Ga naar inhoud
MAP

24 uur in Balk

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Na mijn 24 uur-avonturen in Heeg en Joure ging ik in september 24 uur naar het dorp Balk! Voor mij een onbekend dorp, dus vroeg ik mijn vriendin Vera mee. Zij is geboren en getogen in dit boterdorp! Een betere gids voor deze 24 uur kan ik mij niet wensen. Samen ontdekken we dit leuke dorp en ik vertel je er hieronder graag meer over.

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Na haar bezoek aan de 7 Elfsteden ontdekt ze nu de leukste dorpen in Zuidwest Friesland. Lees hier haar belevenissen!

Donderdag 12.00 uur

We starten ons bezoek aan Balk met een heerlijke lunch bij Willem de IJskoning, Bij de IJskoning verwacht je natuurlijk ijs en als voorafje krijgen we dan ook een lief mini-ijsje! YUM! Daarnaast genieten we van een lekkere pannenkoek. Naast dat Willem veel ijs verkoopt in de zomermaanden, kun je er ook leuk zitten om te lunchen met een pannenkoek! Je vindt Willem de IJskoning middenin het dorp waar je zomers ook goed op het terras kunt genieten. Vera en ik kletsen tijdens de lunch gezellig bij.

Bezoek Willem de IJskoning
Willem de IJskoning in Balk Mini-ijsje bij Willem de IJskoning in Balk

13.00 uur

Ik ben nieuwsgierig naar Balk en tijdens de lunch hoor ik de verhalen met veel plezier aan van Vera. Balk staat bekend om de Luts, van de Elfstedenroute, dit is het riviertje dat midden door het dorp loopt. Het dorp is een levendige watersportplek met gezellige terrasjes, leuke winkeltjes en veel toerisme. Vanuit Balk kun je zo richting het Slotermeer of de Fluessen voor een zeiltochtje, zwemmen of suppen.

De Luts in september in Balk Lydia in Vera in Balk met Goeie en Moai Fuort trui

13.30 uur

Na deze korte introductie rijden we eerst naar onze B&B voor de komende nacht. Net buiten het dorp vind je daar De Houtdijk. Een prachtige B&B op een hele mooie plek (met een hele grote tuin) waar je optimaal kunt genieten van luxe en de gastvrijheid van Harm en Martine. Wat een warmte straalt dit plekje uit! We wanen ons in een hele andere wereld, want je kunt hier zelfs genieten van een sauna en jacuzzi in de tuin, maar daarover later meer :) We installeren ons in onze kamer, bewonderen de plek en vertrekken daarna eerst weer door naar andere mooie plekjes in de omgeving van Balk.

Boek een overnachting bij De Houtdijk
Lydia Annema B&B Houtdijk slaapkamer

14.30 uur

Het is een regenachtige dag vandaag, maar gelukkig is er tussen de buien door af en toe een droog moment. Het initiële plan was om met de beurtveer naar Heeg te varen en terug te fietsen naar Balk maar vanwege het regenachtige weer besluiten we om naar Oudemirdum te gaan. Dit is een mooi autoritje door de prachtige bossen. Wat is dit toch een mooi stukje Friesland! Balk heeft dus veel te bieden; zowel water als bos. Wat zal het hier ook heerlijk fietsen en wandelen zijn!

Bossen in Gaasterland

15.00 uur

Na een mooi ritje stoppen we in Oudemirdum bij het bezoekerscentrum Mar & Klif. Hier maken we een ontdekkingsreis terug in de geschiedenis van Zuidwest Fryslân. We lezen en leren over de dieren die hier leven, de sporen van de IJstijd en de geschiedenis van de Zuiderzee en ik ontdek dat heel Zuidwest Friesland Nationaal landschap is. We leren in een keer heel veel over dit gebied. Ook voor kinderen is dit bezoekerscentrum erg leuk er zijn allerlei leuke dingen om te beleven en te ontdekken, dus ik kom zeker nog eens terug met mijn kids.

Bezoek Mar & Klif
Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum

16.30 uur

In het pand naast Mar & Klif ploffen we neer op het terras van De Nostalgie voor een bakje koffie met taart. De Nostalgie is een gezellig bruin cafe waar je ook heerlijk kunt dineren in de avond. Net overgenomen door jonge enthousiaste ondernemers. Zittend op het terras valt het ons op dat Oudemirdum een ontzettend levend dorp is en het is misschien niet groot maar er zijn wel veel leuke restaurantjes. We genieten van het zonnetje dat af en toe tevoorschijn komt en worden verwend met een heerlijk taartje.

