Ga naar inhoud
MAP

Terugblik Bussafari 2023

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Maandag 17 april stapten 62 leden in de bus om op pad te gaan in de regio langs een aantal highlights uit onze verhaallijn Stromen in Waterland. Tijdens deze bussafari brachten we o.a. een bezoek aan De Palingfabriek in Rohel, aan het ir. D.F. Woudagagemaal in Lemmer, vervolgens stond er een heerlijke lunch klaar bij De Fluessen in Elahuizen. Hier werd ook een interessante presentatie over Het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland gegeven, daarna reed de bus verder naar houtzaagmolen De Rat in IJlst. De dag werd afgesloten bij het nieuwe bezoekerscentrum in Heeg waar we met elkaar proosten en paling proefden van palingvisser Freerk Visserman. Een inspirerende en zeer geslaagde dag waar veel nieuwe contacten zijn gelegd en de regio met andere ogen is bekeken.

9.00 uur - Ontvangst en bezoek aan de Palingfabriek

Om 9.00 uur was het al een gezellige drukte bij de Palingfabriek in Rohel. Onder het genot van een lekker warm kopje koffie of thee konden we even opwarmen en de deelnemers maakten kennis met elkaar.

Na een kort welkom en een aantal huishoudelijke mededelingen van Gelske Bos, projectmanager bij VVV Waterland van Friesland, werd het woord overgenomen door Chris Huisman. Chris is eigenaar van de palingfabriek en hij vertelde dat zij in de Palingfabriek glasaal inkopen en die opkweken tot aan de aflevering van de kweekpaling. Daarna hebben we een interessante rondleiding door de kwekerij gehad.

Aankomst bij de palingfabriek bussafari 2023

11.00 uur - Bezoek aan het Woudagemaal

Na een mooie busreis langs de oevers van het Tjeukemeer kwamen we aan bij het Woudagemaal. Nadat we kort door het Woudagemaal rond hebben gelopen en onder de indruk waren van de grote machines en typerende geur kwamen we uit in de machinekamer. In de machinekamer wachtte Karel Veeneman van het Wetterskip Fryslân ons op, hij gaf een interessante presentatie over de rol van Wetterskip Fryslân en de klimaatverandering en effecten daarvan op water en toerisme. Met de laatste vraag 'En wat doen we morgen met water?' stapten we dit imposante gebouw weer uit. Waar we nog even een korte blik konden werpen op het prachtige uitzicht op het IJsselmeer.
 

Bussafari aankomst Woudagemaal Presentatie Wetterskip Fryslan tijdens bussafari 2023

12.30 uur - Bezoek en lunch bij De Fluessen

Na een gezellige busrit waar er weer volop met elkaar werd genetwerkt kwamen we aan in Elahuizen bij eetcafé De Fluessen. Benjamin, Jenneke en Ewald hebben De Fluessen eind 2022 overgenomen en vertelden over hun mooie plannen voor de toekomst zoals het aanbieden van kookworkshops. Er stond hier een heerlijke verse lunch voor ons klaar die goed heeft gesmaakt. Het zonnetje was inmiddels ook gearriveerd dus aan de waterkant van de Fluessen werden de mooie gesprekken voortgezet.

Lunch bij Fluessen

13.30 uur - Presentatie Nationaal Landschap

Iris Nutma, directeur van Mar en Klif, was uitgenodigd om een presentatie te geven over het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Van haar hoorden we over het ontstaan en de ontwikkeling van het unieke landschap in Zuidwest Friesland. En ook wat je daarvan nu nog terug ziet in het landschap. Op de weg naar Woudsend hebben we daarom nog even gekeken bij de zwart/gele boei, die in de Fluessen ligt, en de verdronken kerk van Elahuizen markeert. Ter hoogte van de klokkenstoel van Indyk hebben we nog even stil gestaan om de kerktoren van Heeg en de klokkenstoel van de begraafplaats op Ypecolsga in één lijn te zien liggen.

Presentatie Nationaal Landschap

14.30 uur - Bezoek Houtzaagmolen De Rat

Halverwege de middag kwamen we aan in IJlst bij Houtzaagmolen De Rat. Hier stond molenaar Simon Jellema al op ons te wachten. Hij vertelde over hoe het molenaarsambacht ook wordt uitgeoefend door de volgende generatie. Wat voor positief effect de komst van de fontein op de bezoekersaantallen heeft en nátuurlijk over de werking van de molen. Een inspirerend bezoek!

Bussafari bij De Rat

15.45 uur - Bezoek aan Bezoekerscentrum in Heeg

En de laatste stop van deze dag was in Heeg waar we het gloednieuwe, interactieve bezoekerscentrum hebben bezocht. Samen met directeur Floriaan Zwart, van VVV Waterland van Friesland, hebben we geproost op het nieuwe bezoekerscentrum. Ook proefden we hier paling én palingbier van palingvisser Freerk Visserman en was er volop tijd om met elkaar te netwerken en het bezoekerscentrum te ontdekken.

Ontdek meer over het nieuwe bezoekerscentrum
Bezoekerscentrum Heeg ontdekken

17.30 uur - Einde van de bussafari

De laatste rit in de bus werd volop gebruikt om nog even bij te praten en gegevens uit te wisselen. Rond 17.30 uur arriveerden we weer bij de Palingfabriek in Rohel waar nog heel wat pondjes paling werden meegenomen voor thuis. Het was een zeer geslaagde - eerste - bussafari waar we geïnspireerd door de mooie regio, de nieuwe contacten en de verhaallijn Stromen in Waterland nog lang over na zullen praten.

Bussafari

Stromen in Waterland

Tijdens de bussafari hebben we kennis gemaakt met de verhaallijn Stromen in Waterland. Deze verhaallijn hebben wij ontwikkeld en zetten we dit jaar in om de regio te promoten. Stroom door Waterland van Friesland en ontdek hoe het water en de mensen samenwerken, de natuur verandert, cultuur vormt en waarom Zuidwest Friesland een uniek landschap heeft. Dit allemaal aan de hand van 13 iconische waterwerken en -wegen.

Ontdek de Stromen in Waterland

Fotoverslag - © VVV Waterland van Friesland

 • Aankomst bij de palingfabriek bussafari 2023
 • Ontvangst bij de Palingfabriek bussafari 2023
 • Groepsfoto bussafari 2023
 • Instappen bus bij Palingfabriek bussafari
 • Aankomst bus bij Woudagemaal
 • Uitstappen bus bij Woudagemaal
 • Aankomst Woudagemaal
 • Bussafari in het Woudagemaal
 • Mededelingen Bussafari bij het Woudagemaal
 • Woudagemaal achterzijde
 • De Fluessen bussafari 2023
 • Presentatie Nationaal Landschap
 • Bussafari bij De Rat
 • Bezoek houtzaagmolen De Rat bussafari 2023
 • Borrel in Heeg bussafari 2023
 • Bezoek bezoekerscentrum Heeg bussafari 2023
 • Bezoek bezoekerscentrum Heeg bussafari 2023
 • Bezoek bezoekerscentrum Heeg bussafari 2023
 • Bezoek bezoekerscentrum Heeg bussafari 2023
 • Bezoekerscentrum Heeg ontdekken

Misschien vind je dit ook interessant

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.