Ga naar inhoud
MAP

Weekend weg in Friesland met vrienden of familie: 10 tips

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Eropuit in Friesland, daarvoor ben je hier op de juiste plek! Hier vind je tips, groepsaccommodaties en inspiratie om een weekendje weg te gaan met een groep in Friesland. Of je nu op zoek bent naar een familie uitje of een weekendje weg met vrienden, er zijn mogelijkheden genoeg. Ga overdag sloepvaren, zeilen of samen op de echopper op pad door Gaasterland. Of proosten in een Elfstedenstad. Bekijk hieronder 10 tips en ideeën om 'tegearre', oftewel samen, te doen.

1/ samen zeilen

1/ samen zeilen

Wat is er nu mooier dan in Friesland de Friese meren op gaan en te gaan zeilen op een zeilboot? Geen ervaring? Een zeilschool kan je helpen. Of ga op pad met een traditioneel zeilschip zoals een echt skûtsje met schipper.

2/ Samen overnachten

2/ Samen overnachten

Wanneer je met een grote groep vrienden, collega's of de familie eropuit gaat voor een weekendje weg in Friesland is het handig om in een groepsaccommodatie te verblijven. Hier in Waterland van Friesland zijn er zelfs vakantiehuizen geschikt voor meer dan 50 personen! Kies voor een gemoedelijke kampeerboerderij of zeer luxe verblijven. Veel groepsaccommodaties zijn aan het water of in de buurt van water.

3/ samen op de echopper

3/ samen op de echopper Een groepje vrouwen zitten op hun e-chopper bij de sluis in Lemmer.

Op een bijzondere manier Waterland van Friesland verkennen en lekker 'toere', oftewel touren door Friesland? Huur een solex of duurzame elektrische echopper in Friesland. Maak met familie, vrienden of collega's een mooie tocht door het glooiende landschap en ontdek hoe prachtig Zuidwest Friesland is.

4/ samen sloepvaren

4/ samen sloepvaren

Iedereen kan met een sloep varen! Het is heerlijk relaxed en met een elektrische sloep zelfs fluiterstil. Zo heb je alle ruimte om gezellig bij te kletsen en te genieten van de omgeving.

5/ samen fietsen

5/ samen fietsen mensen die over een fietspad fietsen met daaromheen een bomen en een slootje

Fietsen langs het water of (een deel) van de Elfstedentocht fietsen doe je in Friesland. Stap af in gezellige Elfstedensteden of ga even op een steiger met de voeten in het water. Als VVV hebben we allerlei routes voor je uitgezocht.

7/ samen mountainbiken

7/ samen mountainbiken mountainbike

In de bossen van Gaasterland kun je prachtig mountainbiken door het zacht glooiende landschap. Vanuit Oudemirdum kun je alle kanten op. Er is geen bebording voor MTB routes, maar vooral de ruiterpaden kunnen bij droog weer goed gebruikt worden.

6/ Samen een museum bezoeken

6/ Samen een museum bezoeken fries scheepvaart museum bezoeken stedentrip

Wil je ook alles weten over skûtsjes en de scheepvaart in Friesland? Vroeger was bijna al het vervoer over het water, omdat het land hier te zompig was. Het leverde een uniek netwerk aan waterwegen op. Bezoek het Fries Scheepvaart Museum om de verhalen over de Friese scheepvaart te beleven. Of neem in een kijkje in één van de andere 20 musea!

8/ Samen Elfstedensteden bezoeken

8/ Samen Elfstedensteden bezoeken een stel maakt een foto op een bruggetje in hindeloopen

In Waterland van Friesland zijn 7 Elfstedensteden die je kunt bezoeken. Vaak waan je je door erdoor heen te lopen al in een openluchtmuseum. Hindeloopen bijvoorbeeld wordt niet voor niks als 'top experience' genoemd door de Lonely Planet!

10/ samen suppen

10/ samen suppen

De supscholen in Zuidwest Friesland leren je graag balanseren op zo'n mooi SUP board. Je kan natuurlijk ook de SUP's huren en er zelf mee aan de slag gaan. Het is niet moeilijk en je bent sportief bezig in de buitenlucht.

9/ samen kitesurfen

9/ samen kitesurfen

Bewonder je altijd die gekleurde kites in de lucht boven het water? Dan is het nu tijd om met je collega's of vrienden het zelf eens te proberen. Neem les bij een kitesurfschool voor een kennismaking. Je begint eerst met een grote kite op het strand en gaat pas daarna het water op. Wie durft?

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.