Ga naar inhoud
MAP

Ga mee op reis langs musea in Waterland van Friesland

Gratis toeren langs musea

Hoe meer je zelf hebt ontdekt, hoe beter je het kan vertellen (en verkopen) aan je gasten. In voorbereiding op de Open Museum Maand (vijftien musea gratis te bezoeken in de maand november) nodigen we receptiemedewerkers, gastheren- en vrouwen van logiesaccommodaties en verhuurders van zeil- en motorjachten van harte uit om de deelnemende musea te bezoeken. Samen met allerlei mensen die werkzaam zijn in het toerisme ga je een avond op bustour langs verschillende musea. Ook al ben je er al eens geweest, ga toch mee want veel musea hebben de afgelopen jaren hun collectie of inrichting veranderd. Geef je nu op, dan gaan we eind juni op reis!

De bustours die wij organiseren:
Route 1: Workum en Hindeloopen (maandag 26 juni)
Route 2: Lemmer, Sloten en Oudemirdum (dinsdag 27 juni)
Route 3: IJlst, Sneek en Joure (woendag 28 juni)
Route 4: Afsluitdijk, Wommels en Bolsward (donderdag 29 juni) VOLGEBOEKT

Route 1: Workum en Hindeloopen

Maandag 26 juni


Parkeren: Vanaf 16.45 uur bij treinstation Workum
Start: 17.00 uur vertrekt de bus vanaf treinstation Workum
Einde: rond 21.00 uur terug bij de auto

Tijdens deze route bezoek je het museum 'Warkums Efskip'. Na een welkomstwoord met een hapje en een drankje kun je rondkijken in dit museum. Een medewerker an Warkums Erfskip vertelt zelf in een korte presentatie meer over het museum. Daarna bezichten we het naastgelegen Stedhús. Na een kleine wandeling komen we aan bij het 'Jopie Huisman Museum'. Tijdens de maaltijd wordt er een presentatie gehouden en ontdekken we de leuke weetjes over dit museum. Na de presentatie is er tijd om het museum te bekijken.

Hup in de bus naar Hindeloopen. Tijdens de rit in de bus wordt er verteld over 'Museum Hindeloopen' (dit museum wordt verbouwd en is gesloten). De volgende halte waar gestopt wordt is het 'Schaatsmuseum Hindeloopen'. Na een warme kop koffie of thee en wat lekkers geeft het Schaatsmuseum een korte presentatie over de ins & outs van dit museum. Na afloop is er ruimte om het museum te bezichtigen. Vervolgens stappen we in de bus en rijden terug naar het treinstation van Workum.

Route 2: Lemmer, Sloten en Oudemirdum

Dinsdag 27 juni


Parkeren: Vanaf 16.45 uur bij Woudagemaal in Lemmer
Start: 17.00 uur in Woudagemaal Lemmer
Einde: rond 21.00 uur terug bij de auto

Deze route start bij het UNESCO Werelderfgoed en nog altijd werkende 'Woudagemaal in Lemmer'. Na het welkom heten kun je het Woudagemaal bewonderen. Tussendoor geeft één van de medewerkers een kleine presentatie over dit eeuwenoude gemaal. Het volgende museum dat wordt bezocht is 'Museum Sloten', waar we eerst genieten van een lekkere kop soep en een broodje. Tijdens de maaltijd wordt er meer verteld over dit museum. Uiteraard is er na het eten tijd om het museum te bezichtigen.

