Ga naar inhoud
MAP

Inspiratieverhaal: Cliffs of Moher

| Redactie VVV Waterland van Friesland

De veelbezongen Ierse ‘Cliffs of Moher’ zijn het einde. Zowel figuurlijk als letterlijk. Wist je dat deze kliffen behoren tot de meest gevaarlijke toeristische attracties? Dus waarom niet liever eerst een selfie op de Oudemirdumer klif en zien hoe dat bevalt? Met z’n hoogste puntvan 12 meter hoogte boven NAP minder spannend, maar zeker niet minder leuk. En met jouw fantasie plus de achtergrond informatie van boswachter Sander Veenstra wordt het vast en zeker een leuk en leerzaam uitje.

Dé hotspot van Gaasterland

Sander Veenstra, 30 jaar en Boswachter van Natuurmonumenten heeft zo’n 10 natuurgebieden onder zijn beheer in de driehoek Gaasterland–Harlingen–Leeuwarden. Ook het Oudemirdumer klif valt onder zijn beheer. Sander: “Deze klif is in1927 aangekocht door Natuurmonumenten om zijn grote landschappelijke waarde. Toen bestond de Zuiderzee en dus eb en vloed ook nog. Het zoute water sloeg dagelijks tegen de klif en vormde hem. Door het gemis van eb en vloed en zoutwater is de klif nu minder steil. Op oude foto’s is dit goed te zien. De klif bestaat uit keileem met daar bovenop een laagdekzand. Dit wordt nu niet meer weggespoeld, waardoor er een flauw talud is ontstaan. Wat de veiligheid voor het maken van een selfie ten goede komt. Toch is dit nog steeds dé hotspot van Gaasterland. Vanwege het 360 graden uitzicht én vanwege de diversiteit van de natuur.”

360 Graden verscheidenheid

Kurkdroog en nat komen hier samen in één gebied. Dit geeft een grote, natuurlijke verscheidenheid. Onderaan de klif is het IJsselmeer en het keileem waar wilde orchideeën groeien. Bovenop is het kurkdroge dekzand waar weer andere bijzondere planten groeien. Intotaal zo’n 250 soorten. Kijk je op de klif vooruit? Dan kun je bij helder weer tot aan Lelystad toe zien. Kijk je achterom? Dan zie je het glooiende groen en de bossen van Gaasterland. Kijkje rondom, dan zie je 360 graden verscheidenheid. Daarom is dit een heerlijke plek om rustigte genieten van een boterhammetje. En hoe langer je stil zit, des te meer word je opgenomen door de omgeving en des te groter wordt de kans dat de natuur zich laat zien: dassen, reeën, vossen. En natuurlijk heel veel bijzondere vogelsoorten, waaronder de luidruchtige en prachtig getooide kneu. Of de zee arend...”

Zie jij ze vliegen?

Met z’n spanwijdte van 2 meter is de zee arend zo groot als een zeil van een kitesurfer. Deze roofvogel broedt bij Koudum en zoekt een groot gebied af om te eten.Daar zijn niet alle vogels blij mee. Als de zee arend overvliegt, raken de ganzen in paniek. De zee arend hoort hier overigens oorspronkelijk thuis. Net als de oeverzwaluw. En die broedt hier nog écht inde oever, waar hij z’n naam aan dankt. Overigens moeten we hier wel een handje bij helpen door de klif af te steken en van vegetatie te ontdoen. Dit voorkomt ook dat de das – die even eens in de klifwand woont – bij de zwaluw nesten kan komen. Vergroening van de klifontstaat door stikstof. Deze mest stof regent uit de lucht de grond in, waar met name grassen van profiteren. Bijzondere planten houden eerder van arme grond. Het verhaal overde bodem is ook terug te zien in de zogenaamde tuunwallen. Dit zijn onbegroeide wallen van gras plaggen,die soms honderden jaren oud zijn en werden aangelegd om het vee tegen te houden.

Een plek om te bewaren

Kortom, op deze plek komen natuur en landschaps cultuur, zout en zoet, nat en droogsamen: uniek! Vind je dit nog niet spannend genoeg? Wat let je om hier met zonsopgang een Yoga zonne groet te doen, of met zonsondergang je geliefde op knieën ten huwelijk te vragen? Maar wat je hier ook doet tussen zonsondergang of zonsopgang, hou je aan de regels en laat geen rotzooi achter. Want de Cliffs of Moher in Waterland moeten we bewaren.”

Meer blogs en artikelen lezen over Waterland van Friesland? 
Bekijk hier ons overzicht.

Zoek & boek

Reisgezelschap

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang tips, de evenementenkalender en aanbiedingen van VVV Waterland van Friesland.