Ga naar inhoud
MAP

24 uur in Joure

| Lydia van OntdekjePlekjenl.nl

Ik ga weer op pad in Waterland van Friesland en dat doe ik deze keer samen met vriendin Wendy. We gaan naar het mooie dorp Joure of zoals de Jousters zelf zeggen: de Vlecke, want dat refereert naar een dorp met een stedelijk karakter. En dat is ook gelijk wat ik voel als ik in Joure ben: mooie brede straten met grote bomen en een gezellige drukte op straat. Wanneer ik google zie ik dat Joure 13.000 inwoners heeft, dat zijn er aanzienlijk meer dan het grotendeel van de Elfsteden.

Lydia is gek van Fryslân, fotograferen en nieuwe plekken ontdekken. Samen met haar vriend, kids en hond komt ze op de mooiste plekken die ze graag met je deelt! Na haar bezoek aan de 7 Elfsteden ontdekt ze nu de leukste dorpen in Zuidwest Friesland. Lees hier haar belevenissen!

Woensdag 12.00 uur

We parkeren onze auto vlakbij het hotel waar we vannacht slapen en lopen naar het centrum. Het centrum begint bij de Midstraat. Aan de Midstraat vind je ook allerlei verschillende restaurantjes met leuke terrasjes. Hier begint onze tijd in Joure want bij Doppio eten we een lekkere lunch. Het zonnetje schijnt dus we zoeken een plekje op het terras. Hierdoor hebben wij gelijk het vakantiegevoel te pakken! Omdat het warm is besluiten we een heerlijk verkoelend drankje te drinken en kiezen we wat lekkers van de kaart. De tijd vliegt voorbij en daardoor vergeten we de tijd! Er is nog zoveel leuks in Joure te zien.

Terras van Doppio in Joure Lunch bij Doppo in Joure

13.30 uur

Na de lunch besluiten we om het centrum verder te verkennen. We wandelen de Midstraat uit en genieten van de mooie winkelstraat waar je onderweg een aantal mooie kerkjes tegenkomt. Her en der stappen we een winkel binnen. In Joure is er voor ieder wat wils, de keuze aan winkels is ruim! Naast winkels zijn er ook genoeg terrasjes waar je kan genieten van het gezellige centrum met een hapje en een drankje en je loopt zo Park Heremestate in voor als je wat meer rust wilt.

De doopsgezinde kerk in Joure

15.00 uur

Aan het einde van de winkelstraat vind je Profile, hier hebben wij een e-bike gehuurd zodat we op de namiddag kunnen genieten van de omgeving van Joure. We fietsen de fietsroute: 4 pontjes van Joure. Deze route is ongeveer 50 kilometer en onderweg kom je mooie vergezichten, veel groen, molens, meren en leuke dorpjes tegen. De route zegt het al want je steekt 4 keer het water over met een pont! Wat genieten wij van deze route! Onderweg ontmoeten we Klaas. Klaas is schipper op één van de pontjes, vlakbij zijn boerderij. Vol enthousiasme vertelt hij verhalen over het ontstaan van zijn boerderij, over de omgeving en hun plekje. Naast het runnen van de boerderij en het beheren van de pont hebben ze ook nog een leuke theetuin. Ideaal om onderweg te genieten van een kopje koffie. Of zoals wij deden: een ijsje! Klaas is trouwens niet de enige schipper op deze pont, zijn hond vaart elke tocht met hem mee!

Bekijk de fietsroute
Kaart lezen tijdens een fietstocht met de regiokaart van VVV Waterland van Friesland Fietspont in Waterland van Friesland

19.00 uur

Na 50 kilometer fietsen komen we weer terug in Joure en hebben we wel trek gekregen. We dineren bij De Jouster Toer. Sinds 1996 runnen Johan en Diana hier hun grote droom. Onder het meest markante bouwwerk van Joure, de Jouster Toer, vind je hun restaurant en hier haal je je culinaire hart op! We starten het diner met een interessante amuse waarna we verwend worden met een 3-gangen diner. Elke gang is ontzettend lekker en we genieten volop! Een ontspannen en gezellige sfeer typeert deze avond in dit fijne restaurant, met daarnaast een overheerlijk menu!

Amuse bij restaurant de Jouster Toer in Joure De keuken van De Jouster Toer in Joure

21.30 uur

Nog net op tijd fietsen we richting de haven waar de zon al bijna onder gaat. Even uitbuiken met die mooie luchten. Wat was het een fijne en gezellige dag! We kruipen dan ook uitgeput ons bedje in bij Hotel Anne-Klare. Weer heel dichtbij, want Hotel Anne-Klare is gevestigd aan de andere kant van de winkelstraat, aan het water. Het is een heel hip boutique hotel dat eigentijds is ingericht. Onze kamer is op de eerste verdieping en heeft een mooi uitzicht over “De Kolk”.

De haven van Joure bij zonsondergang

Donderdag 8.30 uur

Na een goede nachtrust staat het ontbijtbuffet beneden voor ons klaar. Het is gezellig druk in het hotel en we worden wakker met het zonnetje. We genieten van het uitgebreide ontbijt en doen deze ochtend rustig aan. Na het ontbijt pakken we de auto in. Niet omdat we alweer naar huis gaan, nee zeker niet. Eerst gaan we nog meer moois beleven in Joure!

Ontbijtje bij Hotel Anne-Klare in Joure Entree Hotel Anne-Klare in Joure

10.00 uur

Joure staat vooral bekend om Douwe Egberts en wij duiken deze ochtend dan ook in de wereld van Douwe Egberts. We bezoeken Museum Joure waar je alles te weten komt over D.E. en Pickwick. Douwe Egberts is een wereldberoemd merk dat ooit in 1753 begonnen is in Joure! In het museum kun je je eigen thee maken, leer je alles over koffiebonen en kun je zelfs het geboortehuis van Douwe bekijken. Daarnaast vind je in Museum Joure de grootste collectie Friese klokken, vind je een authentieke drukkerij waar je o.a. je eigen boekenlegger kunt drukken én de fotogenieke metaalfabriek van Keverling. Ik kijk mijn ogen uit want alleen van buiten ziet het er al imposant uit, prachtige gebouwen met een watertje er langs… wat is het toch mooi dat dit allemaal bewaard is gebleven!

Boek je tickets voor Museum Joure
Museum Joure Lydia in het Museum Joure

11.30 uur

Na ons bezoek aan het museum duiken we nog even het winkeltje “De Witte Os” in. Hier is Douwe Egberts ooit begonnen. Je waant je helemaal terug in de tijd met een oude kassa, versgebrande koffie, zoethout, anijs en oud-hollands snoep. Je ziet nog goed hoe het er vroeger uit zag. In de gezellige terrastuin eindigen wij ons bezoek aan Museum Joure en daar bedenk ik mij dat ik deze ochtend heel geslaagd vind, ondanks dat ik zelf helemaal geen koffie of thee lust.

De Witte Os in Joure

12.00 uur

We sluiten ons bezoek aan Joure af met een lekkere lunch aan het water. We doen dit bij Grandcafé Het Tolhuis. Je kunt hier heerlijk buiten zitten maar binnen is ook genoeg ruimte! Wij ploffen heerlijk neer op het terras en bestellen wat hapjes zodat we kunnen delen. Wat hebben we het mooi gehad in Joure, eigenlijk was 24 uur veel te kort. We hebben genoten van de zon, de aardige mensen en het bruisende dorp. Wij komen snel weer eens terug, want in Joure worden de jaarlijkse Friese ballonfeesten georganiseerd en daarvoor komen we graag terug!

Borrelhapjes bij het Tolhuis in Joure

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.