Ga naar inhoud
MAP

Terugblik museum bustours

| Redactie VVV Waterland van Friesland

VVV Waterland van Friesland organiseert eind juni vier bustours langs verschillende musea in Zuidwest Friesland. Deze tours zijn bedoeld voor ondernemers in de logiessector en hun receptiepersoneel. Alleen door de musea zelf te bezoeken, kan men gasten beter adviseren en enthousiasmeren, zo is de gedachte. We hebben maar liefst vier bustours georganiseerd. Van elke bustour vind je hieronder een mooi (foto)verslag terug.

Terugblik bustour maandag 26 juni
Fotoverslag bustour dinsdag 27 juni
Fotoverslag bustour woensdag 28 juni
Fotoverslag donderdag 29 juni

Terugblik museum bustour dag 1: Workum en Hindeloopen

Met zo’n 40 ondernemers en medewerkers uit de toeristische sector, maar ook VVV-medewerkers en -vrijwilligers gaan we op pad langs drie musea in Workum en Hindeloopen. Een deel van de aanwezigen hebben de musea die we vandaag gaan bezoeken, nog nooit eerder gezien, dus we zijn erg benieuwd! Eerst brengen we een bezoek aan de Waag en het stadhuis in Workum, beide locaties worden bestierd door de oudheidkundige vereniging Warkums Erfskip. Daarna wordt het Jopie Huisman Museum in Workum bezocht. Vervolgens brengt de bus ons naar het even verderop gelegen Hindeloopen, waar we te gast zijn bij Museum Hindeloopen en het Eerste Friese Schaatsmuseum.

17.00 uur

Nadat we eerst op het treinstation van Workum verzamelen, brengt buschauffeuse Ellen van Duin ons naar het centrum van het Elfstedenstadje waar we uitstappen op de Merk, pal voor het Waaggebouw. Daar worden we welkom geheten door Johan Bouwhuis, Johannes Hoekema en Maryke Wolters van Warkums Erfskip. Alle aanwezigen kunnen onder het genot van een hapje en drankje kennismaken met de Waag. Op de begane grond is een informatiebalie, VVV informatiepunt en een klein deel van de collectie te vinden. Op de eerste etage is een mooi museum over de geschiedenis van Workum ingericht: alle oude Workumer gebouwen zijn hier in het klein te bekijken. Als je nog een trap hoger gaat, is er een hoorspel over de avonturen van de Workumer schipper Huijte Fookles te zien die in 1777 met zijn schip in Frankrijk strandde.

Museum bustour dag 1

17.30 uur

We steken de Merk over en bestijgen de trap van het voormalige stadhuis van Workum. In de raadszaal geeft Johan een korte presentatie over de activiteiten van Warkums Erfskip. Dit stadhuis is overigens het oudste van Friesland en Johan deelt meer interessante details met ons, bijvoorbeeld dat het goudlederen behangsel dat de wanden van de raadszaal siert, ook heel oud en uniek is. Daarna neemt Johannes een deel van de groep mee naar de oorlogszolder. Op deze etage is een nieuwe expositie over de tweede wereldoorlog en het verzet in Workum ingericht. Er is zelfs een onderduikersplek te vinden en door de donkere setting op zolder komen we helemaal in de sfeer.

Museum bustour dag 1 Museumtour dag 3

18.00 uur

Tijd om Jopie op te zoeken! Directeur Peter Miedema en gastdames Clara Huisman en Emiliek Baljet staan al in het gelid als we binnenkomen. En de medewerkers van restaurant Folkerts hebben smakelijke broodjes en dito soepen voor ons klaarstaan. Terwijl we aan het smikkelen zijn, vertelt Peter ons kort over het museum van voddenboer en schilder Jopie Huisman. Nadat tijdens een expositie in Nuenen drie van Jopie’s schilderijen werden gestolen, wilde hij nooit weer ergens exposeren, dus moest er maar een eigen museum komen. Dat museum bestaat sinds 1986 en is een echte publiekstrekker geworden. We mogen zelf met een audiotour langs de schilderijen gaan, via de microfoon horen we Jopie ‘himself’ tekst en uitleg geven, heel bijzonder!

Museum bustour dag 1 Museum bustour dag 1

19.00 uur

Na een groepsfoto voor het museum, stappen we weer in de bus. Onderweg vertelt Alletta Hartholt van Museum Hindeloopen ons over haar museum dat momenteel in de steigers staat. We kunnen er vandaag helaas niet naar binnen, maar in november zal het museum iets voor de bezoekers organiseren. De bus brengt ons naar de grote kerk van Hindeloopen en daar tegenover is het prachtige Museum Hindeloopen gelegen, ook al gevestigd in een voormalig stadhuis.

Museum bustour dag 1

19.30 uur

Janny Zweed is onze gastvrouw bij aankomst, zij draagt Hindelooper klederdracht, compleet met een gouden voorhoofdsnaald en zwarte haarlokken. In haar hand heeft ze een houten ‘tasje’ dat door haar man beschilderd is met sierlijke bloemen en vogels volgens de principes van de Hindelooper schilderkunst. Janny spreekt een aardig woordje Hindeloopers, wat de omstanders graag even willen horen. Janny is vaker gids voor groepen die vanuit Museum Hindeloopen het stadje willen ontdekken. Onderweg naar het Eerste Friese Schaatsmuseum weet zij van alles te vertellen over het oude stadhuis, de graven op het kerkhof en de Hindelooper fontein.

