Ga naar inhoud
MAP

Hemelvaart tips in Friesland

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Wat te doen tijdens Hemelvaart in Friesland

Het Hemelvaartweekend staat voor de deur, het perfecte moment om er even een (lang) weekend tussenuit te gaan. Even gas terug en pas op de plaats maken. Waterland van Friesland biedt genoeg mogelijkheden om van jouw Hemelvaartweekend in Zuidwest Friesland een unieke ervaring te maken. Je vindt hier een groot aanbod van accommodaties, waaronder hotels, campings, vakantiehuizen en appartementen. Er zijn een tal van activiteiten en bezienswaardigheden die je tijdens het weekend van Hemelvaart in Friesland kunt bezoeken. Heb je zin in een feestje? Breng dan een bezoek aan een tof festival, op Hemelvaartsdag worden er meerdere leuke festivals in Friesland georganiseerd. Ook op het sportieve vlak wordt er het nodige georganiseerd. Moedig de lopers van de Elfstedenwandeltocht of de fietsers van de 16 Dorpentocht aan of doe zelf mee! Je kunt ook op stedentrip gaan en de zeven Elfsteden van Waterland van Friesland ontdekken. Er is genoeg te doen tijdens en rondom Hemelvaart in Friesland, wij geven je de leukste tips.

Heechspanning Straatfestival

Elk jaar wordt watersportdorp Heeg op Hemelvaartsdag omgetoverd tot één groot theater. Op elke hoek van de straat word je verrast met een toffe act. Verschillende straatartiesten maken er één groot feest van. Acrobaten vliegen door de lucht, menselijke apen halen de gekste capriolen uit en er wordt gedanst op alle soorten muziek vanuit de hele wereld. Dit jaar viert Heechspanning Straatfestival een bijzonder feestje, ze bestaan namelijk dertig jaar. Alle reden om groots uit te pakken.

Meer over Heechspanning
een man verkleed als een boom, hij heeft groene strepen op zijn gezicht Een mens in een apenpak, om hem heen staan allemaal mensen naar zijn act te kijken.

Elfstedenwandeltocht

Traditioneel wordt in de week van Hemelvaartsdag jaarlijks de Elfstedenwandeltocht georganiseerd. Genietend van de prachtige Friese natuur, afgewisseld met de gezellige steden en pittoreske dorpen, lopen wandelaars in vijf dagen de 207 kilometer lange tocht door de Friese Elfsteden. Voor vele wandelaars staat het Elfsteden-wandelkruisje hoog op hun ‘bucket list’, wanneer zij de finish in Leeuwarden behalen is het dan ook één groot feest. Dit jaar wordt het 75-jarig jubileum grandioos gevierd. Moedig deze strijders aan en vier het feestje met hun mee!

Meer informatie over de Elfstedenwandeltocht
Wandelaars in Friesland Wandelaars in Zuidwest Friesland op de pingjumer gulden halsband

Lemmer Ahoy

Tijdens Lemmer Ahoy is het drie dagen feest "op 'e Lemmer". De zeilwedstrijden van de eeuwenoude traditionele Friese skûtsjes staan centraal in deze driedaagse. In verschillende niveaus gaan zo’n vijftig skûtsjes de strijd met elkaar aan op het IJsselmeer. Vanaf de dijk is dit prachtige schouwspel goed te volgen. In het centrum van Lemmer kan jong en oud zich vermaken op de kermis en op zaterdag wordt er een Hemelvaartmarkt georganiseerd.

Meer over Lemmer Ahoy

ParkBOP Bolsward

Tijdens ParkBOP krijgen nieuwe bands uit Bolsward en omgeving de kans om zich op Hemelvaartsdag voor een groter publiek te presenteren en hun muziek ten gehore brengen. Pop, rock, funk en soul, op alles kan gedanst en meegezongen worden. Kinderen kunnen zich vermaken in de ‘kids area’ en bij diverse foodtrucks kan lekker gegeten worden.

Meer over ParkBOP

Kleintje Sneekweek en Stappersavond

Het Hemelvaartsweekend staat elk jaar in het teken van Kleintje Sneekweek, de generale repetitie van de 'grote' Sneekweek. Vier dagen lang krioelt het op het Sneekermeer van de watersporters. Met het wind in de zeilen probeert ieder zo snel mogelijk de eindstreep te behalen. De vrijdagavond wordt ook wel ‘de stappersavond van Sneek’ genoemd, bekend bij velen. In de cafés in het centrum van Sneek is het één groot feest. Live artiesten en dj’s maken er een swingende avond van.

Meer over Kleintje Sneekweek Stappersavond
een groepje zeilbootjes met elk 1 bestuurder op het sneekermeer twee zeilers met een rode jas op een zeilbootje tijdens de sneekweek

Elfsteden Oldtimer Rally 2023

Op de zaterdag na Hemelvaart (20 mei) rijden maar liefst zeshonderd oldtimers een tourrit langs de Friese Elfsteden. Dit is het grootste ééndaagse, rijdende, oldtimer evenement in Europa. In de Friese Elfsteden klinkt live muziek en worden verschillende activiteiten georganiseerd. Neem een kijkje en geniet van deze prachtige motoren die de prachtige tocht door Friesland maken.

Meer over de Elfsteden Oldtimer Rally 2023

16 Dorpentocht

Jaarlijks wordt er op Hemelvaartsdag de 16 dorpentocht georganiseerd. Vanaf de sportvelden van Sport Club Joure stappen honderden fanatiekelingen op de fiets om één van de vijf routes door zestien dorpen van Friesland te fietsen. De kortste route is 25 kilometer en de echte bikkels kunnen een route van 150 kilometer afleggen. Het bijzondere is; elk jaar staat er een goed doel centraal. Dit jaar is dat Stichting Matchis. Moedig de fietshelden aan, of fiets je mee?

Meer over de 16 Dorpentocht
fietsers van de fiets elfstedentocht groep fietsers van de fiets elfstedentocht fiets door de bocht

Ontdek meer tips voor Hemelvaart in Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.