Bezoek De Nostalgie
Bar en Restaurant De Nostalgie in Oudemirdum Koffie en taart bij De Nostalgie in Oudemirdum

17.00 uur

We zijn vlakbij een van de drie kliffen van Nederland, het Mirnserklif. Gaasterland staat naast al het water de bossen ook bekend om de kliffen. Een uniek stukje Nederland dat we niet willen missen. We maken een mooie wandeling en genieten van het uitzicht over het IJsselmeer. Ben je liever (of ook) aan het wandelen in het bos? Het Rijsterbos zit aan de andere kant van de weg dus als je meer tijd hebt moet je hier ook zeker kijken. Ik merk nu al dat 24 uur veel te weinig is om alles te bekijken en te doen in de omgeving van Balk.

Op de weg terug naar Balk rijden we ook nog snel even langs de Wyldemerk. De Wyldemerk is een natuurgebied met een idyllisch meertje. Het staat in verbinding met het Slotermeer en de Fluessen en ook de Elfstedenroute loopt hier langs. De Wyldemerk is ontstaan door een zandafgraving en is ook prachtig om te bezoeken!

Ontdek meer over de kliffen
Mirnserklif Wyldemerk

19.00 uur

De dag sluiten we af met een diner bij Restaurant Teernstra in het centrum van Balk. Zoals heel veel plekjes in Balk, heeft ook dit pand een rijke historie. Het verhaal kun je lezen in de menukaart van het restaurant. Ook hier weer genieten we op het terras, aan de Luts. De zon begint langzaam onder te gaan en in de verte horen we onweer. Het hoofdgerecht nuttigen we dan ook maar even veilig binnen in het knusse restaurant. Een heerlijke afsluiter van deze mooie dag. We hebben zin om morgen nog meer te ontdekken, en om straks nog een plons te nemen in de jacuzzi!

Meer over Teernstra
Teernstra in Balk Op het terras, aan de Luts bij Teernstra in Balk

Vrijdag 9.00 uur

De volgende ochtend worden we dik verwend met een heerlijk ontbijt. Verse producten en echt hele lekker smaken. Zo wil ik elke dag wel wakker worden! We hebben trouwens ook heel fijn geslapen en worden uitgerust wakker. Jammer genoeg moeten we de B&B na het ontbijt al achter ons laten om door te gaan op onze tour in Balk. Er staan namelijk nog leuke dingen op het programma, dus hup, in de benen!

Ontbijt bij B&B De Houtdijk

10.00 uur

Als je in Balk bent is het leuk om de audiotour te gaan doen. Je installeert de app op je telefoon en vindt daar de route door Balk. Je kunt hem dus zelfstandig lopen. De start en het eindpunt is bij het Bûterhûs, wat Fries is voor Boterhuis. De boterhandel is altijd erg belangrijk geweest in Balk en tijdens deze tour hoor je alle verhalen hierover. De toch is niet eens zo heel lang, maar erg interessant en leuk om te doen! Wanneer we eindigen met de tour doen we bij het Bûterhûs een bakje koffie en krijgen we wat lekkers. Heel vervelend al dat lekkere eten deze dagen;)

Doe de audiotour door Balk
Audiotour door Balk Centrum van Balk

12.00 uur

En dan is deze ochtend alweer bijna voorbij en zitten de 24 uur er ook weer bijna op. Als laatste rijden we nog naar Badmeester Keimpe, het paviljoen in Balk dat gelegen is aan het Slotermeer. Vanuit het restaurant kijken we op het water uit en kunnen we de zeilwedstrijd die op dat moment bezig is, een beetje in de gaten houden :) Naast het leuke paviljoen, kun je hier ook genieten op het strandje, zwemmen of suppen op het Slotermeer!

Vera en ik genieten van onze lunch, maar vinden het ook erg jammer dat het erop zit. Want wat was het gezellig en wat was het leuk. Vera die thuiskwam in Balk, allemaal bekenden trof en ik liet mij mee voeren in dit ontzettend leuke dorp en omgeving. Een betere gids en 24-uur had ik mij niet kunnen wensen!

Meer info over Badmeester Keimpe
Lunch bij Badmeester Keimpe in Balk aan het Slotermeer Uitzicht op het Slotermeer vanaf Balk

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.