Museum bustour dag 1

19.45 uur

We arriveren bij het schaatsmuseum en de familie Bootsma heet ons welkom met koffie en Molkwarder koeke met echte slagroom: wat een heerlijke combinatie! We mogen allemaal plaatsnemen op stoelen die beschilderd zijn in Hindelooper stijl. Pieter Bootsma neemt het woord en vertelt over het museum dat bijna 40 jaar geleden werd opgericht door zijn vader. De opening werd destijds verricht door Jeen van den Berg, die het museum tot teleurstelling van de oude Bootsma ‘wol aardich’ noemde. Inmiddels is het museum steeds verder uitgebreid en mag men hier jaarlijks meer dan 15.000 bezoekers verwelkomen. Pieter noemt in zijn rede het belang van deelname aan de VVV Waterland van Friesland: samen staan we sterk als het gaat om de promotie van onze mooie regio! Aansluitend is er nog gelegenheid om even rond te kijken in het befaamde museum.

Museum bustour dag 1

20.15 uur

We wandelen door de smalle straatjes van Hindeloopen naar de Westerdijk, waar de bus ons oppikt om naar station Workum terug te keren. Iris Nutma van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân stapt ook op de bus en vertelt onderweg over het landschap dat wij om ons heen zien: rechts de oude zeedijk en links de nieuwe dijk aan het IJsselmeer. Dit kustgebied is één van de vier onderdelen van het Nationaal Landschap waarin wij ons bevinden, en dat landschap heeft zoveel verhalen te vertellen! Wil je hier meer over weten? Dan kun je terecht bij bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum of doe mee aan de ambassadeurscursus die iedere winter wordt gehouden.

Museum bustour dag 1

20.30 uur

Terug in Workum nemen de organisatoren Arent Kuipers, Sietie Hoekstra en Wiepkje Hoekstra afscheid van de deelnemers die allemaal positief verrast zijn over het verloop van deze bustour. Enkelen vragen zich af of ze komende week nog een keer vaker mee mogen gaan. Iedereen krijgt nog een stapeltje folders mee om te verdelen onder zijn of haar gasten, waaronder een flyer met een aankondiging van de Open Museum Maand. Nodig deze zomer alvast je gasten uit om straks in november terug te komen, want dan kun je maar liefst vijftien verschillende musea gratis bezoeken! 

Museum bustour dag 1

Fotoverslag maandag 26 juni - © VVV Waterland van Friesland

 • Museum bustour dag 1
 • Museum bustour dag 1
 • Museumtour dag 3
 • Museum bustour dag 1
 • Museum bustour dag 1
 • Museum bustour dag 1
 • Bustour Jopie Huisman museum
 • Museum bustour dag 1
 • Museum bustour dag 1
 • Museum bustour dag 1

Terugblik museum bustour dag 2: Lemmer, Sloten en Oudemirdum

Op de tweede dag van de Museum bustours, dinsdag 27 juni, begonnen we bij Unesco Werelderfgoed Woudagemaal in Lemmer, waar Maaike Talsma en Sonja van de Goot ons rondleiden door het bezoekerscentrum én het prachtige stoomgemaal dat immiddels ruim een eeuw oud is maar nog steeds perfect functioneert. 

Daarna stapten we op de bus naar het stadje Sloten. Onder het genot van een smakelijk soepje en een broodje van de Mallomok werden we door Ackelyn Stapensea, bestuurder van Museum Sloten, bijgepraat over de vernieuwingen die onlangs in het museum plaatsvonden. Aansluitend hebben we ons verwonderd over de toverlantaarns en de nieuwe aankleding van het museum. 

Tenslotte ging de reis verder naar bezoekerscentrum Mar & Klif aan de Brink in Oudemirdum, dat als centraal informatiepunt dient voor Nationaal Landschap Zuidwest Frylân. Onderweg in de bus werden we door directeur Iris Nutma al op de hoogte gebracht over de highlights van het Nationaal Landschap. Bij aankomst werden we welkom geheten door Geertje Bouma, die ons aansluitend van heerlijke koffie, thee en een taartje voorzag.  

Het was weer een fijn programma met enthousiaste deelnemers en dito gastvrouwen en -heren!

Fotoverslag dinsdag 27 juni - © VVV Waterland van Friesland

 • Aan het IJsselmeer
 • Stoomketels Woudagemaal
 • Woudagemaal van buiten
 • Woudagemaal bekijken
 • Museum Sloten bekijken
 • Busgroep bij Mar en Klif
 • Toverlantaarns Museum Sloten
 • Museum Sloten Raadszaal
 • Bustour in Waterland Mar en Klif
 • Mar en Klif heemtuin

Terugblik museum bustour dag 3: IJlst, Sneek en Joure

Op de derde dag van de museum bustours begonnen we met een bezoek aan de werkplaats van Houtstad IJlst, een maak-museum aan het water van de Geau. Gastheer Jeroen Deen maakte met hulp van scherpe Nooitgedagt beitels a-la-minute een houten sleutelhanger.