De bus rijdt verder naar Oudemirdum en de laatste halte is het 'Bezoekerscentrum Mar & Klif'. Tijd voor een lekkere kop koffie of thee met wat lekkers. Na een korte presentatie over het bezoekerscentrum kun je beginnen met je ontdekkingsreis door het bezoekerscentrum. Even later stappen we terug in de bus en eindigen deze route bij het Woudagamaal in Lemmer.

dronebeeld van het woudagemaal 
op de achtergrond het bezoekerscentrum en het ijsselmeer

Route 3: IJlst, Sneek en Joure

Woensdag 28 juni


Parkeren: Vanaf 16.45 uur bij Utherne in IJlst
Start: 17.00 uur in Houtstad museum IJlst
Einde: rond 21.00 uur terug bij de auto

Route nummer drie start bij 'Houtstad museum IJlst'. Na een warm welkom met een hapje en een drankje kijken we even rond in dit museum. Een medewerker van het museum geeft een korte presentatie over de geschiedenis van IJlst met de houtindustrie en de scheepsbouw in de hoofdrol. Aansluitend stappen we in de bus richting Sneek. Tijdens deze rit in de bus wordt er verteld over het 'Modelspoor Museum'. Niet veel later komen we aan bij dit museum en genieten we eerst van een lekkere kom soep met een broodje. Vervolgens kijken we rond in dit museum. De volgende halte is iets verderop, het 'Fries Scheepvaart Museum' in Sneek. Bij aankomst luisteren we eerst naar een korte presentatie en daarna kunnen we het museum bezichtigen. 

We stappen in de bus richting Joure en luisteren we naar het verhaal over 'Museum Joure'. Aangekomen in het museum krijgen we een kopje koffie of thee met wat lekkers, daaropvolgend is er tijd om rond te kijken. Later stappen we in de bus en rijden we terug naar IJlst waar de auto's geparkeerd staan. 

fries scheepvaart museum bezoeken stedentrip

Route 4: Afsluitdijk, Wommels en Bolsward

VOLGEBOEKT, KIES EEN ANDERE DATUM

Donderdag 29 juni


Parkeren: Vanaf 16.45 uur bij bushalte Bolsward (naast de Aldi)
Start: 17.00 uur vertrekt de bus vanaf bushalte Bolsward (naast de Aldi)
Einde: rond 21.00 uur terug bij de auto

We trappen deze tour af met een pitch van 'Afsluitdijk Wadden Center', daar aangekomengenieten we eerst van een warme kom soep en lekkere broodjes. Daarna kun je rondkijken en de plek verder ontdekken. Vervolgens wandelen we onder de brug door naar het 'Kazemattenmuseum' waar we een van de bunkers gaan bezichtigen.

Dan terug in de bus richting Wommels. Aangekomen bij 'Museum It Tsiispakhûs, luisteren we naar een presentatie over dit kleine maar fijne museum. Aansluitend gaan we onder het genot van een drankje én natuurlijk een blokje kaas dit museum bezichtigen.

De bus vertrekt opnieuw, op naar Bolsward! We worden verwelkomd met koffie en iets lekkers bij  'Cultuurhistorisch centrum De Tiid'. Onderwijl luisteren we naar een presentatie over dit nieuwe centrum. Aansluitend kun je op ontdekkingstocht door het museum gaan. Het einde van deze route is alweer in zicht, we wandelen terug naar de parkeerplaatsen in Bolsward.
buiten bij het kazemattenmuseum in kornwerderzand

Voorwaarden

De bustour is een volledig verzorgd programma waar je kosteloos aan mee kunt doen, maar het is niet gratis om te organiseren. Als jij je aanmeldt voor de bustour dan zorgen wij, samen met alle meewerkende partijen voor een goed programma en catering.

Aangemeld, maar toch verhinderd? Geen probleem. Je kunt je kosteloos afmelden tot en met donderdag 15 juni 2023 via telefoonnummer: 06 - 15517566 of email: info@WiepOantWurk.frl.

Moet je last-minute afzeggen? We hanteren een no-show vergoeding van € 45,00 per persoon voor genodigden die zich wel aanmelden, maar niet aanwezig zijn. Het is overigens ook mogelijk dat je een collega vraagt om je te vervangen. Geef dit tevoren even door aan de organisatie via 06 - 15517566 of email: info@WiepOantWurk.frl.

De bus vertrekt op de aangegeven tijden, vertrek op tijd van huis! Ben je te laat? Dan rijd je met eigen vervoer achter de bus aan.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.