Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Het hele jaar rond suppen

| Redactie VVV Waterland van Friesland

Overgewaaid uit Hawaï is suppen (Stand Up Paddling) misschien wel de allersnelst groeiende watersport in Friesland. En alhoewel wij hier niet het hele jaar de temperaturen van dit tropische eiland hebben, hoeft je
dat niet te weerhouden om in het najaar een tocht te maken.

Alle ruimte in het najaar

Waterland van Friesland is met haar meren, waterwegen en steden dé regio om het hele jaar door te kunnen suppen. En in het najaar geniet je doordat er minder bootjes zijn nogmeer van de rust en de ruimte. Om nog niet te spreken van de prachtige kleuren onderweg. Suppen iséén van de meest duurzame manieren om je over het water te bewegen. Het is dus goed voor de natuur en een heerlijke work-out. VVV Waterland van Friesland geeft je hier tips voor de juiste kledingkeuze, waar een board te huren en twee mooieSUP-routes

Kies je kleding wijs

Er is een Zweeds spreekwoord wat zegt ‘Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”. Er is dus geen excuus meer om niet het water op te gaan. In het najaar is een wetsuit met zonder mouwen (voor de bewegingsvrijheid) en lange broekspijpen aan te raden. Wanneer je goed geoefend bent en niet meer in het water valt, dan kun je ook werken met hardloopkleding met daaronder thermokleding enhierover een windjack. Deze laagjes zorgen ervoor dat je lekker warm blijft. Ben je een ervaren supper, wil je in de winter en is het water dus écht koud? Dan is een drysuit de allerbeste optie. Dit zit los om je lijf, waardoor je er nog thermokleding onder kunt dragen en zweet niet.

Met suppen kun je doorgaan tot het echt niet meer kan. En dan kunnen we de schaatsen uit het vet halen!

Koude voeten

Omdat je op een SUP-board je voeten nauwelijks beweegt, is het warm houden hiervan een uitdaging. Blijf in ieder geval je tenen regelmatig bewegen. En een paar skisokken van merinowol kunnen uitkomst bieden. Over de sokken draag je waterdichte schoenen of als het echt koud is watersportlaarzen.

Veilig het water op

Naast met goede (felgekleurde) kleding het water op gaan, zijn er nog meer tips voor jeveiligheid. We raden aan op niet te gaan suppen bij windkracht 4/5 of hoger. Ook is het aan te raden om de winter een zwemvest, drijfgordel of Restube te dragen. Bij koudere watertemperaturen is onderkoeling een wezenlijk gevaar. Gebruik ook altijd je leash, waardoor je altijd je SUP-board bij je in de buurt houdt wanneer je valt. Het veiligst is om samen het water opte gaan. Ga je alleen, laat dan andere mensen weten van je plannen en neem een telefoon mee in een waterdichte hoes.

SUP routes

Suppen is voor iedereen en je hebt er niet veel voor nodig. Heb je zelf geen supboard, dan huur je er één. Stap op je board, zoek de balans en gaan! Zuidwest Friesland heeft tal van mooie routes om de omgeving te verkennen. Dwars door de weilanden en kalm water of door de grachtjes en steden.  

Huur je board via de website van VVV Waterland van Friesland. Hier kun je allemaal verhuurders vinden: www.waterlandvanfriesland.nl/suppen

Rondje op de sup in Workum - 5 km

Er is parkeermogelijkheid bij de Stedspôle aan het Súd 41 in Workum. Hier is ook genoeg ruimte om je SUP-board op te blazen. Aan de rechterkant van het parkeerterrein zie je de binnenhaven met een kanosteiger waarop je op kunt stappen.  Het rondje kun je linksom of rechtsom te maken. Deze route gaat linksom.

Vanuit het haventje ga je meteen links. Al snel zie je de ‘leeuwenfontein’ van Workum en de Sint-Gertrudiskerk aan je linkerhand. Je peddelt verder richting de Begine Brêge waar je de grootste uitdaging van deze route tegenkomt. Omdat de brug erg laag is moet je even op je knieën of zittend onder de brug door. Hierna kun je in volle vaart door en peddel je over de Elfstedenroute richting de Noorderbrug. Bekijk hier de volledige route

suproute door workum fontein van workum met de kerk op het achtergrond

Rondje op de sup in Gaastmeer - 3,8 km

Parkeer je auto aan de Jan Jelles Hofstrjittein Gaastmeer. Dan hoef je maar een klein stukjete lopen naar het water aan de Pieldyk. Eventueel kun je nog gebruik maken van het openbare toilet tegenover de parkeerplaatsen (open tot 1 november). Loop gewoon met je SUP naar een plekje aan de steigers waar geen boot ligt. Hierna peddel je naar links het meer het Piel op. 

een kaart met een route in gaastermeer. een surfplank op het water.

Supparadijs

Waterland van Friesland kun je gerust een supparadijs noemen. Naast deze routes zijn de mogelijkheden eindeloos: peddelen over de Luts in Gaasterland, of pak een deel van de Poelenroute bij Oudega (SWF) of de Reidmarroute.

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? 
Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schijf je in voor onze nieuwsbrief.

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.