Daarna reisden we door naar het Modelspoormuseum dat momenteel nog op het treinstation van Sneek gevestgd is. Museumdirecteur Jan Willem van Beek vertelde in de bus over de ins en outs van het museum, waar we later soep en broodjes nuttigden en onder toeziend oog van enthousiaste vrijwilligers de treinen lieten rijden.

Vervolgens door naar het Fries Scheepvaartmuseum in de binnenstad van Sneek, waar Hester Postma een introductie verzorgde. Het museum bestaat uit meerderen historische panden, waar alles te vinden is over de (nautische) geschiedenis van de waterpoortstad. En we ontdekten een geweldige speelzolder voor kinderen! 

Tenslotte zetten we de reis door naar Joure, waar we welkom werden geheten in de museumwinkel van Douwe Egberts. Samen met conservator Eva Hage en directeur Iris Nutma liepen we door naar de andere mooie panden van Museum Joure. Zo bezochten we een drukkerij, een metaalwarenfabriek én een pand vol Friese staartklokken. Koffiedrinken mocht in de schitterende binnentuin van het museum.

Wederom een prachtige dag met de bus op pad door onze mooie regio!

Fotoverslag woensdag 28 juni - © VVV Waterland van Friesland

 • Bus sneek
 • Houtstad IJlst
 • Houtstad IJlst
 • Modelspoormuseum buiten
 • Modelspoormuseum
 • Groepsfoto bustour 3
 • Scheepvaartmuseum water
 • Scheepvaartmuseum skutsjevrouwen
 • Museum Joure buiten
 • Drukkerij Joure

Terugblik museum bustour dag 4: Afsluitdijk, Wommels en Bolsward

Op de laatste dag van de museum bustours stapten we in Bolsward bij chauffeur Klaas Hut in de bus op weg naar de Afsluitdijk. Onderweg vertelde Janny Pekema alvast iets over het Afsluitdijk Wadden Center wat we daar als eerste zouden gaan bezoeken.

In het Wadden Center werden we welkom geheten met soep, broodjes én een geweldig uitzicht! Onderwijl kregen we een presentatie van Rijkswaterstaat. Aansluitend de trap op naar het bezoekerscentrum, waar van alles te beleven was. Van stormkamer tot VR brillen en van grutto-film tot info over de vismigratierivier.     

Daarna naar buiten: tussen de buien door de trappen langs de brug op en af om het Kazemattenmuseum te bereiken. Daar stonden Lieuwe Ypma en Henry Meijering al klaar om ons mee te nemen naar het bezoekerscentrum. Met het bezichtigen van Kazemat 4 en de Duitse bunker hebben we slechts een fractie van het museum gezien. Normaliter zijn gasten hier wel 2,5 uren zoet! 

Arriva stond alweer klaar om ons naar Wommels te vervoeren. In de bus richtte Tjeerd Dijkstra van It Tsiispakhús alvast het woord tot ons. De dorpen in de Greidhoeke kennen een rijke zuivelhistorie en dat wordt allemaal duidelijk in het kaaspakhuis te Wommels. We mochten de nieuwe expositie in dit smûke museum bewonderen, ook op zolder rondkijken en natuurlijk een blokje kaas proeven!

Al snel vertrok de bus naar de laatste bestemming: museum De Tiid in Bolsward. In het prachtige stadhuis van de Hanzestad kregen we een kop koffie met heerlijke oranjekoek. Daarna namen Pascal Arts en Simone Coenen ons mee op een tijdreis door het hele gebouw. Het hoogtepunt was het bezoek aan de toren die een paar jaar geleden ook al door Koning Willem Alexander werd bezocht.

Met een tas vol nuttige informatie gingen we eind van de avond tevreden op huis aan.             

Fotoverslag donderdag 29 juni - © VVV Waterland van Friesland

 • VR brillen
 • Aquavista
 • afsluitdijk
 • Kazematten bezoekerscentrum
 • Kazematten
 • Stadhuis Bolsward
 • Tsiispakhus
 • Tsiispakhus expo
 • Stadhuis Bolsward raadszaal
 • Stadhuis Bolsward entree

Meer over de Open Museum Maand

Open Museum Maand

De Open Museum Maand is een evenement dat georganiseerd wordt om seizoensverlenging in Zuidwest Friesland te bewerkstelligen. Want in tegenstelling tot de grote steden in Nederland hebben de musea in Zuidwest Friesland het juist druk in de zomer. Daar moet verandering in komen zodat de musea ook in de zogenaamde schouderseizoenen rond bezocht kunnen worden.

Meer informatie

Bustour langs 15 musea

In voorbereiding op de Open Museum Maand zijn alle receptiemedewerkers, gastheren- en vrouwen van logiesaccommodaties en verhuurders van zeil- en motorjachten uitgenodigd om de deelnemende musea te bezoeken tijdens een bustour langs verschillende musea.

Meer informatie over de bustour langs musea
Bussafari aankomst Woudagemaal

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.