun scheepsmannen in Amsterdam uit te wuiven of op te halen. Daar zagen zij exotische schatten, zoals prachtig gedecoreerde katoenen stoffen, die door de Verenigde Oost-Indische Compagnie werden aangevoerd. Thuis verwerkten ze de stoffen in hun eigen klederdracht. Het combineren van bloemen en ruiten leverde een kleurrijk geheel op. In Museum Hindeloopen vind je prachtige voorbeelden van de pronk- en werkdracht van de dames. Tevens zijn de stoffen nog steeds bij winkeltjes in Hindeloopen te koop.

Bezoek museum Hindeloopen

3/ Fontein Flora & Fauna - Shen Yuan

De prachtige fontein ‘Flora en Fauna’ van de Chinese kunstenares Shen Yuan is gemaakt voor het kunstproject 11fountains. Ze liet zich inspireren door het stadswapen van Hindeloopen waarin een levensboom omringd wordt door een hert en een hinde. In de visie van Shen symboliseert de boom levensenergie én wijsheid. Wie op de grote houten geweien gaat zitten, die de fontein omringen, ziet water spuwende exotische vogels met elkaar praten. Over wie zouden ze het hebben?

Lees meer over de fontein

5/ Schaatsmuseum

In het eerste Friese schaatsmuseum is de complete geschiedenis van de heroïsche Elfstedentocht te vinden. Ook bezit het museum inmiddels de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld. Evenals ’s werelds grootste schaats die maar liefst 6 meter en 11 cm meet. Tevens zijn er bijzonderheden van alle winnaars van de Elftstedentocht te zien. En rariteiten, zoals een afgevroren teen. Of wat dacht je van de enige echte schaatsen waarop destijds kroonprins Willem Alexander onder de schuilnaam W.A. van Buren de Elfstedentocht in 1986 reed? Op het gebied van kortebaan schaatsen is er ook van alles te vinden. In het bijbehorende restaurant de Friese doorloper kun je op adem komen met wat lekkers. 

Bezoek het museum

6/ Sluis en het Sylhús

Hindeloopen is rijk aan rijksmonumenten, zoals ook de sluis en het bijbehorende Sylhús. De sluis was er al in de 17e eeuw en vormt de verbinding voor de pleziervaart tussen het centrum en de haven en IJsselmeer. Kijk hoe de sluisgang telkens weer vermakelijke taferelen oplevert in het hoogseizoen. Of neem plaats op de leugenbank onder de overkapping van het Sylhús en hoor de meest fantastische verhalen van de ‘locals’ aan.

Bezoek de sluis en het Sylhús

7/ ‘It Kweade Wiif Fan Hylpen’

Een herinnering aan het volksverhaal ‘it Kweade Wiif fan Hylpen’ is nog te vinden op het huis aan de Buren 44 in Hindeloopen. Een gevelsteen laat een hond zien met daarboven een engeltje, wat de vleugels uitgespreid heeft boven de hond.

Lees meer over deze sage