Ga naar inhoud
MAP

Wetterspetter

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Neem ruim een derde water en twee derde land. Voeg daar natuur, ruimte, Friese folklore en vrolijke magie aan toe en je krijgt iets unieks: Waterland van Friesland. Dé hotspot voor een spetterende zomervakantie. Of een zomers dagje uit. Vertier en verkoeling is altijd binnen handbereik op één van de vele stranden aan de Friese meren of het IJsselmeer. Welke wetterspetter houdt daar nou niet van? Maar laten we samen het water fris houden. Laat daarom je afval niet stranden en kijk ook eens naar je vakantievoetafdruk. Want hoe groen is die eigenlijk? We geven hier een paar leuke tips die elke échte wetterspetter kan waarderen.

Sup-er schoon, sup-er leuk

Suppen is een work-out waarbij je ook je geest traint. Perfect voor de gezondheid en omdat jij zelf de ‘motor’ van je sup bent, hou je het watermilieu ook fris. Vind je het leuk om het sportieve met het goede doel te combineren? Jinny Schippers van ‘Skjin mei Skries’ organiseert zogenaamde Skjin-ups. Je spreekt dan samen af om bijvoorbeeld op de sup een gebied vrij van zwerfaval te maken. Met een grijper, schepnet en een afvalbakje op de plank peddel je over het water om naar zwerfafval te zoeken. Zo vis je heel wat plastic, blikjes en flesjes uit het water! Je kunt hier alleen aan meedoen, maar je kunt ook met een groepje vrienden, familie of collega’s gaan. Want hoe groter de groep, hoe meer troep je samen uit het water vist. Lijkt het je wat? Kijk dan eens hier

TIP: Je kunt ook een sup board huren en zelf een route kiezen voor een dagje sup met of zonder clean-up. 

SUP-routes en -verhuurders
suppen

Opgeruimd vaart netjes

Fris water hou je door geen afval te laten rondslingeren. Afval waait al snel het water in en verstoort en belemmert het natuurlijke leven. Om watersporters en recreanten bewust te maken van hun invloed op het (water)milieu werd in 1979 en 1985 onder de noemer ‘Friese meren, frisse meren’, een schoonmaakactie op touw gezet. Wat toen werkte, werkt nu natuurlijk nog steeds. Daarom is deze duurzame actie door Recreatieschap Marrekrite nieuw leven ingeblazen. Nu is het thema ‘Opgeruimd vaart Netjes’. Wie donateur is van Marrekrite of een wimpel van 2022 bestelt, krijgt gratis een ‘Opgeruimd Vaart Netjes vuilniszak’ van biologisch afbreekbaar plastic. Zo kun je meehelpen om Waterland van Friesland zwerfafvalvrij te houden. De volle vuilniszak kun je onder meer kwijt in de containers bij de (gratis!) ligplaatsen van de Marrekrite. Je hoeft er dus niet mee rond te zeulen.

TIP: De Marrekrite wimpel en gratis vuilniszak is verkrijgbaar bij VVV winkels en in de webshop.

Naar de webshop
marrekrite

’t Is geel en het stuift door het water…

Tenzij anders vermeld, geldt voor snelle motorboten op het water een maximum snelheid van 20 kilometer per uur. Met deze snelste waterfiets ter wereld tip je deze snelheid bijna aan. Op z’n snelst kun je er zo’n 15 kilometer per uur mee bereiken. De gele bananen van deze waterfiets glijden namelijk door het water als een mes door warme boter. En het leuke is: hij rijdt als een gewone ‘stadsfiets’. Omvallen is vrijwel onmogelijk. Daarmee biedt deze waterfiets plezier voor jong en oud. Bovendien is hij groen, gezond en milieubewust. Kortom: huur zo’n fiets en maak in een ochtend, middag of avond een sprintje op de wateren bij Workum. Of doe het wat kalmer aan en huur hem voor een dag. Maar plezier heb je zeker. Dus gaan met die ‘banaan'.

TIP: Hup van de waterfiets, boot, kano of sup het terras op. Om lekker te genieten van een verkoelend drankje en wat er voorbij vaart. Vaak staan er heerlijke streekgerechten op het menu. Dus laat het je smaken op deze 10 terrassen aan het water in Waterland van Friesland die we voor je hebben geselecteerd.

Lees verder
Waterfietsen in Workum

Verfrissende weetjes

Watersport app

Ben je watersporter? Dan is de Watersport App een must. Hij is gratis te downloaden voor gebruik op Apple en Android smartphones. Met deze app kun je vaarroutes  plannen, maar ook brugbedieningstijden en actuele scheepvaartinformatie checken en zelf bruggen laten openen. Meer dan handig zijn de overzichten van jachthavens en snelvaargebieden. Nieuw én veilig is de navigatiefunctie en melding bij het passeren van grote vrachtschepen. Verder helpt de Watersport App je ook om het Friese water fris te houden. Je ziet namelijk in één oogopslag waar de elektrische laadpalen voor boten zijn. Ook zie je waar je vuilwater aan wal kunt lozen, zodat dit niet in de natuur belandt. De handige app is Nederlands-, Duits-, Engels- en Friestalig en wordt voortdurend bijgewerkt. Jij kunt helpen om de app nog beter te maken. Dus mis je informatie of heb je andere opmerkingen? Dan kun je daar in de app melding van maken.

Download de Watersport App

Blauwe diesel

Heb je een traditioneel schip en is elektrisch varen voor jou (nog) niet mogelijk? Dan kun je toch groene keuzes maken. Zo kun je bijvoorbeeld blauwe diesel gaan tanken. Die is gemaakt van volledig hernieuwbare en duurzame grondstoffen. Dit gaat niet ten koste van de voedselketen, omdat de grondstoffen normaal gesproken afval zouden zijn. Denk bijvoorbeeld aan gebruikte frituurolie. Blauwe diesel is CO2 reducerend en is ook emissiearmer dan gewone diesel. De prijs is wel wat hoger, maar motoren lopen zuiniger en stiller op blauwe diesel. En je kunt probleemloos overstappen.

Bekijk waar je blauwe diesel kunt tanken

duurzame vaarroute

Wie kiest voor de duurzame vaarroute Grien Blau Zuidwest Friesland, verkleint z’n ‘vakantievoetafdruk’. Met een elektrische sloep, sup of kano vaar je langs allerlei adresjes waar je kunt genieten van streekproducten en verantwoorde activiteiten. Lijkt het je wat? Dan is Grien Blau echt iets voor jou!

Ga naar de duurzame vaarroute

Ontdek meer natuur in Waterland van Friesland

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.